Újjászületik egy, a II. világháborúban elpusztult épület a Budai Várnegyedben

A Vöröskereszt Egylet több mint 70 éve lerombolt székházát építik újjá a Dísz téren.

Látványterv a Vöröskereszt Egylet újjászülető székházáról / Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook

A Budai Várból a Halászbástya felé vezető macskaköves kis utcán, a Dísz tér délkeleti sarkán állt egykor a most a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépülő ház, amely a II. világháborúig szerves része volt a Várnegyed látképének. A háborúban jelentősen megrongálódott, így 1946-ban az épület teljes lebontása mellett döntöttek.

Az épületegyüttesbe 1902-ben költözött be a Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete, amelynek célja a háborúban megsebesültek ápolása, valamint az országokon átívelő segítségnyújtás volt. Székházukat Hauszmann Alajos és Hültl Dezső tervei alapján építették meg.

A jelenlegi állapot / Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook

A jelenleg üresen álló telek jó ideje rekonstrukcióért kiált, amely most bekövetkezni látszik. Az új épület külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eredetit, a belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési megoldásokat azonban modernekre cserélik.

Várhatóan ősszel kezdik a Vöröskereszt Egylet egykori székházának rekonstrukcióját, aminek következtében lezárják a területet körülvevő járdát és a Hunyadi János úti buszparkolósávot. Emellett ideiglenesen megszűnik a Dísz téri parkolósziget egy része, hogy a közúti forgalom zavartalan maradhasson.

A Vöröskereszt Egylet újjáépülő székházának látványtervei

blank
Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook
blank
Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook
blank
Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook