Ámulatba ejtő programkavalkáddal készülődhetünk az ünnepekre Budapesten

Számtalan kulturális program teszi különlegessé az ünnepi készülődést a fővárosban. Karácsonyi hangulatot idéző koncertek, gyermek- és táncelőadások, valamint meseestek tengelyén összegyűjtöttük a kedvenceinket.

Ünnepi zeneszó

Átvitt és szó szerinti értelemben is fénnyel teli, zenés december elé nézünk Budapesten. Idén is országos adománygyűjtésbe fognak a közkedvelt MikulásGyár önkéntesei, akik december 3. és 19. között, péntekenként és hétvégente élőzenei minikoncertek kíséretében várják az adományokat (elsősorban tartós élelmiszert) az 56-osok terén, Budapesten. A fellépők között népszerű magyar popelőadókat ugyanúgy találunk, mint gyermekdalokat játszó együtteseket, december 5-én pedig személyesen a finn Mikulásnak, Joulupukkinak adhatjuk le idei kívánságlistánkat.

Igazán különleges ünnepi hangulat várja a nagyközönséget decemberben a fővárosi Mátyás-templomban is. Míg december 4-én, szombaton egy klasszikus adventi koncert keretein belül csendülnek fel a legismertebb zeneszerzők művei, december 18-án és 28-án a Magyar Virtuózok Kamarazenekar karácsonyi előadásának lehetnek szem- és fültanúi a nézők.

Advent a Várkert Bazárban programsorozattal kedveskednek a kultúraszerető közönségnek a Duna-parti műemléképületben. Egész decemberben változatos ünnepi rendezvények várják itt az érdeklődőket, december 5-én például a Modern Art Orchestra ad adventi koncertet, míg a december 18-ai hétvégén a Budapest Bár karácsonyi koncertje, valamint Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra előadása is megidézi az ünnepi készülődés hangulatát.

Várkert Bazár

Téli mesevilág

Varázslatos téli mesevilág elevenedik meg a város számos pontján decemberben. A Döbrentei utcai Mesemúzeumban például gyertyafényes ünnepváró meséléssel várják a karácsonyi csodát december 4-én, amikor is a Mesék advent idején címszó alatt játékos mesefoglalkozást tartanak gyerekeknek és szüleiknek, nagyszüleiknek.

A Mikulás érkezése előtti hétvégén, december 4-én és 5-én tűzték műsorra a Müpában Szabó T. Anna új, magával ragadó történetét, az Égigérő muzsikát, amelyben szellemes választ kaphatunk hétköznapi szorongásainkra, méghozzá egy jó hangulatú, zenés előadás keretein belül.

Szintén a mese erejével csábítja színházba az érdeklődőket a XXII. kerület kulturális központjaként működő Klauzál Ház, ahol december 8-án, szerdán a Grincs – A szörny, aki elrabolta a karácsonyt című zenés mesejátékot láthatja a közönség a Pesti Művész Színház előadásában.

Grincs
Klauzál Ház – Grincs – A szörny, aki elrabolta a karácsonyt

December 20-án Téli mesék címmel zenés meseestre várják a felnőtteket a MagNet Közösségi Házba, ahol Vaskor Gréta meseterapeuta és Tóth Eszter énekes-dalszerző segítségével utazhatunk messzi, mégis ismerős tájakra.

Újra betekintést nyerhetünk az álmok titkos világába az Álomutazó nagy sikerű mesemusicalnek hála december 26-án és 27-én több időpontban, a RAM Színházban. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén karácsonykor online is elérhetővé teszik a TulipánTündér Produkció mindkét előadását, így az Álomutazó mellett A játékkészítőt is együtt nézheti a család az ünnepi otthon melegében.

Álomutazó
Álomutazó

Csodaváró táncelőadások

A karácsonyi várakozást és a tél birodalmának varázsát táncba is lehet önteni, a következő produkciók művészei pedig kivételes módon teszik ezt meg. Az ünnepi időszak elmaradhatatlan kelléke A diótörő legendás mesebalett, amely 2021-ben több feldolgozásban varázsolja el a közönséget, többek között a Magyar Nemzeti Balett tolmácsolásában a Magyar Állami Operaházban, és a Nemzeti Táncszínházban, a Szegedi Kortárs Balett jóvoltából.

Magyar Állami Operaház
Fotó: Nagy Attila (A diótörő)

A Recirquel téli újcirkuszmeséje, a 2018-ban bemutatott Kristály visszatér idén a Müpa falai közé, amelyek december 11-től több időpontban a Hókirálynő birodalmának színhelyévé, Hólandia jégbe fagyott tájaivá változnak. A csillogó jégprodukció a nézők közreműködésével kel életre, így téve felejthetetlenné az élményt kicsik és nagyok számára egyaránt.

Recirquel: Kristály
Fotó: Hirling Bálint (Müpa: Recirquel – Kristály)

A hótündérek hajnali varázslása, a hóemberek titkos találkozója és párválasztó korcsolyatáncok egytől egyig helyet kaptak a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemes című adventi táncjátékában, amelyet advent negyedik hétvégén, december 18-án és 19-én láthatunk a Müpában.