3 szuper módszer, amivel távol tarthatod a darazsakat!

Ha sűrűn szoktál grillezni a kertben, vagy előszeretettel látogatod az éttermek kerthelyiségeit, akkor biztos ismerős lesz számodra az alábbi helyzet.

Fotó: Pixabay.com

Kiültök a szabadba elfogyasztani egy ízletes ebédet vagy vacsorát, előkerülnek az ételt kísérő hűsítő üdítők, mindenki jól érzi magát, míg egyszer csak megjelennek a sárga-fekete nem kívánatos vendégek, a darazsak.

Ekkor az eddigi idilli állapotot, a hadonászás, bosszankodás váltja fel, mert, hol a tányérokon, hol a poharakon bukkannak fel a kellemetlenkedő rovarok, melyek a hirtelen mozdulatoktól egyre harciasabbak lesznek.

A kertben leggyakrabban a kecskedarázs fordul elő, valamint gyakori a lódarázs is, harcias természetük és nagyobb létszámuk miatt elsősorban ez a két faj okoz gondot, míg például a nagytestű, szelíd tőrösdarázs teljesen ártalmatlan.

Ha számodra is ismerős az előbb felvázolt szituáció, akkor talán örülni fogsz tippjeinknek, melyek segítenek a darazsak távol tartásában. Lássuk, milyen módszerekkel bírhatod távozásra a darazsakat!

Készíts darázscsapdát házilag!

A házilag készített darázscsapda hatékony és olcsó eszköz a darazsak ellen, viszont van egy hátránya, ami nem más, mint hogy a bele töltött édes folyadék, más, hasznos rovarok, például a méhek számára is vonzó lehet. A csapba elkészítéséhez, egy kétliteres flakonra lesz szükség, melyet a tetejénél vágj félbe.

A felső részét fordítsd meg, és tedd az alsó részére. A palack aljába kerüljön cukros víz, ami csábító lesz a darazsak számára, amelyek így belerepülnek a palackba, de kijönni már nem tudnak majd.

Hívd segítségül az illóolajokat!

Léteznek olyan illóolajok, melyek a darazsak számára szinte elviselhetetlenek, ilyen például a szegfűszeg-citromfű-muskátli illóolaj keveréke. Ezt a keveréket töltsd egy kevés szappanos vízzel töltött szórófejes palackba, és fújd be vele azokat a helyeket, ahol előfordulhatnak darazsak. Ezt a módszert, olyan helyen is alkalmazhatod, ahol már volt egyszer darázsfészek.

Ültess mentát a kertedbe!

A menta egyszerűen nevelhető fűszer és gyógynövény, melyet élvezeti értéke miatt is érdemes a kertbe ültetni. Egy kutatás szerint ez a növény a darazsak ellen is bevethető, távol tarthatod őket, ha a kert kritikus részeire ültetsz néhány tövet.

Ha az előző módszerek nem vállnak be, inkább kérdd szakember segítségét, aki szakszerűen el tudja távolítani a kertedbe költöző darazsakat, illetve a darázsfészket, mivel ez a megfelelő tudás és felszerelés hiányában meglehetősen veszélyes dolog.