12 illóolaj az egészséges bőrért

A szintetikus kozmetikumokkal ellentétben a tiszta illóolajok dinamikus összetevőket tartalmaznak, amelyek kötődnek a szervezet kémiájához és szinergikus gyógyító eredményeket érnek el.

Az ápolt és friss bőrre mindannyian törekszünk, kortól függetlenül. Ha egészségesnek és szépnek érzi bőrét, önbizalmat és kényelmet biztosít. Az évek során azonban rugalmassága, térfogata és helyreállítási képessége csökken.

Ezért fontos, hogy gondoskodjunk róla, és gondoskodjunk a harmóniáról, elkerülve a termékek káros és ismeretlen összetevőit. Sokan közülük könnyen felszívódnak és károsak ahelyett, hogy segítenének. Vajon hol rejlik az egészséges bőr és a természetes szépség titka? Az illóolajok értékes tulajdonságai mindenképpen előnyösek lehetnek.

Melyek a legmegfelelőbb illóolajok a bőrünk számára?

Szantálfaolaj: Fiatalítja, feszesíti és tonizálja a bőrt, kisimítja a ráncokat, csökkenti a gyulladást és viszketést, hidratál. Száraz, lipidmentes bőrre alkalmas. Krémekhez és lotionokhoz adva, hidratálja és regenerálja a bőrt, gyógyítja a pattanásokat.

Rózsaolaj: Hidratálja és erősíti a bőrt, kisimítja a ráncokat, növeli a bőr rugalmasságát, csökkenti a hámlást. Minden bőrtípusra alkalmas, különösen érzékeny és irritált bőrre is alkalmazható. Segít az ajakherpesz kezelésében is. A krémekhez és lotionokhoz hozzáadva nyugtatja a száraz és érzékeny bőrt, tonizál, csökkenti a bőrpírt és a gyulladást.

Borsmentaolaj: Növeli az epidermisz védő funkcióit, gyengédséget és szilárd megjelenést kölcsönöz a bőrnek. Nagyon alkalmas zsíros bőrre és kitágult hajszálerek jelenlétére. A krémekhez és lotionokhoz hozzáadva segít megnyugtatni a bőrirritációt, zsugorítja a hajszálereket, csökkenti a bőrpírt, tisztítja a pórusokat, eltávolítja a fáradtság vagy álmatlanság nyomait, enyhíti az irritációt és viszketést, hűti a bőrt. Az olaj természetes összetevői megakadályozzák a vírus terjedését, és így megelőzhető a szemölcsök kialakulása is.

Narancs olaj: Antiszeptikus és antitoxikus tulajdonságokkal rendelkezik. Serkenti a sejtek regenerálódását. Szabályozza az anyagcsere folyamatokat, erőteljes cellulitellenes hatással rendelkezik. A-, B- és C -vitaminban gazdag. Krémekhez és lotionokhoz adva megújítja és mattítja a bőrt, segít lebontani a zsírlerakódásokat és küzd a cellulit ellen.

Bergamott olaj: Normalizálja a faggyú- és verejtékmirigyek szekrécióját, tisztítja az arcszínt és zsugorítja a pórusokat. Nyugtatja a bőrfertőzést. Alkalmas zsíros és pattanásos bőrre. A krémekhez és lotionokhoz adva jelentősen javítja az olyan problémákat, mint a pattanások, pikkelysömör, ekcéma, herpesz, zsugorítja a pórusokat.

Szegfűszeg olaj: Antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatása van. Alkalmas zsíros bőrre, kiütésekkel és gyulladásokkal is megbírkózik. A krémekhez és lotionokhoz hozzáadva javítja a pattanások kezelését, tisztítja a bőrt, csillapítja a leégést, javítja az öregedő bőr szerkezetét, csökkenti a véraláfutásos fájdalmat.

Grapefruit olaj: Tónusos, nyugtató és frissítő hatása van. Szabályozza a faggyúmirigyek és a zsíros bőr kiválasztását, zsugorítja a pórusokat, világosítja az arcszínt. Hatékony a cellulitisz ellen. Krémekhez és lotionokhoz adva javítja a zsíros bőr állapotát, segít megszabadulni a felesleges folyadéktól és lebontja a narancsbőrt. Támogatja a haj növekedését, enyhíti a merevséget és az izomfájdalmat.

Ylang-ylang olaj: Erősíti a hajat és a körmöket (körömgomba ellen is hatékony). Lassítja a bőr öregedési folyamatát, feszesíti, puhává és rugalmassá teszi. Száraz és pikkelyes bőrre, valamint zsíros bőrre is alkalmas, mert kiegyensúlyozza a faggyúváladékot. A krémekhez és lotionokhoz hozzáadva segít megtisztítani a pórusokat, serkenti a sejtek anyagcseréjét, valamint helyreállítja és átszervezi a bőrt.

Levendula olaj: Erős nyugtató, fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Minden bőrtípusra alkalmas, de különösen az érzékeny típusokra. A krémekhez és lotionokhoz hozzáadva kisimítja a ráncokat, csökkenti a hegeket, befolyásolja a pattanások, ekcéma, dermatitis, psoriasis állapotát, enyhíti a leégést és a rovarcsípést.

Pacsuli olaj: Táplálja a bőrt, kisimítja a ráncokat, serkenti a sejtműködést. Alkalmas érett és száraz bőrre. A krémekhez és lotionokhoz hozzáadva általános bőrápoláshoz használják, elősegíti a gyors regenerálódást, megfiatalítja, megújítja és feszesíti az arc és a test bőrét. Segít a narancsbőr, gombás fertőzések, ekcéma, bőrgyulladás ellen.

Kamillaolaj: Segít a sebek gyógyításában, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Száraz és érzékeny bőrre alkalmas. A krémekhez és lotionokhoz hozzáadva enyhíti az allergiás reakciókat, nyugtatja és ragyogóvá teszi a bőrt.

Az illóolajok alkalmazása

Ne vigyen fel hígítatlan olajat a bőrre és a nyálkahártyára. Ez égési sérülést, gyulladást vagy bőrirritációt okozhat.
Alkalmazás előtt hígítsa fel alapolajjal – megfelelő koncentrációban. Kivételt képeznek bizonyos olajok helyi alkalmazása (pl. Levendula égési sérüléseken, rovarcsípéseken, pattanásokon stb.), ha nem túl érzékeny a bőre.

Az illóolajok hígítása két fő okból fontos:

Először is segít elkerülni a bőrreakciókat, például az irritációt és a kiütéseket.

Másodszor, elkerüli a toxicitást – ha rendszeresen koncentrált illóolajokat visznek fel a bőrre, idővel felhalmozódhatnak a szervezetben, ami toxicitáshoz vezethet.

De ez ne akadályozza meg az illóolajok használatában. Ha ismeri a kiválasztott olajokat, megfelelően felhígítja őket egy alapolajjal, és elkerüli a túlzott használatot, biztonságossá teheti őket, és elkerülheti a kellemetlen reakciókat.