Indul a Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciója a Budavári Palotanegyedben

A héten már a második fontos állomásához érkezett a Budavári Palotanegyed megújulása, hiszen hamarosan megkezdődik a Dísz tér déli részén található Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciója.

Az épület 1963-as bontása. Fotó: Fortepan – képszám: 5221

1895 és 1897 között épült fel a Dísz tér déli részén a Honvéd Főparancsnokság, melynek neoreneszánsz épületét Kallina Mór tervezte. Az eredeti épület a világháborúk alatt ugyan számos helyen sérült, azok mégsem voltak végzetesek, kiváltképp nem annyira, hogy 70 évvel ezelőtt úgy határozzanak, visszabontják az épület több emeletét is. Ideológiai okokból azonban mégiscsak sor került erre, így a helyreállítás helyett rommá nyilvánították és elnyerte azt a kinézetét, melyet ma is ismerünk.

Az épület napjainkban. Fotó: Várkapitányság

Az épület ugyan 2012 és 2014 között részleges felújításon esett át, most azonban megindulhat a teljes rekonstrukciója, aminek keretében az épület visszakapja eredeti magasságát és elbontott részeit, háromszorosára növelve annak hasznos területét.

blank
A Honvéd Főparancsnokság felújított lépcsőháza napjainkban. Fotó: Várkapitányság

A tervek szerint a főparancsnokság északi, nyugati és keleti homlokzata az eredeti kinézetnek megfelelően épül fel, a jövőben pedig látogatóközpontként, a palotanegyed kulturális és turisztikai kapujaként funkcionál majd, kiegészülve kiállításokkal, közösségi térrel, gasztronómiai funkciókkal, a kupolaszinten kilátóterasszal, új perspektívát adva a város látképére.

blank
Az újjáépített Honvéd Főparancsnokság épületének látványterve. Fotó: Várkapitányság
blank
Az újjáépített Honvéd Főparancsnokság épületének látványterve. Fotó: Várkapitányság

Az építkezés során ásatásokat, régészeti feltárásokat is végeznek, ennek eredményeként nemrég az épület pinceszintjén például egy kutat találtak, értékes Árpád-kori leletekkel a mélyén.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

A Budavári Palotanegyed megújulása keretében a József Főhercegi Palota is újjáépül: