Legendás magyar színésznőről neveznek el emlékparkot a Józsefvárosban

Zöld közösségi térrel bővül Józsefváros a Szigony utca és a Tömő utca találkozásánál a Corvin Innovation Campus irodafejlesztés keretében; az emlékparkot Psota Irénről, a Nemzet Színészéről nevezik el.

Fotó: Futureal

Talán kevesen tudják, hogy a kétszeres Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Psota Irén 1929-ben egy VIII. kerületi bérház szoba-konyhás udvari lakásában látta meg a napvilágot, amely azóta is a Szigony utca sarkán áll, romosan.

A művésznő egykori otthonát hamarosan lerombolják, helyén irodaházat építenek.

A Corvin Innovation Campus irodaház a Corvin sétány közvetlen közelében, a Szigony utca, Tömő utca, Apáthy István utca és Balassa utca által határolt területen épül. A komplexum főbejáratánál alakítják ki a több mint 1500 négyzetméteres, Psota Irén után elnevezett emlékparkot. Az épület körül futó Apáthy István utca árnyas fasorral, kiszélesített járdákkal és modern lámpákkal frissíti majd fel a környék látványát.

Fotó: Futureal

A Psota Irén emlékpark fákkal, trópusi faanyagból készült ülőhelyekkel, közösségi funkciókkal valósul meg. A sokoldalú, színpadon és filmen egyaránt sikeres színésznő tiszteletére egy emléktárgyat is elhelyeznek a helyszínen, míg a terület központi eleme egy vízjátékkal kialakított találkozóhely lesz. A vízjáték téliesíthető, így ősztől a hideg hónapokban műalkotásként díszíti a bejárathoz vezető utat. Az új emlékparkban színes növénytakaró, cserjék és árnyékot adó lombos fák teszik természetközelivé a környéket.

Forrás: MTI