Felújítják a Battyhány teret: Zöldebb és gyalogosbarátabb lesz a fővárosi gócpont

Apró lépésekkel ugyan, de június 5-én megkezdődött a Batthyány tér hosszú-hosszú évek óta várt felújítása.

A Batthyány tér felújításának megkezdése évek óta várat magára, a korábban a megújításra elnyert pályázatig egészen a 2016-os évekbe szükséges visszatekintenünk. Az ok, hogy hamarabb nem vehette kezdetét a felújítás, illetve, hogy a jelenlegi keretek között is csak bizonyos volumenű megújulás veheti kezdetét, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ az elkövetkezendő években tervezi a tér alatti HÉV-végállomás és a teljes aluljáró átépítését, ezáltal csak olyan felújítási munkálatok elvégzése lehetséges, mely később nem esik áldozatául a nagyobb volumenű beruházásnak.

A forgalmas téren június 5-én egy olyan átfogó fejlesztés vette kezdetét, mely főként egy gyalogosbarátabb, zöldebb és jóval barátságosabb tér kialakítását helyezi fókuszba kisebb és gyorsan elvégezhető munkák által. Csökkentik például a teret körülölelő buszmegállók számát, illetve a Fő utca felőli szervizutat zöldített gyalogosterületté alakítják. Július elején, a munkálatok befejeztével új padokat és szelektív hulladékgyűjtőket helyeznek ki.

Alapvetően kevésbé lesz forgalmasabb a közkedvelt tér, biztonságosabbá és zöldebbé válik, mely kedvez a gyalog közlekedőknek. Ezzel összhangban jócskán megváltozik nemcsak a busz, de az autós forgalmi rend is, továbbá áthelyezik a taxiállomást is. Bővebb információkat ITT lehet elérni a forgalmirend-változásokkal kapcsolatban.

A Battyhány tér megújítása ráadásul összhangban van a teljes Bem rakpart megújítására és az új Margit-negyed kialakítására vonatkozó projekttel, amiről itt írtunk bővebben: