Teák és tippek a jó alvásért

A természet kincsestárában számos jótékony, egészségvédő tulajdonságokkal rendelkező gyógynövényt találunk, melyek fájdalomcsillapító, görcsoldó, frissítő vagy éppen ellazító hatásukkal nyújtanak természetes megoldást a kisebb testi panaszokra.

A nyugtató hatású gyógynövények között kiemelt helyet foglal el a kamilla, a citromfű, valamint a levendula. A közkedvelt gyógynövényekből – melyek kivonatát előszeretettel alkalmazzák illóolajok, natúr bőrápoló készítmények és szintetikus szépségápolási termékek előállításához – készült teák fogyasztása oldja a feszültséget, segíti az ellazulást és elősegíti a pihentető alvást.

Kamilla

A népi gyógyászat által évszázadok óta nagy becsben tartott kamilla virágából készült tea számos jótékony hatással rendelkezik. Természetes görcsoldó és gyomorerősítő, valamint serkenti az emésztést. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással bír, alkalmazhatjuk szemborogatásként, használhatjuk toroköblítésre vagy a foghús erősítésére.

A kamilla ezen kívül az egyik legismertebb, nyugtató hatással rendelkező gyógynövény. A népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza álmatlanság kezelésére, a belső feszültség csökkentésére. Az ideális hatás elérésének érdekében körülbelül 45 perccel elalvás előtt fogyasszunk el egy csésze kamillateát – ezáltal elegendő időt biztosítunk arra, hogy a tea aktív hatóanyagai kifejtsék hatásukat.

Tipp: A közhelyességig ismételt intés, hogy az elalvás előtti telefonozás rontja az alvás minőségét, sajnos igaz – a mobiltelefonok képernyője által kibocsátott kék fény akadályozza a szervezet melatonin-termelését. Adj egy esélyt a kékfény-mentes elalvás előtti rutinnak – a tea lefőzése után inkább olvass könyvet, vagy helyezkedj el kényelmesen a nappali foteljében, és a tea kortyolgatása közben hangolódj rá a megnyugtató gondolatra, hogy nincs már több feladatod aznapra, csupán a pihenés.

Citromfű

A kamilla mellett az egyik legismertebb egészségvédő hatásokkal rendelkező gyógynövény a citromfű, latin nevén Cymbopogon. A rozmaringsavban, valamint flavonoid antioxidánsokban gazdag citromfű segítséget nyújt a feszültséget oldásában, természetes görcsoldó- és fájdalomcsillapító, ellazító hatásának köszönhetően pedig illóolaja a relaxáló masszázsolajok hatékony összetevője. A- és C-vitamin tartalmának köszönhetően továbbá a citromfű tea immunerősítő hatással is bír.

Egy csésze citromfű tea elkészítéséhez egy teáskanál szárított citromfű levélre van szükségünk (friss növény esetén pedig e mennyiség négyszeresére). A gyógynövény leforrázása után a teát öt percig hagyjuk állni, ezt követően már fogyaszthatjuk is elalvást segítő italunkat.

Tipp: A könnyebb elalvás érdekében a gyógytea fogyasztása mellett érdemes kipróbálni az illóolaj párologtatást. Elalvás előtt fél órával cseppentsünk néhány csepp illóolajat (citromfű, levendula, ilang-ilang, mandarin) a diffúzorba/párologtatóba. A kellemes illatélmény mellett az értékes illóolajok segítik a könnyebb álomba merülést.

Citromfű teakészítményekért kattints>>

Levendula

A kellemesen édes illattal rendelkező levendula széles körben való alkalmazása sokoldalú felhasználhatóságának köszönhető. A bőr- és hajápoló készítmények, szappanok, tusfürdők és szépségápolási termékek kedvelt bőrbarát összetevőjét, a levendula kivonatát gyakran alkalmazzák stresszoldó illóolaj-keverékek, cseppek és fürdőolajok alkotóelemeként is. A levendulavirág teáját bátran kortyolgathatjuk elalvás előtt – a jellegzetes illat segíti a feszültség oldását és az édesebb megpihenést.

Tipp: Csempésszük be a wellness hétvégék élményét a hétköznap estékbe! Zuhany helyett időnként vegyünk egy hosszú, relaxáló fürdőt – egy evőkanálnyi hordozóolajba (mely lehet például kókuszolaj, mandula olaj vagy jojoba olaj) cseppentsünk 10-12 csepp levendula illóolajat, majd adjuk hozzá a vízhez.

Levendulatea termékek>>
Nyugtató hatású teakeverékek a Multi-vitamin oldalán>>