A kávékedvelők tudják, hogy csakis abban az esetben jó érzés egy csésze kávét kortyolgatni, ha az minőségi kávébabból készült, finom az íze, krémes a textúrája és mindenekelőtt nagyon jó az illata. Ezért sem mindegy, hogy hol, és honnan szerezzük be a kávénkat. Egy igazi ínyenc különbséget tud tenni jó, kevésbé jó és a rossz kávé között. Mutatjuk is, hogy mire ügyeljünk, amikor kávét vásárolunk, azaz mitől is lesz igazán jó és élvezhető egy kávé?
A jó kávé ismérvei
Mondhatjuk azt is, hogy szinte minden a kávé pörkölésén múlik. A kávépörkölők nagyon jól tudják, hogy a nem megfelelő pörkölés vagy a túlpörkölés mennyit ronthat a kávé minőségén. Ezért egy magára valamit is adó kávépörkölő odafigyel arra, hogy minőségi pörkölő géppel rendelkezzen. A kávé pörkölése nagyban meghatározza a kávé aromáját és zamatát. Az egyik legjobb kávé kerülhet a csészénkbe, ha Európa egyik legjobb kávépörkölőjétől szerezzük be a mindennapi fekete italunkat.
Sokan nem is gondolják, hogy a víz minőségén is mennyi minden múlik. Ha nem jó a csapvíz minősége, klóros, vagy túl kemény a víz, ez befolyással van a kávé minőségére is. Ha minőségi kávét szeretnénk fogyasztani, akkor használjunk szűrt vizet, mert így sokkal finomabb és ízletesebb lesz a végeredmény és egy élvezhető kávét kortyolgathatunk a csészénkből.
A kávé minőségét már a kezdetek, az első lépések alapjaiban határozzák meg. A minőségi kávé egyik ismérve, hogy a kávébabot kézzel szüretelik, ily módon a rossz, a kevésbé érett, vagy a túlérett kávébab szemek nem kerülnek feldolgozásra, ezáltal csakis minőségi kávé kerül csomagolásra.
Nem csak a víz minősége, hanem a hőmérséklete is meghatározó lehet kávékészítésnél. Vannak olyan kávéfajták, amelyek csomagolásán elő is írják a gyártók, hogy hány fokos vízzel javasolják elkészíteni, hogy a kávé aromája és ízvilága ne sérüljön. Mert hiszen, hiába vásárolunk minőségi kávét és szerezzük be a kávénkat, akár közvetlenül egy kávépörkölőtől, ha nem foglalkozunk a részletekkel, akkor ne is számítsunk gazdag, és különleges ízvilágra. Amelyet el is várunk, ha koffeines vagy koffeinmentes kávéra vágyunk.
A koffeines kávét ugyanis nem mindenki fogyaszthatja. Léteznek olyan betegségek és állapotok, amikor kifejezetten csakis a koffeinmentes kávé jöhet számításba. Ha kávépörkölőtől szerezzük be a kávénkat, akkor biztos, hogy nem kell csalódnunk, hiszen ezen a téren is széles a választék és természetesen a minőség itt is kulcsszerepet játszik. Az Ebenica Zero koffeinmentes kávé is ilyen minőséget képvisel. A finom kávé Afrikából és Latin – Amerikából kerül az egyik legjobb kávépörkölőhöz, majd onnan a vásárlókhoz.
A fotó forrása: Paladin12 / Shutterstock.com