Idén hetedik alkalommal díjazták az előkóstoló során döntőbe jutott hét strandételt és az azokat készítő vendéglátóhelyeket. Mutatjuk máris, milyen újragondolt fogásokat lesz érdemes végigkóstolni, miközben a jól megérdemelt strandolást élvezzük.
Mielőtt rátérnénk a győztesre és az év felfedezettjére, előtte mindenképp érdemes mind egy szálig megismerni a döntőbe jutott gasztronómiai alkotásokat. A 2019-es év strandételének győztese a Zamárdi városában táborozó Tiki Beach Bisztró idén is minden várakozást felülmúlt szarvasraguval megpakolt édesburgonya-lángosával. A döntőben képviselte magát emellett az örvényesi Random Bagel Bar Mekk Mesternek keresztelt bagele, amiben grillezett kecskesajt és cékla idézi meg a nyári ízeket és a strandközelséget.
Nem telhet el nyár tökfőzelék nélkül sem, erre a vonalra tapintott rá az alsóörsi Fogas Bisztró is, méghozzá gyömbéresre hangolt tökfőzelékével. A versenypaletta egyik legizgalmasabbja kétségtelen, hogy a Balatonalmádiban található Terasz Bistro & Beach Bar által megalkotott balatoni bokréta, ami egy hajdinaliszttel készült palacsintatölcsérbe töltött paradicsomos, tokhalas és helyi, sajtos salátát takar. Szerencsére a felhozatalból a főtt kukoricát sem kell hiányolnunk, a tihanyi Kedvenc Kávé és Delikát azonban Balote névre keresztelve, grillezve, többféle sajtból és házi majonézből készített mártogatóba forgatva és zöldfűszerekkel megszórva gondolta újra.
A strandételek közül végül a balatonfenyvesi Konyhám abszolút egészséges harapnivalója, a répa dog került ki győztesen, ami mellől nem hiányozhat a sült bacon, a majonézes-tejfölös pesztókrém, a marinált gyömbér és a szárított hagyma sem. Végül de nem utolsó sorban az év felfedezettjéről is érdemes néhány szót ejtenünk, aki pedig nem más, mint a nem is olyan rég nyílt balatonvilágosi Tarow bisztró és az általuk kínált vegán bundáskenyér.