Íme a legjobb programok a héten a Balaton északi és déli partján
- 2021. július 20-25. -

Ezentúl heti ajánlóval is jelentkezünk, amelyben összegyűjtjük nektek a legjobb programokat a Balaton északi és déli partjáról. Nektek nincs más dolgotok, mint választani, odamenni, és jól szórakozni!

Balatoni programok az északi parton:

Klassz a pARTon Fesztivál (2021. július 11. – augusztus 28., több helyszínen)

A Balaton partjának strandjai, ligetei, parkjai, kertjei és fülledt nyárestéi újra varázslatos komolyzenei dallamokkal telnek meg. Idén hetedik alkalommal ismét maga köré gyűjti kiváló művésztársait Érdi Tamás zongoraművész a Klassz a pARTon Fesztivál keretében, hogy az állandó helyszínek, azaz Balatonalmádi, Balatonkenese, Tihany, Balatonfüred, Keszthely, Zamárdi és Siófok mellett kisebb településekre, úgymint Dörgicsére, Vászolyba, Gyenesdiásra és Balatonszárszóra is elvigyék a klasszikus zene szeretetét. A fesztivál Balatonalmádiból július 11-én az Anima Musicae Kamarazenekarral indul.

Részletes program: https://www.klasszaparton.hu/hu/programok/

Pannon Várszínház – A Pál utcai fiúk (július 20., kedd, Vonyarcvashegy)

Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség az árulás, az esendőség és a hazaszeretet fogalmáról. Nemecsek, Boka, Áts Feri és a többiek örök példák, örök kortársaink. A klasszikus alapmű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. A drámai helyzetek így még keményebbek, melyeket tovább fokoznak a mai hangzású zenék és dalszövegek. Az előadásban döntő szerepet játszik a tárgyi világ akusztikus megszólaltatása, a színészek zenei-ritmikai kreativitása, a fiatalság ereje, humora, az eredeti mű katartikus üzenete.

Keszthelyi Sörnapok (július 21-25., szerda-vasárnap)

A tikkasztó melegben a hűs fröccsöket jéghideg sörre válthatjuk, amiben a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő boros rendezvények közt igazi színfoltnak számító Keszthelyi Sörnapok lesz segítségünkre laza, sétányra álmodott fesztiválhangulatával, street food fogásaival és ki nem fogyó sörcsapjaival.

Tájházi szerdák (július 21., kedd, Balatonkenese)

A Balatonkenesei Tájházban augusztus 21-ig minden szerdán 10 órától egy-egy népi mesterséget ismerhetnek meg az érdeklődők. Július 21-én a nemezelő és kötélverő foglalkozás rejtelmeit ismerhetitek meg. A 2 órás bemutató után kézműves játszóház várja az érdeklődőket.

Ha olyan balatoni programot kerestek, amit a gyerekekkel közösen lehet csinálni:

Kijube koncert a Papírkutyában (július 21., szerda, Veszprém)

A hibrid hangzású, főként a downtempo, a trip-hop és az electronica zenei világából merítő Kijube lép a Papírkutya Kultúrbisztró színpadára ezen az estén.

JazzFiesta (július 22., szerda, Balatongyörök)

Csütörtök esténként 20 és 23 óra között a kellemes Balaton-parti levegőt lágy jazzdallamok fűszerezik meg Balatongyörök egyik leghangulatosabb kis terén. A Kossuth utcai templom alatt, elérhető közelségben a Balatonnal, szelíd fiestahangulat kíséri majd a júliusi-augusztusi estéket.

Programok a Balaton északi és déli partján - 2021 július: JazzFiesta

Badacsonyi Bor7végék (július 22. – augusztus 21., Badacsonytomaj)

A nyári hónapokon átívelő habzsi-dőzsinek és a hétvégék alkalmával megrendezett borgasztronómiai fesztiválnak otthont adó Badacsony ismét pezsgő kulturális színtérré válik, ahol az izgalmas programokat könnyed olaszrizling, a könnyűzenei koncerteket pedig úri kéknyelű vált majd a vulkánok völgyének szívében.

Ensō ON TOUR – Izakaya Nordküste (július 22-23., csütörtök-péntek, Hegymagas)

Csütörtökön és pénteken Bencze István boraihoz igazított, egyedülálló menüvel vár titeket az Ensō csapata.

Vezetett kertlátogatás a Follyban (július 22., csütörtök, Badacsonytomaj)

A látogatás során megismerheted az arborétum és a család történetének összefonódását, hogy lett az eredetileg szőlővel beültetett területből arborétum, négy generáción átívelve hogy lett a dédnagyapa hobbijából egy nemzetközileg elismert gyűjteményes kert.

Ha két keréken fedeznétek fel a Balatont:

Beat of the Lake / Dobosi Birtokközpont (július 22., csütörtök, Szentantalfa)

A Beat of the Lake, Horváth Ákos énekes, gitáros, valamint Pribojszki Mátyás az egyik legismertebb hazai és európai szinten is jegyzett, elismert szájharmonikás, énekes, dalszerző közös, különleges duó formációja. Több éve tartó ismeretségük, barátságuk alatt eddig mindenki a saját útját járta, de most úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy új projektet, amelyben közös ötleteiket, saját számaikat valósítják meg, valamint az általuk kedvelt soul, beat, rock, country, és blues műfajokból válogatott kedvenc dalaikat dolgozzák fel.

Tihanyi Szabadtéri Játékok (július 22-24., csütörtök-szombat, Tihany)

2004 óta a Balaton egyik legszebb településén, kerül megrendezésre a Tihanyi Szabadtéri Játékok. A Bujtor István által indított nagysikerű programsorozat a csodálatos Belső-tó fölött kápráztatja el a színházbarátokat, minden csütörtök, péntek és szombati napokon.

Balatoni programok - 2021 július: Tihanyi Szabadtéri Játékok

Be Massive Horizon Party (július 23., péntek, Badacsonytomaj)

Be Massive Horizon partysorozat ezúttal a frissTeraszra érkezik. Badacsony, naplemente, Balaton. Mi kell még?

Művészetek Völgye (július 23. – augusztus 1., több helyszínen)

2021. július 23. és augusztus 1. között a völgy ismét otthonául szolgál az idén 30. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye Fesztiválnak. A Balaton-felvidék legnagyobb és legrégebbi összművészeti összejövetele 10 napon át 2000 különleges programmal örvendezteti meg a fesztiválközönséget, így nem lesz nehéz Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön egy egész évnyi élménnyel feltöltődni, amiben jazz, világzene, színházi és irodalmi estek, zöld programok, új völgyudvarok és az itt megélt önfeledt kikapcsolódás lesznek segítségünkre.

Balatoni programok 2021 július: Művészetek Völgye

Aktívan a Művészetek Völgyén (július 23.- augusztus 1., Kapolcs)

Az Aktív Magyarország idén is kitelepül a Művészetek Völgye udvarára, ahol számos kiváló programmal népszerűsítik a helyi kikapcsolódási formákat. Vezetett gyalogtúrákon lehetőségetek nyílik bebarangolni a nemzeti park tájait, e-bike-on tekerhettek a Balaton-felvidék lankáin, az edzettebbek pedig a völgyfutáson mérettethetik meg magukat. A standnál az elmétek pallérozásárára is akad alkalom, hiszen fondorlatos kvízekkel tesztelhetitek az országos helyismereteiteket is, ráadásul minden programon való részvételért ajándékban részesülhettek. A részletes információért szerezzétek be a programfüzetet vagy látogassatok el az aktivmagyarorszag.hu oldalra.

Mesebölcső (július 24., szombat,  Pécsely)

A kolbászról, az egérről és a békáról szóló mesékbe a gyerekekkel együtt belefőzik a székely ízeket és a nagyszülők szeretetét, majd elringatják azt e mesebölcsőben. Csernik Szende, székely mesemondó és lábbábos előadása 16 órakor kezdődik a pécselyi kultúrházban.

Zenés esték a Balaton várában: Margaret Island (július 24., szombat, Szigliget)

Július 17-től négy szombaton át, este 8 órától a Zaporozsec, a Margaret Island, Dés László és a Bagossy Brothers Company pazar muzsikái csendülnek fel a felújított szigligeti várban, a naplementében tündöklő tanúhegyek és a magyar tenger látványának méltó zenei aláfestéseként.

Zenés esték a Balaton várában: Margaret Island
Fotó: Hegyi Júlia Lily

Holdfénytúra a csobánci romok között (július 24., szombat, Gyulakeszi)

A Csobánc szőlőkkel borított szoknyáján kialakított, Gyulakeszi várparkolóból kiindulva változatos esti túrán fedezheted fel szakvezető kíséretében a hegy, vár és az egykor itt élő emberek igazi történetét.

Az Üvegyhegyen túl, avagy a tengerlépő cipő – bábelőadás (július 24., szombat, Fövenyes)

Mit kívánnál, ha volna egy varázscipellőd, amely oda repít, ahová csak akarod? Hová mennél, a Holdra, az égbe, Szegedre vagy Érdre? Az Óperenciás tengeren vagy az Üveghegyen túlra, odahúz a szíved? A mesebeli tengerlépő cipő néha okosabb, mint aki a lábára húzza, jobban ismeri valódi vágyainkat, mint mi magunk.

Családi programok a Balatonnál

pop up piac (július 24., szombat, Dörgicse)

Szombaton direkt erre a napra készült, speckó falatokkal várnak benneteket Dörgicsén egy pop up piacra. Lassulj be, ülj be a fák alá egy pléddel, és élvezd a nyugit!

Fűzy Gabi bácsi zenés est a Fűszerkert étteremben (július 24., szombat, Tihany)

Fűzy Gabi bácsi bárzongorista estje a tihanyi Fűszerkert étteremben. Az est folyamán számos fülbemászó örökzöld felcsendül.

Esős időre is tudunk szuper programokat javasolni:

A szőke ciklon // Szigliget Várudvar (július 24., szombat, Szigliget)

Rejtő Jenő népszerű regényéből Szente Vajk készített színpadi adaptációt, melyben maga Rejtő Jenő is fölbukkan.

Zing szülinap a Balatonon (július 24-25., szombat-vasárnap, Aszófő)

Zing szülinap rendhagyó módon a Balatonon az északi part legjobb tisztásán. Közös grillezés, hamburgerek, Horizont sörkóstolás, játékok, tollas, társas.

Liliomkert Piac (június 25., vasárnap, Káptalantóti)

Annak, aki a Balaton-felvidéken jár, vasárnaponként Káptalantóti hangulatos piacán érdemes kezdenie a napot. Ott, ahol az asztalokon helyi termelők ínycsiklandozó finomságai sorakoznak, és szinte bele lehet harapni a friss sajtos pogácsa, gőzölgő tejfölös kenyérlángos illatába. A kiváló házi szörpök, mézes-magos sütemények, túrós-lekváros batyuk, sajtok és megannyi csábító harapnivaló mellett mázas csuprok, antik csecsebecsék és termelői borok kívánkoznak a nézelődők kosarába. Vigyázat, a piac különleges hangulata menthetetlenül magába szippant!

blank

A legjobb programok a Balaton déli partján:

Levendulaszüret Kőröshegyen (2021. június 12. – augusztus 22., Kőröshegy)

Hét hektárnyi, pazar balatoni panorámás, Provence-i látképet meghazudtoló festői környezetet és idilli hangulatot nyújt a kőröshegyi levendulás, ahol közel két hónapon keresztül, júniustól júliusig francia, júliustól augusztus közepéig üde angol levendula kerülhet frissen szüretelve a kosarunkba.

Programok a Balaton északi és déli partján - 2021 július

Földvári Zenei Esték (július 20., kedd, Balatonföldvár)

Júliusban és augusztusban keddenként zeneszóval töltik meg a balatonföldvári éjszakákat a szabadtéri programsorozat remek hangversenyei. A közönség örökzöld dallamokra és neves előadókra számíthat, a repertoárban a klasszikus zene, barokk koncertek, és az argentin tangó egyaránt helyet kapott.

Programok a Balaton északi és déli partján - 2021 július: Földvári Zenei Esték

Swing Szerda (július 21., Siófok)

A szerelem tematikájában gyűjtöttek zenéket erre az estére – az énekesek saját dalai, valamint a swingkorszak nagy slágerei mellé, olyan fontos és emlékezetes előadóktól, mint Eric Clapton, Gloria Estefan vagy éppen Záray-Vámosi.

III. Szárszói „Szövegelő” – Irodalmi hét (július 21-24., szerda-szombat, Balatonszárszó)

Négy nap Balatonszárszón az irodalom és költészet jegyében. Az esemény részletes programját ITT találjátok!

Punnany Massif (július 22., csütörtök, Balatonvilágos)

Július 22-én, csütörtökön a balatonvilágosi BalatonPart színpadára egy olyan együttes lép, amit senkinek nem kell bemutatni: a Punnany Massif.

A dzsungel könyve előadás (július 23., péntek, Balatonlelle)

A Kipling-regény alapján készült rendkívül népszerű musical a dzsungelt, mint emberi társadalmunk tükörképét értelmezi. Ebben a valóságban az emberi tulajdonságokkal felruházott vadak létünk jobbik felét képviselik: kemények de őszinték, a dzsungel-társadalom a természet áthághatatlan, szigorú törvényei szerint él. Az itt felnevelkedő Maugli megvívja nagy küzdelmeit, de az emberi társadalom számító, sokszor aljas erőivel szemben csaknem alulmarad.

blank

Egy a természettel – tematikus BAHART hajóprogram (július 23-24., péntek-szombat, Balatonföldvár)

A hajójáratokon az utasok szakértők segítségével, témához kapcsolódó gyermek animációs programon és interaktív játékos előadáson, filmeken keresztül megismerkedhetnek Somogy megye és Magyarország természeti értékeivel, a vadászat és halászat izgalmas világával.

Halott Pénz // Plázs Siófok (július 23., péntek)

A Plázs Siófok idén is megkerülhetetlen pontja lesz a Balaton déli partjának. Nemzetközi előadók és a hazai buliélet ismert együtteseinek koncertjei csábítják a látogatókat a nagystrandra, ahol a nappali tengerparti fíling és az esték féktelen bulihangulata kéz a kézben jár.

Programok Plázs Siófok

Love letters – Orlai Produkció (július 24., szombat, Balatonszárszó)

A Love Letters című kétszemélyes színdarab, A. R. Gurney egyik leggyakrabban játszott műve, amely mosolyogtató és könnyfakasztó jeleneteivel a világ számos színházában aratott már hatalmas sikert.

A GRUND – vígszínházi fiúzenekar (július 24., szombat, Balatonboglár)

A GRUND – vígszínházi fiúzenekar 2017. május elsején alakult, a Vígszínház 121. születésnapján adta első koncertjét. A zenekar tagjai mindannyian a Dés-Geszti-Grecsó: A Pál utcai fiúk című nagy sikerű zenés játék vígszínházi ősbemutatójának szereplői. Az együttes Egyre bővülő repertoárján helyet kap A Pál utcai fiúk számai mellett, több legendás vígszínházi sláger, jól ismert Presser dal és természetesen néhány kedvenc a hazai és a külföldi klasszikus rock világából.

blank

Új helyeket fedeznél fel a Balaton partján?