Mire kell odafigyelni, ha állatorvoshoz megyünk?

Covid-19 protokoll, avagy felelősségteljes magatartás a rendelőben? Az OMV és az APMVEAC (Portugál Állatorvosi Kamara és Portugál Társállatokra Szakosodott Állatorvosainak Szövetsége) ajánlásait figyelembe véve részletezzük, hogy mire érdemes odafigyelni a rendelőben történő várakozás során, és mely szabályokat kell betartani a vizsgálatok, konzultációk ideje alatt.

Az időpontkérés körülményei

Fontos elvárás, hogy előzetes bejelentkezés, telefonos időpontfoglalás szükséges az állatorvosi vizsgálathoz. A telefonos egyeztetés során lehetőség van az alábbiakra:

  • Egyéni kérdéseinkkel kapcsolatosan választ kaphatunk telefonon keresztül. Amennyiben a telefonos konzultáció elegendő, elkerülhető a felesleges utazás.
  • Kérhetünk időpontot állatorvosi vizsgálathoz, tanácsadáshoz.
  • Feltehetjük kérdéseinket a kezeléshez szükséges gyógyszerek, hatóanyagok kapcsán. Megérdeklődhetjük, hogy a szükséges orvosság elérhető-e.
  • Tanácsot kérhetünk állateledelek, tápok, kiegészítők, vitaminok típusával, vásárlásával kapcsolatban.

A rendelés során betartandó szabályok

A rendelőben történő várakozás során az alábbiak betartását kell szem előtt tartani:

A vizsgálat időpontját fontos megjegyezni, és lehetőleg akkorra érkezni, amikorra megbeszéltük. Esetenként számolni kell várakozási idővel, s ezt bele kell kalkulálni, így nem érdemes se túl korán, sem késve érkezni. Amennyiben megoldható, a rendelőn kívül felelősségteljesebb várakozni, pl. az autóban. Jó idő esetén a kihelyezett padoknál, ha van rá lehetőség.

Igyekezzünk minimum 2 méter távolságot tartani a várakozóktól, hozzátartozóktól. Bármennyire is nehéz megállni, ne simogassuk a többi állatkát, hiszen ezzel a 2 méteres szabályt is megsértenénk! A váróban legalább 1 üres széket ki kell hagyni egymás között, így ügyelve a biztonságosabb várakozásra!

A helyes magatartás főbb szempontjai az állatorvosi konzultáció idején

  • Kedvencünket egyedül kísérjük be a rendelőbe, a többi hozzátartozó kint várakozzon!
  • Az állatorvos szükség esetén kérheti, hogy a vizsgáló területén kívül várakozzunk, emellett arra is felhívhatja a figyelmet, hogy a rendelőben minél kevesebben tartózkodjunk!
  • A kórházi kezelés körülményei változtak, így a jelenlegi helyzetben a folyamatos ellátásra szoruló kedvencek látogatása sajnos nem megengedett.
  • Megbetegedés esetén keressük fel egy egészséges barátunkat, ismerősünket, aki helyettünk elviszi kedvencünket az állatorvoshoz!
  • A saját magunk érdekében igyekeznünk kell minél körültekintőbben eljárni, és betartani a rendelő szabályait, valamint az állatorvosok utasításait.

A preventív egészségügyi intézkedések a fertőzés megelőzése érdekében rendkívül fontosak. Éppen ezért mindig használjunk kézfertőtlenítőt a váróba történő belépés előtt, majd a vizsgálat végeztével a rendelő elhagyásakor is. Amint megérkeztünk otthonunkba, minimum 30 másodperces szappanos, meleg vizes kézmosás javasolt! Vigyázzunk kedvenceinkre és magunkra is!