WPC kompozit a fa szépségével és a műanyag tartósságával

A kertek, teraszok, pergolák, korlátok, padlók máig egyik preferált alapanyaga a fa. Viszont azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a fa fokozottan ki van téve az időjárás viszontagságainak. Mindez azt jelenti, hogy a fa-anyagot előbb le kell kezelni a különböző káros behatások ellen, majd lefesteni. Továbbá, ha a fa-alapanyagot választjuk, akkor időt kell szánnunk a gyakori felületkezelésre, amivel megakadályozzuk, hogy az idő előtt tönkremenjen, elkorhadjon, megrepedezzen. Ha fa-hatású kerti elemekben gondolkodunk, akkor viszont van egy tartós és mutatós megoldás, ami nem igényel felületkezelést, ez pedig a WPC-kompozit.

Mit fed a WPC kifejezés és mit jelent a kompozit? A WPC egy mozaikszó, amely az anyag összetevőire utal: Wood Plastic Composite. A WPC farostból, falisztből vagy bambuszból, különböző, melegen formálható műanyagból és adalékanyagokból áll. Az adalékanyagok többnyire a kompozit pozitív tulajdonságainak a felerősítését szolgálják, színt, tűzállóságot, fokozott UV-védelmet biztosítanak. A kompozit-anyagokról fontos tudni, hogy két vagy több anyag társításából jönnek létre, melynek során a cél az előnyös tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése. A WPC-kompozitot extrúdálással vagy fröccsöntéssel hozzák létre és a benne található műanyagnak köszönhetően könnyen formálható. Használják teraszburkolatokhoz valamint igényes kerítésekhez is.

A WPC előnyös tulajdonsága, hogy nem törik és nem szálkásodik. Nem igényel felületkezelést, nem szükséges színt festeni rá, ez ugyanis már a gyártási folyamat során megtörténik.
Ellenáll az időjárás viszontagságainak, nem hagy rajta maradandó nyomot sem az eső, sem a hó, sem a túlzott napfény. A gomba vagy penész, de még a rovarok sem rontják az állagát, ezért bátran kijelenthetjük, hogy az egyik legtartósabb, építkezésben használatos anyag.

Elérhető világos és sötét árnyalatokban egyaránt: rendelkezésre áll sötétszürke, kávébarna, natúrfenyő, mogyoróbarna, vörösfenyő, sötétszürke, sötétbarna, csokoládé, famintás sötétbarna színekben, hogy csak néhányat említsünk.

A kompozit másik nagy előnye, hogy készülhet újrahasznosított anyagokból és az így kapott alapanyag szintén felhasználható újabb WPC kompozit kialakítására.
A WPC tartóssága mellett elmondhatjuk róla ugyanakkor, hogy ötvözi a fa szépségét és melegségét a műanyag tartósságával és könnyű felhasználásával.

Mit kell tudni a WPC tisztításáról? Ez az anyag nem igényel különösebben kényes megoldásokat, tisztítását pedig úgy kell megoldani, mint a laminált padlóburkolatét: mosószeres vagy szappanos vízzel távolítható el a kosz róla.