A borotválkozás rituáléja

A férfiak átlagosan manapság 3000 órát töltenek borotválkozással életük során. Nézzük, mit érdemes tudni erről az alapvető szokásról, amely az ősidők óta meghatározta a férfilétet.

A kagylóhéjtól a pengéig

Az arcszőrzettel való küzdelem már az időszámítás előtti korok férfijának is feladta a leckét. Igaz, akkoriban még csak éles kovakövekkel vagy kagylóhéjjal tudták valamilyen módon szabályozni a növekedését. Valószínűleg nem is esztétikai okokból nyúltak hozzá, pusztán a praktikum és a túlélésért folytatott küzdelem adhatott rá okot.

Az ókori egyiptomiak viszont már a borotválkozás megszállottjai voltak. A piramisok falfestményein mindig csak simára borotvált arcú férfiakkal találkozhatsz. Ennek az az oka, hogy a szőrös embert tisztátalannak hitték. Aztán jött a középkor és a bozontok. Majd az 1600-as évek végén megjelent az első, hivatalos acélpengés borotvakés, amit aztán a 20. század legelején követett az eldobható borotvapenge.

Nem sokkal később, az 1930-as években pedig a piacra lépett az első szárazon borotváló elektromos borotva. Ezt tekinthetjük a mai modern gépek ősének.

Napjainkban az erősebbik nem pedig már több eszköz közül is válogathat: hagyományos egypengést használ, vagy inkább cserefejes modellt, esetleg elektromos eszközt vagy borotvakést. És ez a választás határozza meg aztán a borotválkozás rituáléját is.

Arról a bizonyos rituáléról

Ha a hagyományos vizes borotválkozás mellett döntesz reggel, akkor úgy használd a felhabosított borotvahabot, hogy az egész borotválandó területet betakarja. Egy borotvapamacs segíthet ebben a műveletben, de a kezeddel is felviheted. Ez a habos réteg adja majd a védelmet a penge és az arcod között. Segíti kiegyenlíteni a bőröd felszínét, így nem okozol magadnak sérüléseket.

A habok és zselék lehetőleg ne tartalmazzanak parabéneket, paraffint, GMO-t, SLS-t, SLES-t, szilikont és származékait. Így megúszhatod a borotválkozással járható kellemetlen mellékhatásokat, mint például a bőr kipirosodása, égő érzése. A #Barba Italiana például kizárólag ilyen, természetes összetevőjű termékeket forgalmaz.

A borotválkozást a szőr növésének irányával megegyezően érdemes kezdeni, majd szemből is át kell menni rajta. Így fogod elérni a tökéletes simaságot. A pengét néhány húzás után mindenképpen öblítsd le, hogy ne veszítsen a hatékonyságából.

Utógondozás

Borotválkozás után mindig hidratálj! Ezzel egyrészt megakadályozhatod, hogy a szőrtüszők benőjenek. Másrészt a bőrnek is jót tesz, nem lesz száraz érzeted a rituálé után. Sok terméknek van gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is, így ilyen szempontból sem elhanyagolható a használatuk.

Néha pedig próbáld ki, hogy milyen érzés, amikor szakember borotvál meg. Térj be a manapság egyre népszerűbb borbélyüzletek valamelyikébe, és élvezd a szolgáltatást!