Gyakori kérdések az autópálya-matricákkal kapcsolatban

Az autópálya-matricák világa sokak számára nehezen átlátható, ezért számos olyan kérdés merülhet fel nap mint nap, ami erre a témára vonatkozik. Az alábbiakban ezeket próbáljuk megválaszolni.

Az éves autópálya-matricák érvényessége

Ugyan a válasz nem túl bonyolult, ez egy igen gyakran feltett kérdés, hiszen az érvényesség lejárta fontos. Minden éves országos vagy éves megyei matrica a megvételtől számított következő év január 31. éjfélig érvényes.

Ez azt jelenti, hogy az év közepén vett matrica rövidebb ideig lesz már csak érvényes, mintha év elején vettük volna. Ennek alapján bizonyos időszakokban már jobban megéri több egyhavi matricát megvenni.

Azonban a tény, hogy január 31-ig még érvényes minden éves matrica, rengeteg időt hagy arra, hogy az ember annak lejárta előtt még beszerezhesse a következőt. Tehát ha esetleg januárban feledékenységből még az előző év matricájával hajtott fel az autópályára, nincs miért aggódni, mert abban a hónapban még érvényes.

Milyen járműkategóriába tartozik az autóm?

A legegyszerűbben úgy győződhetünk meg erről, ha a forgalmi engedélyben szereplő kódolást vesszük figyelembe, ami a “J” mezőben található. Ha M1-es besorolású a jármű, akkor 7 személy szállítására alkalmas autó esetében D1, hétnél több utasra elegendő kapacitással rendelkező típus esetén pedig a D2 kategóriába tartozik.

Az N1 jelölés szintén a D2-es matricákra jogosítja fel a tulajdonost. Ezzel szemben az M2 és M3 a B2-es kategóriába sorolható, míg az O1 és O2 az U díj fizetésére hivatott.

Ha esetleg nem biztos abban, hogy hány személy szállítására alkalmas az autó, azt a forgalmi engedélyben szintén meg tudja nézni. Az “S.1.” határozza meg ezt a számot, nem pedig az, hogy jelenleg éppen hány ülés van az autóban.

D2 és B2 járművek esetében pedig, ha vontatást végeznek, akkor az utánfutóra kötelesek U díjkategóriás matricát váltani, mégpedig a pótkocsi rendszámára.

Mikor érdemes megyei matricát venni?

A megyei matrica csak választható lehetőség, tehát nem kötelező vagy kizárólagos. Leginkább akkor érdemes megvásárolni, ha előre pontosan ki tudjuk számítani a bejárni kívánt útvonalat. Ennek alapján kiszámíthatjuk, hogy az éves megyei matricák összdíja mekkora.

Ezt összehasonlítva az országossal képet kaphatunk arról, hogy van-e akkora különbség, hogy megérje csak bizonyos megyékre megvenni. Ne feledjük, hogy a megyei matricák teljes évre számítanak, tehát nem kell őket többször megvenni, valamint több, más megyére alkalmas matricát is lehet egy autóra vásárolni.

A leggyakoribb megyei matrica, amit az emberek meg szoktak vásárolni, az nem meglepő módon Pest megyére érvényes. Ennek ára megegyezik az összes többivel, ugyanis nincs köztük árbéli eltérés.

Ezeket megvásárolhatja az Autopalyamatrica.hu honlapon, ahol további kérdésére is választ kaphat.