Mediterrán hangulatú balett és Mozart-ünnep vár hétvégén a Margitszigeten

Kiváló produkciók szem- és fültanúi lehetnek most hétvégén azok, akik ellátogatnak a víztorony tövében található Margitszigeti Szabadtéri Színpadra. Budapest egyetlen szigeti színháza két remek előadással is készül ezen a forró júliusi hétvégén.

Hervé Koubi Társulat: Odüsszeia balett – július 16. péntek, 21 óra

Ki ne emlékezne a francia székhelyű algériai gyökerű Hervé Koubi Társulat 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten? Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk 2. darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a 3. előadásrész, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az 1. darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.

A Hervé Koubi 2019-es előadása a Margitszigeten

Hervé Koubi koreográfus újabb tánceposza határozottan mediterrán stílusú. Natacha Atlas, a nagyszerű arab énekesnő, aki ugyanúgy ismerője a klasszikus dallamoknak, mint az elektropop műfajnak, 2015-ben találkozott Hervé Koubival, és ez a kötelék azóta sem lazult. Natacha korábban keleti táncosnő volt, most lélegzetelállító hangját adja ehhez a női jegyeket magán hordozó darabhoz, melyben zongorán kíséri Samy Bishai és a dobos Anissa Nehari.

A Hervé Koubi 2019-es előadása a Margitszigeten

A színpadon Hervé Koubi 12 táncossal dolgozik, akik mind a Földközi-tenger térségéből érkeztek. Az Odüsszeia eltávolodik Homérosz művétől, de a tenger mint alapvető elem és a nő mint hős megmarad. Ezt a hatalmas és érzéki koreográfiai hullámot már nemcsak az Odüsszeusz korából ismert epikus csaták díszítik, hanem egy tenger kulturális kötelékeit, vándorlásait és viharait is felfedi, egy olyan tengerét, amely összeköti és tovább sodorja az életeket.

Bővebb infó ITT.

blank
Jelenetfotó az Odüsszeiából / Fotó: Veronique Chochon

Mozart 230 Film-Zene koncert – július 18. vasárnap, 20 óra

„Ez a fiú még mindnyájunkat a feledésbe taszít!” – jegyezte meg egy nála jóval idősebb zeneszerző kortársa a 15 éves Wolfgang Amadeus Mozartról, aki mindössze 36 évet élt, de műveivel örökre beírta magát a zenetörténetbe. A gazdag életművet ránk hagyó zseni előtt július 18-án, vasárnap a rendhagyó életutat is követő „Mozart 230” filmzenekoncerttel tiszteleg a Margitszigeti Színház születésének 265., halálának 230. évfordulóján.

blank

A komolyzenei és filmzenei koncertek határán mozgó produkció célja az, hogy a zene és a képek, illetve az animáció erejével alkossa meg Mozart portréját a legnagyobb művei és a legfontosabb filmek segítségével. A koncert, a vizuális élmény, a látvány koncepcióját, gerincét Milos Forman nyolc Oscar-díjas Amadeus c. filmje adja. A vizuális látvány rendezője, Hubai Gergely a szerző zenéit használó további nagy mozifilmekből emel ki látványos filmrészleteket.

A rendkívül hatásos és népszerű ötvözet, a vizuális látvány és zenei tartalom együttese, a filmzenekoncert műfaja kel életre a Margitsziget nagyszínpadán. A Mozart filmzenekoncerten a szimfonikus zenei élményről az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté karmester vezetésével gondoskodik. Közreműködik: Kodály Kórus Debrecen.

Bővebb infó ITT.