Ha év közben nem is, az adventi időszakban mindenkit elkap a sütés-láz és előveszi a hagyományos családi recepteket, a konyha pedig megtelik mézeskalács és fahéjas narancs illattal. A nagy klasszikusok, mint a zserbó, bejgli, vagy a hókifli általában mindenkinél ott sorakoznak az ünnepi asztalon, azonban érdemes minden évben valami új finomságot is kipróbálni. A narancsos csokitorta tökéletes választás, amennyiben valami új ízzel dobnátok fel a megszokott édességpalettát, a maximálisan karácsonyi dekorációnak köszönhetően pedig garantáltan a családi összejövetelek és céges bulik kedvence lesz!
Hozzávalók
A piskótához
- 6 tojás
- 120 g kristálycukor
- 100 g finomliszt
- 15 g kakaópor
- 6 g sütőpor
- egy csipet só
- 2 ek víz
- 30 g kandírozott narancshéj
A sziruphoz
- 1 dl víz
- 1 ek kristálycukor
- rum (ízlés szerint)
A krémhez
- 200 g étcsokoládé (60%-os)
- 330 g vaj
- 2,5 ek (púpos) kakaópor
- 70 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 260 g főzőtejszín (minimum 20%-os)
- rum vagy rumaroma
- 1 narancs héja
- 30 g kandírozott narancshéj
A dekorációhoz:
- 8 db fagyitölcsér
- 300 g vaj
- 150 g mascarpone
- 90 g porcukor
- zöld ételfesték
- dekor porcukor
- ehető gyöngy és más díszítőcukrok
- fehér marcipán vagy fondant
- arany ételfesték
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy 21-22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
- Először elkészítjük a piskótát. Ehhez a lisztet, a kakaóport és a sütőport beleszitáljuk egy tálba, a kandírozott narancshéjat pedig egy késsel kicsit átvagdossuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval robotgép segítségével elkezdjük felverni. Amikor már félig felverődött, apránként hozzáadjuk a kimért kristálycukrot, és kemény habot verünk belőle.
- A tojássárgákat egy fakanál vagy spatula segítségével beleforgatjuk a fehérjehabba, a vizet is hozzáöntjük, majd kb. 3-4 részletben a száraz hozzávalókat is hozzáadjuk a tésztához, és óvatosan homogénre keverjük benne, vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze. Végül a kandírozott narancshéjat is beleszórjuk és elkeverjük benne.
- A tésztát a formába tesszük, elsimítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 35-40 p alatt megsütjük. Mikor kisült, egy sütőpapírral lefedve fejjel lefelé tegyük le.
- A krémhez vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét és a vajat, majd, amikor felolvadtak, elkeverjük még benne a kakaóport, a cukrot és a vaníliáscukrot, ezekkel együtt még 2-3 percig melegítjük, majd levesszük a vízgőzről.
- A főzőtejszínt és a rumot beleöntjük a forró csokis krémbe, és ezt addig kevergetjük kézi habverővel, amíg egy homogén krémet nem kapunk. (Ne ijedjetek meg, ha elsőre túl folyékony állagúnak tűnik, lehűtés után szép krémes lesz.) A krémet hűtőbe tesszük kb. 2 órára, közben alkalmanként megkeverjük.
- Amikor teljesen lehűlt a krémünk, elektromos habverővel kihabosítjuk, és hozzáadjuk a narancshéjat és a kandírozott narancshéjat.
- Ezután elkészítjük a szirupot is: ehhez 5 percen keresztül forraljuk a vizet a cukorral és a rummal.
- Jöhet is a torta összeállítása. A kihűlt piskótát ízlés szerint kettő vagy három részre vágjuk, a piskótalapokat kissé meglocsoljuk a kihűlt sziruppal és megtöltjük a csokis-narancsos krémmel, figyelve arra, hogy maradjon krém a bevonásra is. A kész tortát 1-2 órára hűtőbe tesszük, amennyiben még dekorálnátok is, olvassatok tovább!
Varázslatos téli tortadekoráció 5 lépésben
- A zöld krémhez a szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű mascarponét, és simára keverjük. Beszínezzük zöld ételfestékkel.
- A tölcséreket a csúcsos végüktől kb. egy mutatóujjnyi hosszúságúra levágjuk, ha különböző méreteket vágunk, jobban fog mutatni.
- A tölcsérekre a zöld krémmel csillagcsöves habzsák segítségével fenyőágmintát nyomunk.
- A havas hatás érdekében megszórjuk a dekorporcukorral, és tetszés szerint díszítjük cukorkával és aranycsillaggal.
- Kiegészítésként a fehér fondant-t vagy marcipánt vékonyra nyújtjuk, és szaggatóval hópelyheket vagy csillagokat szúrhatunk belőle.
A receptet köszönjük Gál Melániának.