Szinte rá sem ismerünk: Így újul meg a Blaha Lujza tér 2022-re

A nemzet csalogányáról, Blaha Lujzáról elnevezett történelmi és szellemi örökségű csomópont 55 év után, másfél éves időszak alatt újul majd meg. A felújítási munkálatok július 12-én, hétfőn kezdődnek.

A felújítás nagyban fókuszál arra, hogy élhetőbbé varázsolják a teret, és a korszerű elveknek megfelelően jelentősen növeljék a zöldfelületek arányát, vízjátékot telepítenek majd, továbbá a tér teljesen akadálymentes lesz, felújítják az aluljárót, de változni fog a teret határoló utak forgalmi rendje is: többek között a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra.

Mivel a legfontosabb az, hogy a csomópont akadálymentes legyen, így ennek szellemében új gyalogos-átkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatóvá teszik a csomópontot, illetve az aluljáró is letisztult, a jelenkor követelményeinek megfelelő arculatot kap majd, de megújulás alá esik az emblematikus Gomba szökőkút is.

A tervek szerint egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló épületet is felhúznak majd, az előtte kialakított egybefüggő térrész pedig lehetőséget teremt majd rendezvények tartására. A téren a jelenleg is értékes fák megtartása mellett több mint 65 új fa kap helyet, ezenfelül 1000 négyzetméternyi új zöldfelület jön létre.

A korszerűsítés és a tér akadálymentesítése mellett a kerékpárosok számára is megannyi újdonság lesz elérhető, többek között két MOL Bubi-gyűjtőállomás, illetve több kerékpártámasz és hulladékgyűjtő elhelyezésére is sor kerül majd.

A felújítás ideje alatti forgalmi korlátozások

A tér felújításának első ütemében, körülbelül 10-12 hétig a következő forgalmi korlátozások lesznek érvényben:

  • a Nagykörúton a jelenlegi 2×2 autós és +1 kerékpársáv helyett csak 2×1 sávon lehet majd közlekedni, az érintett szakaszon az elkülönített kerékpársáv is megszűnik
  • a Rákóczi úton ideiglenesen megszűnik a buszsáv
  • ideiglenesen felfüggesztik a Dohány utca és Wesselényi utca forgalomcsillapítását
  • a 7-es buszcsalád megállója 15-20 méterrel hátrébb kerül

A 4-es, 6-os villamosok változatlanul közlekednek.

Képek: budapest.hu