4 varázslatos kis falu a Balaton partján, ahol testet ölt a vidéki romantika

A Balaton vidékére nem csak akkor érdemes ellátogatni, ha nagy strandolásokra és nyáresti korzózásra vágyunk, hiszen mind az északi, mind a déli part büszkélkedhet még néhány elvonulásra érdemes helységgel, ahol kicsit visszarepülve az időben élvezhetjük a falusi lét romantikáját.

Hegymagas

A turisták körében kevésbé népszerű, mégis magával ragadó falut rejt a karakteres borairól híres, 415 méteres magasságba törő Szent György-hegy. Hegymagas látványosságai közül mindenképpen kiemelésre érdemesek a hegyoldalban magasodó bazaltoszlopok, a 18. században épült Tarányi présház és a mellette égbe nyúló Lengyel-kápolna, valamint a felvidéki települések körében ritkaságszámba menő falusi nyugalom.

Fotó: Szuditsch Péter

Szólád

Mindössze 500 főt számlál a Somogyi-dombság lankái között, Balatonszárszótól mindössze 4 km-re megbúvó Szólád, amelyet legtöbben valószínűleg a II. világháború évei alatt menedékként szolgáló, ma viszont a falubéli rendezvényeknek otthont adó löszpincesoráról ismerünk. A borprogramokon kívül kellemes sétát tehetünk a község határában elterülő Kupa-Koppány vezér emlékparkban, amely az ősmagyarságnak állít emléket.

blank
Fotó: refszolad.hu

Vászoly

Egy kis völgy legmélyén bújik meg a Balatonfüredtől mindössze 15 kilométerre fekvő piciny település, Vászoly. Habár az alig több mint 200 főt számláló falu nem közvetlenül a Balaton partján található, mégis hamisítatlan Balaton-felvidéki hangulatot áraszt magából: napsütötte szőlőültetvények, tradicionális présházak, kristálytiszta vizű tó és pezsgő kulturális élet jellemzi a festői községet.

blank
Fotó: Tamás Bátyó Gunyhója

Buzsák

Fonyódtól rövid, negyedórás autóútra találjuk a Balaton déli partjának egyik eldugott kis községét, a népművészeti hagyományait – hímzés, tánc, fafaragás – büszkén őrző Buzsákot. Az itt uralkodó falusi nyugalom mellett a település határában fekvő szőlőhegyek nádfedeles, műemlék védett borospincéi és a 13. századi, román kori Fehér Mária-kápolna lesznek látogatásunk ékkövei.

blank
Fotó: buzsak.hu