Újhullámos koktélbárként nyitott újra Pest legendás vendéglátóhelye

Megújult koncepcióval nyitott ki újra idén szeptemberben Pest egykor legendás vendéglátóhelye, a Kispipa Étterem a VII. kerületi Akácfa utcában. Immáron hagyománytisztelő, ámde modern koktélbárként várja régi-új vendégeit.

A negyvenes korosztálytól felfelé sokunknak van egy emléke, története a Kispipáról. Vannak olyan szerencsések, akik még hallották itt játszani Seress Rezsőt és előadásában a „Szomorú vasárnap” című dalt, ami bár elég melankolikus, mégis talán a legnagyobb magyar világsláger egészen a mai napig.

Seress Rezsőnek többek között az épület utcafrontra néző falán található Kolodko-miniszobor állít emléket

A Kispipa 2019 decemberében került jelenlegi tulajdonosaihoz, amikor még kézműves sörözőként üzemelt az egykori étterem, ők viszont teljesen más koncepciót álmodtak neki.

Habár a felújítás 2020 márciusára befejeződött, a járvány miatt csak idén szeptemberben nyithatott ki a megújult Kispipa: egy magas színvonalú koktélbár, ami ugyanakkor hű marad méltó múltjához. A hagyományhűség például abban nyilvánul meg, hogy minden nap élő zene szól a bárban, szóló és duó fellépőkkel, nagy hiányt pótolva a pesti belvárosban.

blank

Koktélok modern csavarral

A koktélok megálmodója a külföldön is tapasztalatokat gyűjtő Ujj Dániel head bartender, akit régóta ismerhetünk már a szakmából. Dani teljesen szabad kezet kapott a tulajdonosoktól, így nem sokat gondolkodott azon, elfogadja-e a felkérést.

blank

A hétről hétre változó koktéllapon újhullámos tételek mellett feltűnnek régi klasszikusok is, amilyen például az Espresso Martini, ami ugyan nem teljesen az eredeti recept alapján készül, mégis hatalmas sikernek örvend. Ez a kis csavar egyébként minden, a Kispipában készült italra jellemző, a koncepció szerves része, amelyről szívesen mesélnek a város egyik leghozzáértőbb személyzetének tagjai.

Az Akácfa utcai koktélbárban megkóstolhatjuk a manapság nagyon népszerű, úgynevezett clarified koktélokat is, melyeket speciális eljárással varázsolnak elegánsan letisztulttá. Elkészítésük sok munkával jár, és egy hagyományos koktélnál több időt vesz igénybe, mégis érdemes kipróbálni, ha egy egyedi megjelenésű, az érzékszerveinket becsapó italra vágyunk.

blank

Az impozáns kínálatból szemezgetve találunk még számos rum-, illetve ginkülönlegességet, de a whiskykedvelőknek sem lesz okuk csüggedni.

Kifogástalan bar food ételek

Ha megéheznénk, akkor sem kell aggódni, mert a Kispipában bar food jellegű ételeket kínálnak magas minőségben. A különféle terrine-ekből, vagyis pástétomokból összeállított válogatás tálalása például kifejezetten ötletes, de nem elhanyagolhatók a krémek különleges alapanyagai sem, melyek között van, hogy fácánt, kacsát, néha akár nyúlhúst is találunk, valamilyen hozzáillő itallal ízesítve.

A megkerülhetetlen hamburger-sültkrumpli párosa is modern kivitelezésben érkezik az asztalra a Kispipában: a Wagyu-burger prémiumhúsból készül, melyet az egyik legjobb budapesti steakhouse szállít a bárba. A mellé köretként tálalt steakburgonya isteni szarvasgombás majonézzel teszi fel a pontot az i-re.

blank

Budapesten talán csak itt ehetünk az ikonikus japán street food, a Katsu Sando szendvics mintájára készülő Kispipa-Sandókat, melyek klasszikus sertéshúsos vagy prémium Iberico-húsos változatban kerülnek a vendégek elé, míg a rántott velős-gombás, a szalontüdős vagy a pacalos Sando izgalmas és merész visszautalás a Kispipa egykor közkedvelt étlapjára.

blank

Elérhetőség

Kispipa Bar & Food
fb/Kispipa1954
1072 Budapest, Akácfa utca 38.