Barackos túrógombóctorta: A könnyed sütemények szerelmeseinek (recept)

A nyár és a jó idő beköszöntével a csokis, nehezebb desszertek után egyre többször csábulunk el egy-egy hűsítő, könnyed édességre, amelyhez kiválóan passzolnak a nyáron érő gyümölcsök. Nagy népszerűségnek örvendenek a bogyós gyümölcsökből készített sütemények, ám a júniustól kezdődő őszibarackszezont is érdemes kihasználni, a zamatos gyümölcs tökéletes hozzávalója lehet a túrós finomságoknak. Az egyszerű túró-barack kombót mi most egy kis csavarral dobtuk fel: a barackos túrógombóctorta ízvilága tökéletesen visszaadja a sokak által kedvelt túrógombóc ízélményét is. Tévhit, hogy tortákat kizárólag ünnepekkor fogyaszthatunk, ez az istenien finom nyári édesség például nagyszerű kísérője lehet egy kerti partinak vagy esti grillezésnek is.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (21-22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)

Piskótához

  • 3 tojás (M-es)
  • 60 g kristálycukor
  • 60 g finomliszt
  • 3 g sütőpor
  • egy csipet só

Kenéshez

  • baracklekvár

Túrókrémhez

  • 600 g félzsíros túró
  • 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
  • egy kisebb citrom reszelt héja
  • 300 ml tej
  • 60 g kristálycukor
  • 60 g búzadara
  • 6 db őszibarack

Tejfölös krémhez

  • 330 g tejföl
  • 150 g habtejszín
  • 50 g porcukor
  • egy fél citrom leve
  • 8 g zselatinpor + 50 ml víz

Tetejére

  • 200 g zsemlemorzsa
  • étolaj
  • fahéjas porcukor

 

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra és a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd elkezdjük a piskótát.
  2. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük nagy fokozaton habbá verni. Amikor már kezd keményedni a hab, 3-4 részletben hozzáöntjük a kristálycukrot, és kemény habot verünk belőle. Fakanállal vagy spatulával a habhoz keverjük a tojássárgákat, majd ismét 3-4 részletben az átszitált sütőporral összekevert lisztet, és egyenletesre keverjük, figyelve arra, hogy ne essen össze a tésztánk.
  3. A tésztát kb. 20 perc alatt megsütjük, ezalatt pedig meghámozzuk a barackokat, ezekből 5 barackot félbevágunk, a 6. barackot pedig kis kockákra daraboljuk.
  4. Ha kész, kihűtjük a piskótát, kivesszük a formából és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszahelyezzük a formába. Megkenjük vékonyan baracklekvárral, és vágott felükkel lefelé ráhelyezzük a felezett barackokat.
  5. Ezután elkészítjük a túrókrémet. Ehhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a kristálycukrot és a búzadarát, majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a tejbegrízt. Félretesszük picit hűlni, ameddig a túrót, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverjük. Ehhez hozzáadjuk a tejbegrízt, elkeverjük, és óvatosan a barackokra halmozzuk.
  6. A maradék, kis kockákra feldarabolt barackot belenyomkodjuk a túrókrém tetejébe. Ezután hűtőbe tesszük és elkészítjük a tejfölös réteget.
  7. A tejfölös réteghez a zselatinpor és a víz kivételével mindegyik hozzávalót összekeverjük és egy kézi habverő segítségével kihabosítjuk. A zselatinport vízbe áztatjuk, kb. 2 percig hagyjuk állni, majd felmelegítjük és beleöntjük a tejfölös részbe. Fontos, hogy melegen öntsük, különben nem egyenletesen oszlik majd el, hanem nagyobb darabokban összeáll. Végül a tejfölös krémet ráöntjük a tortánkra, és hűtőbe tesszük.
  8. A tortának minimum 6 órát kell állnia a hűtőben, de a legjobb, ha egy egész éjszakára bent hagyjuk.
  9. Ha összeállt a tortánk, a zsemlemorzsát étolajon aranybarnára pirítjuk, megvárjuk, míg kihűl, és a megdermedt torta tetejére halmozzuk. Megszórjuk fahéjas porcukorral, tálalás előtt pedig körbevágjuk és kivesszük a formából.

A receptet köszönjük Gál Melániának!