5 önismereti könyv, amit mindenképp érdemes elolvasnod idén

Mindenkivel előfordul, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok, vagy egyszerűen olyan élethelyzetbe kerül, amivel nem tud egyedül megbirkózni. Sokan alábecsülik az önsegítő, önismereti könyvek erejét, pedig kifejezetten hasznos lehet egy adott probléma megoldásában, ha egy, a témában jártas ember szemszögéből vizsgáljuk meg a helyzetet. Összegyűjtöttük nektek azokat a könyveket, amikből erőt meríthettek a nehezebb időszakokban.

Jonathan Haidt: A boldogság hipotézise

Haidt a ma élő 25 legbefolyásosabb pszichológus egyike, akit a Prospect magazin a „világ legjelesebb gondolkodói’ közé sorolt. Ebben a könyvében modern tudományos kutatások fényében az író ősi bölcsességek nyomába ered, hogy belőlük megfogalmazhassa a lehetséges tanulságokat, és megvilágítsa, ezek hogyan is alkalmazhatók a mindennapi életben. A szerző tíz gondolatot állít a középpontba, amelyeket a múlt nagy filozófusai és gondolkodói – Buddha, Konfuciusz, Platón, Jézus, Marcus Aurelius, Mohamed és mások – a kiegyensúlyozott és boldog életről vallottak. Emellett egyben különféle recepteket ad számunkra, hogy megtalálhassuk a mindennapjainkban a legfontosabb célokat, és egyáltalán választ találhassunk az élet nagy kérdéseire, mint például, hogy hogyan lehetünk boldogak, vagy mi az élet értelme.

Legjobb önismereti könyvek - Jonathan Haidt: A boldogság hipotézise
Corvina Kiadó

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz

Az élet elengedhetetlen velejárója, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Azonban, ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos felismerést tartogatnak és lehetőséget teremtenek, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a legizgalmasabb pszichológiai trendekbe is, és bátorságra tehetünk szert, hogy továbbhaladjunk az önismeret útján.

Legjobb önismereti könyvek - Herendi Kata - Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz - Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz
Bookline Könyvek

Daniel H. Pink: Mikor – A tökéletes időzítés tudományos titkai

Miért van olyan nagy jelentősége a kezdésnek? És hogyan kezdjük újra, ha az elején elrontottuk? Miért ajánlatos elkerülni a kórházakat délután? Mikor ideális állásinterjúra menni, felmondani vagy megházasodni? A könyv szerzője a legmodernebb pszichológiai, biológiai és közgazdaságtani kutatásokkal és az időzítéssel kapcsolatos adatokkal igyekszik választ adni ezekre a kérdésekre. A Mikor érdekfeszítő történeteivel és gyakorlatias tanácsaival átalakítja gondolkodásunkat a múltról, jelenről és jövőről, illetve rávilágít, hogy az időzítés nem művészet, hanem tényleges tudomány, amelynek segítségével sikeresebben élhetünk és teljesíthetünk. Közhelynek hangzik, hogy minden időzítés kérdése, az olvasmányos útmutatónak is nevezhető könyv erre azonban rácáfol.

Legjobb pszichológia könyvek - Daniel H. Pink: Mikor - A tökéletes időzítés tudományos titkai
HVG Könyvek

Füredi Júlia: ELÉG! – Kiégtem. Most hogyan tovább?

A kiégés a rohanó világunk egyik “vívmánya”, ami egyre több embert érint, ám a legtöbb embernek még mindig nem tiszta, hogy a homályos fogalom valójában mit takar. Füredi Júlia, szervezetpszichológus és vállalatikultúra-szakértő banki felsővezetői pozíciójából kiégése miatt állt fel, majd alaposan beleásta magát a témába, miután pedig önmagán segíteni tudott, úgy döntött, felhalmozott tapasztalatait és tudását mások számára is elérhetővé teszi. Amennyiben érintett vagy, a könyv segítségével beazonosíthatod, hogy te hol tartasz a tüneteid alapján, és megismerheted a Főnix Programot, melynek segítségével elkerülheted a kiégést vagy felépülhetsz belőle. A felkínált módszerek és lehetőségek közül szabadon válogathatod ki azokat, amelyek a te életedbe a legjobban beépíthetők, mint ahogy azt is megtudhatod, hogy hozzátartozóként, kollégaként vagy vezetőként miként tudsz segíteni, ha valakin a kiégés jeleit tapasztalod.

Top 10 önismereti könyv - Füredi Júlia: ELÉG! - Kiégtem. Most hogyan tovább?
Kulcslyuk Kiadó

Almási Kitti: A Te döntésed – Válogatás dr. Almási Kitti előadásaiból

Hiszünk-e abban, hogy kezünkbe vehetjük az életünk irányítását, mert sok minden rajtunk, a mi választásainkon múlik? Vagy úgy véljük, hogy a körülményeknek, a környezetünknek, a múltunknak, a felmenőinktől hozott mintáknak kiszolgáltatottan, óhatatlanul be kell járnunk egy utat? Dr. Almási Kitti az elmúlt évtized során több száz előadást tartott országszerte, ebben a válogatáskötetben pedig a legjobbakból közül lehet mazsolázni. Szó esik önismeretről, párkapcsolatokról, családról, elvárásokról és autonómiáról, életbátorságról, megküzdésről, az önmagunkért való kiállás és az önvédelem lehetőségeiről, sebzettségeink gyógyításáról, mindezt az ismert pszichológusnőtől megszokott olvasmányos, élvezetes stílusban.

Legjobb személyiségfejlesztő könyvek - Almási Kitti: A Te döntésed - Válogatás dr. Almási Kitti előadásaiból
Kulcslyuk Kiadó

A legjobb önismereti könyvek után jöjjön néhány téli olvasnivaló: