80 új fával, 1000 négyzetméter egybefüggő zöldfelülettel születik újjá a Blaha Lujza tér

Mivel a terveknek megfelelően halad a Blaha Lujza tér felújítása, így várhatóan közel egy év múlva, 2022 őszére készülhet majd el a forgalmas csomópont, aminek most megújuló karakterébe engednek a munkálatok egy rövid bepillantást.

Már épül a téren a talajkapcsolatos növénykazetták támfala

A Fővárosi Önkormányzat a Blaha Lujza tér megújítása kapcsán külön figyelmet szentelt annak, hogy a megújult tér egy ligetes, fás találkozóhellyé válhasson. Ennek apropóján a tervezők többször egyeztettek a leendő kezelővel az új fák fenntarthatósága érdekében, de az új növények kiválasztásánál is elsődleges szempont volt a fajok tűrőképessége, és hogy megfelelő árnyékot biztosítsanak majd a leendő tér használóinak.

Előtte: A tér korábbi és kicsiny zöldfelülete

Kétségtelen, hogy a tér korábbi karakterét a nagy, burkolt felületek határozták meg, a felújításnak köszönhetően ezeket azonban felváltják a nagy és összefüggő zöldfelületek. Üdítő hír például, hogy a jelenlegi értékeket igyekeznek megőrizni, ezzel együtt 11 fa közül azt a két igazán értékes koros tölgyet is, melyet még 1969-ben ültettek át a térre, egyenesen a Tabánból. A meglévő fák mellé 80 új fát ültetnek majd és mindezeken túl 1000 négyzetméter zöldfelület és vízjátékok fokozzák majd a tér élhetőségét, és javítják annak mikroklímáját.

Utána: A megnövelt és egybefüggő zöldfelületnek köszönhetően rá se ismerünk majd a térre

Az új fák egy részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét a burkolatba fogják ültetni teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel, de a tér nagy részén – a fák környezetébe – térkőburkolatot is építenek vízáteresztő fugázással és alépítménnyel.

Forrás: bkk.hu

Ha érdekel, milyen lesz a felújított tér, korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz róla: