Szeptemberben visszatér Budapestre a World Press Photo Kiállítás

Idén is a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont a 2021-es World Press Photo Kiállításnak, amelyet 2021. szeptember 24-től október 31-ig tekinthetünk meg.

Fotó: Gabriele Galimberti, National Geographic

Az év egyik legjobban várt kiállításán olyan sajtófotók kerülnek reflektorfénybe, melyek hitelesen mesélik el a világ legfontosabb történéseit az elmúlt egy évben. A korábbi évek rendkívüli közönségsikere után a kiállítás a megszokott négy hét helyett 2021-ben öt héten át látogatható. Az izgalmas pályaműveket bemutató tárlatot idén is kísérőprogramok egészítik ki.

Az elmúlt időszakban életünket legfőképp a járvány határozta meg. Miközben az emberiség globális együttműködéssel igyekszik leküzdeni a járványt, a fotóriporterek regionális konfliktusokról, szociális problémákról, természeti szépségekről, környezetvédelemről és sporteseményekről is tudósítanak a sajtófotó-kiállításon. A sokszínű tárlat a Digital Storytelling kísérőprogram dokumentarista filmjeivel kiegészülve fontos ismeretekkel szolgál napjainkról. Olyan történeteket, eseményeket tár elénk, amelyek megállásra, átélésre, gondolkodásra és együttérzésre késztetnek, ugyanakkor nem biztos, hogy máskülönben felfigyelnénk rájuk.

Fotó: Lorenzo Tugnoli, The Washington Post

A pályázatra beküldött képekről a fotózás neves szakembereiből álló, 28 tagú zsűri dönt minden évben. Idén minden kategóriának (General News and Spot News, Contemporary Issues, Long-Term Projects, Environment, Sports) volt egy külön zsűrije. Minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át, hogy biztosan kiszűrjék azokat a képeket, melyek manipuláltak, valamint azokat, amelyeken a feldolgozott esemény nem felel meg a képaláírásnak.

A World Press Photo Kiállítás 151 felvételét a nemzetközi zsűri idén 130 ország 4315 fotóriporter 74 470 fotójából válogatta ki. Az utazótárlatot világszerte 120 helyszínen, várhatóan több mint négymillióan tekintik majd meg. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban is az egyik leglátogatottabb volt, a járványt megelőző években több mint negyvenötezren látták.

blank
Fotó: Valery Melnikov Sputnik

Kísérőprogramok:

  • Digital Storytelling: Az egyre népszerűbb online médiát a Digital Storytelling filmjei és multimédiái képviselik kísérőprogramként. A kiállítótérből nyíló moziteremben folyamatos moziélmény várja a látogatókat, dokumentarista filmekkel.
  • Lát-lelet: A 2015-ben alakult fotográfiai alkotóközösség, a Szebeni Műhely jubileumi kiállítása 15 magyar fotóművész alkotásán keresztül az elmúlt évekből szemezget.