Nem telhet el hónap anélkül, hogy összegyűjtenénk a főváros újonnan nyílt, ígéretes jövő elé néző vendéglátóhelyeit, így hát mutatjuk is februári kedvenceinket.
Császármorzsa
Az újbudai Gárdonyi tértől csupán egy kőhajításnyira találjuk a főváros első császármorzsázóját, a Ferenc József arcképével cégérezett, uralkodói egyszerűséggel csak Császármorzsának nevezett falatozót. A különböző feltételekkel választható grízes (magyar) és palacsintatésztás (osztrák) császármorzsa-költemények mellett naponta változó ebédmenüvel, crumble-variációkkal és különféle quiche-ekkel csillapíthatjuk étvágyunkat, míg szomjoltó gyanánt szörpök, ovis tea és kávék sora közül válogathatunk minden hétköznap 11 és 15 óra között.
1111 Budapest, Bercsényi utca 8.
Hétköznapok.
A Hétköznapok. a Nápolyban alig néhány évvel ezelőtt megjelent, kicsit sem hétköznapi Canotto stílussal hoz új színt a hazai pizzázók palettájára: a magas hidratáltságú, nem túl tömör, ám vastag, szinte habos szélű pizzatészta (aminek alapját egy ősmagyar tönkebúza-tönkölybúzaliszt keverék képezi) nyolcféle kiadásban érhető el a DP BBQ csapatának pizzériájában. A választék az egyszerű, de nagyszerű margheritától a kalandos ízvilágú pisztáciás-pestós cotto pizzáig terjed, de a heti krémlevessel és a marinált paradicsommal, pirított fenyőmaggal és szecsuáni borssal kínált burratával sem tudunk mellélőni.
1223 Budapest, Jókai Mór utca 38.
Krémleves
A magyar leveses nemzet, amit jól bizonyít az a tény is, hogy míg sok más népnél az előétel tölti be az első fogás szerepét, addig számunkra elképzelhetetlen, hogy ne egy tűzforró, gazdag, laktató levessel induljon az étkezés. A Tavaszmező utcai étkezde hétköznapokon ínycsiklandó és izgalmas, egészséges krémlevesekkel és olyan kiadós egytálételekkel várja a közeli irodistákat és a messzebbről érkező gasztrovándorokat, mint a pirított napraforgómaggal megszórt céklás-csicseriborsós bulgur vagy a sült zöldséges-cheddar sajtos barnarizs, de az édesszájúaknak sem kell a szomszédba menni, ha mindenmentes süteményekre vágynak.
1084 Budapest, Tavaszmező utca 19-21.
Kornél
Kiállítások, papírszínházak, bábok, helyben megírható képeslapok, málnadarabokkal felspécizett kurkumás aranytej és páratlan hangulat. Többek között ezt kínálja a Feneketlen-tó szomszédságában tavaly év végén nyílt parányi kávézó-bolt-galéria, a Kornél. A kávéillatú mesebirodalom (melynek névadója Kosztolányi leghíresebb novellahőse, Esti Kornél) közepes pörkölésű Arch&Beans szemekből készült feketékkel, egyedi papírtermékekkel, mennyei desszertekkel és ötletes programokkal varázsolja el mind az öt érzékünket. A vendégszerető csapat mottója: Egy kis „kornélkodás” mindenkinek jár!
1113 Budapest, Kosztolányi Dezső tér 4.
Ohana Poké Bowl
Mostantól már a pesti bulinegyed gasztronómiai főutcájának számító Kazinczy utcában is élvezhetjük Hawaii ellenállhatatlanul egészséges nemzeti ételét, a poké bowlt. A tipikusan friss hallal, színes zöldségekkel és isteni szószokkal készülő egytálételt kérhetjük jázminrizzsel, fekete-fehér rizzsel, rizstésztával, cukkinitésztával, illetve bulgur- és karfiolrizzsel, amit olyan fehérjeforrásokkal párosíthatunk össze, mint a tonhal, a lazac, a garnéla, a malaccsászár, a csirke és a tofu. Ehhez jönnek még a különböző feltétek, öntetek és ropogós hozzávalók, a desszertként kérhető ragacsos rizs és az Ohana frissítő limonádéválogatása.
1075 Budapest, Kazinczy utca 10.
Circo Pizza
Pizza, kávé és (világbéke helyett) natúrborok elsőrangú választékát kínálja a szentendrei food truckos múltból táplálkozó Circo Pizza. Az Operaháztól pár sarokra található Hajós utcai pizzázóban minőségi alapanyagokból készült, 5-10 perc alatt készre sütött autentikus nápolyi paradicsomos lepényeket, specialty kávék és limonádék mellett a Horizont sörfőzde söreit, Opera Gin-alapú koktélokat, magyar, osztrák, olasz és szerb borokat is kapni. A pizzák közül, melyek ára 1600 és 3200 forint között mozog, a friariellit, az előételek közül a szarvasgombás burratát, desszertfronton pedig a baszk sajttortát emelnénk ki.
1065 Budapest, Hajós utca 21.
Hacuki a Bartókon
Buda legpestibb utcáján, a Bartók Béla úton nyílt meg a nyugalom legújabb szigete, a helyben készült kézműves sütemények páratlanul kedves lelőhelye. A Hacuki a Bartókon sütiboltban mindenki megtalálja a maga számítását, akár egy mindenmentes banános-mogyoróvajas csokicsodára, akár egy puha, roppanós pavlova tortára vágynál. A pultot megtöltő, szemet és szájat gyönyörködtető édességek mellé kiváló kávé és otthonos hangulat dukál, de a sós finomságok rajongói sem maradnak hoppon: őket spéci ciabatták és ennivaló quiche-ek várják.
1118 Budapest, Bartók Béla út 35.
Grumpy Monkey
Pap Zoltán és Kovál Judit Grumpy Monkey nevű kávézó-browniezója 2013-ban tárta szélesre ajtaját az ausztráliai Brisbane-ben, idén januárban pedig Szandai Zoltán pastry cheffel közösen megnyitották első budapesti üzletüket, ahol élvezhetjük az ausztrálosan laza kiszolgálást, a kakaóporral megszórt és gőzölt tejjel felöntött espressójukat és a Grumpysok védjegyéül szolgáló brownie-kockákat. A házi készítésű édes és sós péksütemények igazi Mekkájáról van itt szó, ahol napindító kávénk mellé olyan nyalánkságok közül válogathatunk, mint a cheddaros-jalapenós danish, a pisztáciás cruffin és a pain au chocolat.
1134 Budapest, Taksony utca 7.
Nyitókép: Kornél