8 titok a fiatalos bőrért

A kemény valóság: a kollagén, a bőrünkben lévő fehérje, amely a fiatalos kinézetet biztosítja, sztrájkba lép, amikor elérjük a középkort. Íme, amit tehetsz annak érdekében, hogy megőrizd azt, amivel rendelkezel, miközben stimulálod a bőrt új kollagén termelésére.

Ahogy öregszünk, és továbbra is gyertyákat teszünk a születésnapi tortáinkra, valóban nekünk is idősebbnek kell kinéznünk? Valóban lehetséges kecsesen öregedni? Természetesen! Ha megfelelően törődünk magunkkal, ez nem akadályozza meg az öregedést, de lassíthatjuk az árulkodó jeleket.

A bőr fiatalságának megőrzésének kulcsa a bőrünkben található kollagén megőrzése és revitalizálása, amely megőrzi a fiatalos megjelenésedet. Olvasd el, mit tehetsz a kollagén fellendítése és az öregedési folyamat lelassítása érdekében.

Kollagén: Miért van rá szükséged, és hogyan tudod megőrizni!

Mire jó a kollagén? A kollagén a sejtjeink által termelt fehérje, amely segít „összetartani” a bőrt, fiatalosabb megjelenést kölcsönöz, és feszességet és rugalmasságot biztosít. Fiatal korunkban bőrünk sima marad, mert folyamatosan regenerálja a kollagént.

A kemény valóság az, hogy a 30-as évek elejétől kezdve a kollagén termelés lassulni kezd. 40 év után a kollagén termelés lényegében leáll. A bőr meglévő kollagénje továbbra is ellenáll a napnak, a környezetnek való kitettségnek és a rossz szokásoknak, például a dohányzásnak.

Az eredmények? A megmaradt collagén tovább gyorsabban bomlik le, így ráncokat és megereszkedést hozva létre általában az előrehaladott öregedéssel társulunk.

Tehát mit tehetsz ellene?

A jó hír az, hogy azonnal elkezdheted lassítani ezt a folyamatot. Ami még jobb, valójában hozzájárulhatsz az új kollagén létrehozásának ösztönzéséhez. Itt van, hogyan:

1. Használj kevesebb cukrot és a finomított szénhidrátokat.
Bármi, ami cukor vagy gyorsan cukorrá alakul át (szénhidrátok, például fehér rizs, fehér kenyér vagy tészta) kötődhet a kollagénhez (a glikációnak nevezett folyamat), és merevséget okoz a bőrben, felgyorsítja az öregedési folyamatot és ráncos bőrt okoz. Jajj!

2. Növeld a C-vitamin bevitelt.  
Az American Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a 40 év feletti nőknél, akiknek étrendjükben a legtöbb C-vitamin van, kisebb valószínűséggel alakulnak ki ráncok, mint azoknál, akik alacsonyabb szintet fogyasztottak. A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén képződéséhez.

3. Hámlassz!
A bőr legkülső felületén lévő elhalt hámsejtek nem hullanak le olyan könnyen, mint a fiatalabb korban. A bőr felső, elhalt rétegének hámlasztással történő eltávolítása segít felgyorsítani a bőrsejtek természetes folyamatát és a kollagén megújulását.

4. Több masszázs.
Az arc napi masszírozása elősegíti a kollagén termelést, puhább megjelenést kölcsönöz a bőrnek, és stimulálja a nyirokmirigyeket a tisztább bőr érdekében.

5. Használj retinolt.
A retinoid krémek bizonyítottan segítik a kollagén termelést. A retinoidok csökkentik a bőrben lévő olyan anyagokat, amelyek napozás után lebontják a kollagént, és a bőrben lévő receptorokat is megcélozzák, amelyek növelik a kollagén termelését.

6. Ne cigarettázz.
A dohányzás mátrix-metalloproteinázoknak (MMP) nevezett enzimeket hoz létre, amelyek károsítják a bőr kollagénjét.

7. Adj hozzá antioxidánsokat a bőrápoló rendszeredhez.
Az antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrt az öregedést okozó szabad gyököktől. A „szabad gyök” kifejezés sérült bőrsejtet jelent. „Szabad”, mert hiányzik belőle egy elektron (az egészséges sejtekben két elektron van, a sérültekben csak egy).

A szabad gyökök az egészséges bőrsejtekhez kötődnek, és alapvetően kiszívják a szükséges elektronokat, így az egészséges bőrsejtek megsérülnek. Ez a folyamat kiváltja a bőrben lévő enzim felszabadulását, és ez az enzim lebontja a kollagént.

Az antioxidánsok segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, így nem táplálkoznak az egészséges bőrsejtekből. Fogyassz zöld teát – katekineknek nevezett antioxidánsokat tartalmaz – és fogyassz magas lutein tartalmú ételeket, antioxidánsokat, amelyek megtalálhatók a zöld leveles zöldségekben, mint a spenót. Keress fel antioxidánsokat tartalmazó krémeket és szérumokat is.

8. Napozz biztonságosan.
A napsugárzás elsődleges bűnös a kollagénvesztés felgyorsításában. Az UVA sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, és károsítják a mély kollagén tartószerkezeteket. Soha ne hagyd el a házat fényvédő nélkül, és győződj meg arról, hogy nem követed el ezeket a gyakori fényvédő hibákat.

Szerencsére sokat tehetsz a kollagén megőrzéséért és a termelés fokozásáért is.