7+1 remek színházi előadás, amit biztosan nem hagyunk ki októberben

Hatalmas elánnal és kiváló előadásokkal vette kezdetét az őszi színházi évad, amelyben a tradicionális vonalvezetésű darabok mellett kísérleti színházra is bőven akad példa.

33 álom

Harminchárom álomképet készítenek az alkotók Keresztes Gábor (Freakin’ Disco együttes tagja, számos magyar film zeneszerzője) zenei montázsára. Olyan szürreális, abszurd, groteszk és közben személyes álom-szkeccseket hoznak létre a társulattal és a meghívott vendégekkel közösen, amelyek pontosan a zenei jeleket követik. A bemutató a Budapesti Őszi Fesztivál keretében valósul meg.

Sz.: Bíró Kriszta, Ficza István, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Novkov Máté, Takács Nóra Diána

R.: Bodó Viktor

2021. október 1., 2., 3., 9., 10., 13., 14. (Örkény Színház)

Fotó: Horváth Judit

33 változat Haydn-koponyára

Az Örkény társulata mesterséges intelligenciát épít, ami megpróbálja feltérképezni Esterházy Péter drámáját, melyben a Rosenbaum házaspár megpróbálja feltérképezni Haydn koponyáját, miközben minden döntés nyomán egy új, párhuzamos valóság jön létre. Olykor beszűrődnek egyes hangok a 33 álom című kortárs zeneműből, majd becsoszog Mozart, egy kung-fu mester vagy az időzsaruk. A bemutató a Budapesti Őszi Fesztivál keretében valósul meg.

Sz.: Znamenák István, Borsi-Balogh Máté, Csákányi Eszter, Józsa Bettina, Vajda Milán, Zsigmond Emőke, Patkós Márton

R.: Kovács D. Dániel

2021. október 1., 2., 3., 9., 10., 13., 14. (Örkény Színház, Stúdió)

Fotó: Horváth Judit

Áthallás

A Somló Dávid-féle Áthallás a hallgatás és a térérzékelés horizontját kutatja a Trafóban. Az előadás során talált és kreált hangokból, minimalista zenei elemekből egy ismeretlenül ismerős, folyton változó környezet épül fel és veszi körül a befogadót. A bekötött szemű hallgatók képzeletét és érzékelését filmszerű dramaturgiával vezető hangfolyam mindenkinek más belső narratívát ajánl, míg a jelenlévők figyelmének összeadódása egy intenzív közös teret teremt. Az előadás tér- és hangélményét meghatározza, hogy a nézők nem a nézőtéren, hanem a hangszórókkal körülvett színpadon foglalnak helyet.

2021. október 13., 14. (Trafó)

Levél a föld alól – In memoriam Hervay Gizella

1934-ben született, negyven éve halt meg, de mái napig kortársunk. A Levél a föld alól című misztérium Hervay Gizella verseiből készült. Az előadás során Jézus Golgotája, a magyar történelem tragikuma és a költőnő életének drámája préselődik egymásra. A magyar népdalokkal és vallásos énekekkel, gardonkísérettel elmondott szövegek táltos imaként, táltos átokként és táltos utazásként szólnak mindnyájunkhoz.

Sz.: Szamosvári Gyöngyvér, Papp Annamária

R.: Bucz Hunor

2021. október 9., 10. (Térszínház)

Fotó: Eöry Szabó Zsolt

Recortes

A Recortes látásmód. Nem engedi, hogy vágyainkon túlmutatva szavaink, tekintetünk közvetítse érzelmeinket. Mint mikor újságot olvasol és kivágod belőle a cikkeket a kedvenc íródtól: élmények, tapasztalatok, olyan darabkák, amik emberi kapcsolatokról árulkodnak – főleg a szeretetről, a barátságról és az empátiáról. Hogyan viszonyulunk egymáshoz? Hogyan szeretjük vagy utasítjuk el a másikat? Barátok, család, szerelem, ismeretlenekkel való találkozás, a legegyszerűbb dolgok. És ne feledjük a narancsokat! Az előadás a Közép-Európa Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház közös koprodukciója.

Koreográfus: Gustavo Ramirez Sansano

2021. október 16. 19:00 (Nemzeti Táncszínház)

Fotó: Dusa Gábor

Set Your Mind Free

Anton Lachky másodszor koreografált a Közép-Európa Táncszínház társulatának. A mostani alkalommal az elme szabadságáról, teremtő erejéből kapunk ízelítőt az est folyamán. Anton Lachky világa a képzelet határtalansága, amely porrá zúzza a béklyókat, felszabadítja a gondolatokat, a testet pedig vérpezsdítő tempóban hajszolja a katarzis felé. Elmerülünk egy olyan élményben, ahol eltűnnek a határok, feloldódnak a korlátok. A külvilág zaja elnémul, átadja helyét a képzeletnek, amit már nem kell magyarázni, mert mindenkiben elindul a kémia. Gyere, és engedd el magad! Az előadás a Trafó Kortárs Művészetek Háza támogatásával jött létre.

Koreográfus: Anton Lachky

2021. október 28. 20:00 (Trafó)

Fotó: Dusa Gábor

Winterreise (Téli utazás)

Zenés színházi kísérlet készül. Egy színész, egy zenész, egy szoba. Ebben a szobában találkozik és feszül egymásnak az Y generáció önemésztő magányossága és az európai kultúra egyik fő melankóliatoposza: Schubert Téli utazás-dalciklusa. Az elmúlt időszakban többen megtapasztalhattuk (sokan egyébként is nap mint nap ezzel küzdenek), hogy milyen magunkkal szembenézni a négy fal között. Megfigyelhettük, hogyan hajszoljuk bele magunkat a kétségek és félelmek örvényébe. Az ember úgy járkál fel-alá szobájában, a virtuális térben és önnönmagában ugyanazon a kitaposott úton, mint a tigris a ketrecében, a sarkon észrevétlenül mindig lehorzsolva homlokát.

Sz.: Borsi-Balogh Máté

R.: Tarnóczi Jakab

2021. október 29. 19:00 (Örkény Színház, Stúdió)

Fotó: Horváth Judit

+1 Örkény Stream

Az Örkény Színház a 2020/2021-es évadban megkezdte előadásai rendszeres streamelését. A társulat iránti érdeklődés messze túlmutat a főváros földrajzi határain, ezért is folytatják. Az előadásokat több kamerával közvetítik. A képi és hangbeli megvalósítás minden esetben az adott előadás világához kapcsolódik: van előadás, ahol számos eredeti képkivágás, a színház világában szokatlan kamerapozíciók, a játszó színészen elhelyezett testkamerák, valamint effektek és bejátszások kompozíciói ígérnek rétegzett nézői élményt, és van olyan is, amely ismertebb technikákra épül, de a cél minden esetben ugyanaz: túllépni a színházi közvetítések megszokott keretein. A streamelt előadások többnyire élő közvetítések, megőrizve a színházélmény jelenidejűségét.

Részlet a Zűrzavar 2045 c. előadásból / Fotó: Horváth Judit