Lélegzetelállító körpanorámát nyújt a visegrádi fellegvár fölé épült Zsitvay-kilátó

A Dunakanyar szépségét számtalan oldalról megcsodálhatjuk, de kevés hely van, ahonnan olyan körpanorámában gyönyörködhetünk, mint a Zsitvay-kilátó tetejéről. Ezért nem csoda, hogy a Visegrádi-hegységben található, Nagyvillám tetejére épült kilátó minden évszakban népszerű turistalátványosságnak bizonyul.

Cikkünket utoljára 2022. november 19-én frissítettük.
A Zsitvay-kilátó az elénk táruló körpanorámával – Fotó: DRONE EYE photography

A 378 méter magas kilátó 1933-ban, a Magyar Turista Szövetség megalakulásának 20 éves jubileumának alkalmából épült, nevét a szövetség elnökéről, Zsitvay Tiborról kapta. Az építmény avatása akkoriban tömegeket vonzott, több ezer ember érkezett hajókkal Visegrádra, hogy megcsodálhassák az újonnan épült kilátót, amit jóval később, 2005-ben műemlékké nyilvánítottak.

Az építészek úgy tervezték meg az épület külsejét, hogy illeszkedjen a környéken található fellegvárhoz és a Salamon-toronyhoz is.

blank
A kilátó tetejéről még ködös időben is tökéletes rálátásunk van a Dunakanyarra – Fotó: DRONE EYE photography

Lenyűgöző panorámája, valamint könnyű megközelíthetősége miatt a kilátó és a Nagyvillám térsége a kirándulók egyik közkedvelt úti célja.

Tiszta időben még a fővárost is látni lehet az építmény tetejéről, sőt a Dunakanyar akár felhős időben is szabad szemmel látható.

Alig 200 méterre a kilátótól található egy fizetős parkoló, ahonnan tízperces séta vezet fel a csodálatos körpanorámához. Akár babakocsival és kisgyerekekkel is érdemes ide látogatni, hiszen a kicsik számára is izgalmas program lesz körbejárni a tornyot.

blank
A Zsitvay-kilátó felülről – Fotó: DRONE EYE photography

A kilátót kerékpárral is megközelítheted, de amennyiben gyalogosan érkeznél Visegrádról, akkor az Országos Kéktúra útvonalát érdemes követned, majd az ehhez kapcsolódó kék háromszög jelzés mentén haladj tovább.

Ezt az utat akár egy óra alatt kényelmesen megteheted.

Ha a túra közben megéheznél, a Visegrádi-hegység környezetében könnyedén találsz többféle éttermet is, ami kedvedre való lehet. A környéken van még ajándékbolt, kalandpark, bobpálya, kemping és egy szálloda is.

blank
A Zsitvay-kilátó őszi köntösben – Fotó: DRONE EYE photography

A kilátó október 15-től április 15-ig csak hétvégente látogatható, 10-től 16 óráig. A látogatás életkortól függően 200-400 forintos jegyhez kötött. Hétköznap 10 fő feletti csoport esetében egyéb időpontok is egyeztethetőek, illetve a kilátó egyéb rendezvényre is igénybe vehető.

Elérhetőség

Zsitvay-kilátó
2025 Visegrád, Feketehegy utca 

Nyitvatartás:
szombat-vasárnap 10:00-16:00 (október 15. - április 15.)
 kedd-vasárnap 10:00-18:00 (április 15. - október 15.)

Belépőárak: 
Teljes árú (felnőtt): 400 Ft
Kedvezményes (nyugdíjas): 300 Ft
Kedvezményes (6-18 éves korig): 200 Ft
Gyermek 6 éves korig: ingyenes

Telefonszám: 06-20/298-4739

www.visegrad.hu