Ázsiai bisztró éjjel-nappal: Unikális koktélokkal és távol-keleti ízkombinációkkal vár a Costes Izakaya

A vagány koktélokkal párosított izgalmas fogások és a sokszínű kultúrák találkozása még a szürke hétköznapok zárását is felejthetetlenné tudja tenni!

A Costes Izakayában az étkezés közös élménnyé válik. / Fotó: Costes Izakaya

Az ázsiai hagyománytisztelet, a tokiói éjszakai élet, valamint a vietnámi, japán és kínai konyha ízkavalkádja egy helyen: a Costes Izakayában egy este alatt mesebeli utazást tehetünk a Távol-Keleten, térben és időben egyaránt.

A Budapest belvárosában, a Bazilikától 2 percre található étterem alapkoncepciója, hogy kitörjön a jól megszokott skatulyákból: a manga képregényekkel díszített asztali alátétre kerülő hagyományos mintázatú poharak, tányérok, a kortárs festmények mellett feltűnő antik hatású szobrok, valamint a lampionsor mögött felgyulladó neonfények a modernitás és a tradíció különös harmóniáját teremtik meg.

Felejthetetlen koktélokba zárt kreativitás

Napközben az újragondolt receptúrájú fogásokat készítő látványkonyháé a főszerep, ám ahogy beköszönt az este, minden tekintet az egyedi koktélokat szinte varázslattal megteremtő bártenderekre és a hamisítatlan underground hangulatot biztosító DJ-pultra szegeződik.

A látványkonyhában egészen késő estig nagy a sürgés-forgás. / Fotó: Costes Izakaya

Az estét a margaritára hajazó Angry Geisha-val érdemes indítani: az enyhén füstös, mexikói mezcal alapú, házi chilivízzel és super juice-szal megbolondított savas, citrusos ital tökéletesen passzol a faszenes grillezésen átesett, fűszeres mogyorószósszal és achar savanyított paprikával tálalt satay csirkenyárs enyhén pikáns ízvilágához.

Ha készen állunk rá, következhet az Izakaya “sztárpárja”: a The Charmeur és a Korean BBQ. Az étterem legmaszkulinabb koktéljának lelke a Jack Daniels Bonded Whiskey, de kap egy kis gyümölcsös jelleget a feketeribizli-bornak, majd egy kis édeskés ízt a rumos utókezelésen átesett Choya Kokuto likőrnek köszönhetően. Az igazi csoda csak ezután tárul a szemünk elé: az italt a keverés után egy autentikus japán teáskannában szűrik át és szervírozzák, a házi tölgyfafüstölésnek köszönhető különleges aroma pedig a koktél minden cseppjét átjárja.

blank
A The Charmeur koktélnak nemcsak a receptje, de a szervírozása is egyedülálló. / Fotó: Costes Izakaya

Gasztronómiai ízutazás

Hasonló kreativitással készül az ugyancsak füstösebb vonalat képviselő, szezámmaggal díszített Korean BBQ, amelyet az Izakaya séfjének saját fejlesztésű és méltán híres szószával marinálnak.

Az étteremben a lágyabb ízek kedvelői is megtalálják a számításaikat, például a ginen alapuló, almalével vagy akár gyömbérrel is kérhető Brambelion képében. A feketeszeder gyümölcsössége, a bazsalikom frissessége és a citrom, valamint lime keverékéből készülő házi super juice üde egyvelege a csirkével, vagy akár kalamárival is felturbózható Cézár-saláta mélyebb ízvilágát is képes felszínre hozni.

blank
A Korean BBQ egyedi Izakaya-recept alapján készül. / Fotó: Costes Izakaya

Az Izakaya kínálatának igazi sztárja

Az igazi meglepetés pedig még csak ezután jön! Benczes Dániel general manager szerint a koktéllap “legnagyobb találmánya” nem más, mint a Pearfaction.

A kicsit sütőtökös, kicsit körtés, rumos alapital inkább a savanykás ízeket hozza elő. Ám csinálunk hozzá egy teljesen vegán, kaffir lime-os, zöld kardamomos, masszív habot. Az italt az édeskés, fűszeres ízvilágú habbal együtt kortyolva kell fogyasztani, hiszen így lesz az egész egy pannacotta-szerű élmény.

– mondta az italkínálat megálmodója.

A szakember ehhez az egyedülálló koktélhoz a kókusz madártejet ajánlja: a passiógyümölcs-pürének köszönhető savas-trópusi aroma ugyanis remekül működik a Pearfaction kettős ízvilágával.

blank
A Pearfaction édeskés habja remekül illeszkedik a savanykás ízű alapitalhoz. Fotó: Costes Izakaya

Az Izakaya olykor nem újat alkot, inkább újragondol: jó példa erre a – saját nevére vett – Izakaya Presso Martini, amelyben a vodkát a karibi térségből származó Angostura Tamboo fűszeres rumra cserélték, így jóval markánsabb karakterű koktélt kaptak.

A domináns kávés ízprofilt a Kahlua likőr és a friss espresso biztosítja, végül az édeskés házi vaníliaszirup lágyítja meg és teszi könnyedén fogyaszthatóvá az italt. A különleges vacsorára a koronát a szintén nem hétköznapi, néhány falatnyi fekete szezám brülével helyezhetjük fel, hogy édes szájízzel távozzunk a Október 6. utcából.

Ha a többórás gasztronómiai utazás után lélekben is visszatértünk Budapest utcáira, akkor érthető meg igazán az “Izakaya-életérzés”: nem számít, hogy egy különleges alkalom vagy csak egy átlagos vacsora volt, az estét mindig közös élmények teszik emlékezetessé és maradandóvá!

A különleges ízutazás után érdemes felfedezni a főváros újdonságait is: