Hamarosan újra látogathatóvá válik a gyönyörűen felújított Festetics-kastély Dégen

2018 áprilisában kezdődött a dégi Festetics-kastély felújítása, amely lassan eléri régi pompáját és újra megnyílik a látogatók előtt. Addig is eláruljuk, hogyan újul meg az ország egyik legreprezentatívabb klasszicista kastélya.

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Az impozáns kastélyépületen kívül megújul a Pollack Mihály tervezte épületegyüttest körülölelő angolpark is, mely az ország legnagyobb angolparkjaként méreteiben a New York-i Central Parkkal egyenértékű. Felújítják még a parkban található, németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi-házat és a rózsakertet, valamint új gépkocsi-, autóbusz- és kerékpárparkoló épül.

A mesébe illő Hollandi-ház / Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A dégi Festetics-kastélyban új látogatóközpont és közösségi kulturális tér nyílik széles szolgáltatási struktúrával és interaktív kiállításokkal. A felújítás magában foglalja többek között a homlokzat helyreállítását, a kerti építmények fejlesztését, kávézó és ajándékbolt kialakítását, rendezvényhelyszín létrehozását az angolpark szigetén, kompos átkelés kialakítását a partról a szigetre, valamint csónakázási lehetőség megteremtését.

blank
Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Új, élményközpontú kiállítások várják majd a látogatókat a dégi Festetics-kastélyban, amelyek fókuszában a Festetics család és dégi kötődései állnak majd. Bemutatásra kerül továbbá Pollack Mihály építész, a Hollandi-ház és a svájci ház mint építészettörténeti jelenség, valamint a Festetics család magyar szabadkőműves mozgalomhoz fűződő kapcsolata.

blank
Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Magyarország legnagyobb angolparkja, a Szerpentin-tórendszer, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak a felújítás ideje alatt is zavartalanul látogathatóak.

Bővebb infó a dégi Festetics-kastély felújításáról IDE kattintva elérhető.