Ma indul a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Élő Tánc-Archívum című előadássorozata

Öt különleges vidék legmélyebben és legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamait mutatja be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes január 18. és március 8. között.

Fotó: Csudai Sándor

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Tánc-Archívum című sorozatát, amely forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet és példát mutatott arra, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a „tiszta forrást” megtartva magas művészi értékű előadásokat létrehozni.

Ezek a műsorok amellett, hogy bemutatják egy-egy vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait és kiemelkedő táncos egyéniségeit, lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc- és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy-egy vallomás Zsuráfszly Zoltán elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt.

Fotó: Csudai Sándor

„A Magyar Nemzeti Táncegyüttesben lévő eredeti folklór tudásnak az alapja az, hogy a régi filmeken látható táncokat tanulmányoztuk és tanultuk meg. A Magyar Tudományos Akadémián lévő archív filmek alapján a legpontosabban elsajátítottuk a tánc- és zenei anyagot, de nemcsak ennyi ez a műsortípus, hiszem, hogy ennek a csodálatos kultúrának a lelkiségébe is bepillanthat majd a néző. Lényegében egy-egy nagy tájegység monográfikus összefoglalóját láthatják 50-60 percben. Először úgy gondoltuk, hogy talán kevesebb embert érdekel majd ez a szakmai program, de kiderült, hogy a közönség szereti megismerni mélyebben is ezeket a táncokat, és örömmel merül el kicsit részletesebben a tájegységek csodáiban. Ez egyfajta kirándulás az autentikus táncokat szerető embereknek, az eredeti táncokat kedvelőknek” – fogalmaz a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kossuth-díjas művészeti igazgatója egy korábbi interjúban.

blank
Élő Tánc-Archívum a Nemzeti Táncszínházban

Az öt részből álló sorozatban Mezőség (január 18.), Bonchida háromszor (január 25.), Gyimes (február 1.), Szatmár (február 8.) és Kalotaszeg (március 8.) címmel, Dr. Martin György és munkatársai, illetve Zsuráfszky Zoltán saját gyűjtései alapján mutatja be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes az Élő Tánc-Archívumot a Nemzeti Táncszínházban.

Bővebb infó: nemzetitancszinhaz.hu