Új látványterveken debütál a felújítások utáni Blaha Lujza tér

A Blaha Lujza tér egykor a budapesti kulturális élet fontos színhelye volt, de régi fényének már csak az emléke maradt. Mostanában inkább a hanyatló közbiztonság és az ott uralkodó higiéniai állapotok miatt ad beszédtémát az embereknek.

Látványterv: Lépték-Terv / bkk.hu

Megérintette a változás szele a Blaha Lujza teret, ami hamarosan újra történelmi és kulturális értékéhez méltó, pezsgő fővárosi helyszín lehet. Az elmúlt hónapokban régóta esedékes, 2022 őszéig tartó felújítási munkálatok kezdődtek meg annak érdekében, hogy Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja élhetőbb legyen.

A Fővárosi Önkormányzat mert nagyot álmodni: 1000 négyzetméter zöldterület kialakítását tűzte ki célul, emellett a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésének akadálymentesítését, új zebrák felfestését, megújult közvilágítási rendszert és nyilvános illemhelyek létesítését is tervbe vette. Ahhoz, hogy a tér és környéke kedvelt közösségi térré válhasson, burkolatból fellövelő szökőkutakat, és a parkolók helyén gyalogos területeket alakítanak ki. A tervek között szerepel még 70 új fa telepítése, az értékes, 1969-ben a Tabánból átültetett tölgyek megóvása mellett. Az egykori Népszínháznak adózva felújításra kerül a színházi emlékkő, és forgó, karfás székekkel idézik meg a teátrumok világát a téren. Az előttünk álló időszakban megújul a Gomba szökőkút, MOL Bubi gyűjtőállomásokat alakítanak ki, több hulladékgyűjtőt helyeznek el, és modernizálják a közvilágítási rendszert.

Látványterv: Lépték-Terv / bkk.hu
Látványterv: Lépték-Terv / bkk.hu
Látványterv: Lépték-Terv / bkk.hu

A felújítással egy időben az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház, a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházás keretében, szigorú előírások betartásával alakítja át a műemlékvédelem alatt álló épületet.

A projekt első része lezárult, a nagyobb forgalomkorlátozással járó aluljáró-szigetelési munkák már a célegyenesbe értek. Jó hír, hogy visszaállt a körúti villamosbarát lámpaprogram, és az autóval közlekedők várhatóan szeptember utolsó hétvégéjén már bővített forgalmi kapacitással tudják igénybe venni a csomópontot. Az útburkolat végleges kopórétegének felvitelét a tervek szerint az őszi szünetben végzik el.