A napfény városa: Kihagyhatatlan látnivalók, programok és éttermek Szegeden

Még a novemberi kijárást korlátozó intézkedések bejelentése előtt töltöttünk el egy tartalmas hosszú hétvégét Szegeden. Most jött el az alkalom, hogy beszámoljunk róla, hiszen szépen lassan újra felszabadultan vethetjük bele magunkat a város sokszínű kulturális és kulináris kínálatába.

A szegedi dóm

A Tisza és a Maros találkozásánál fekvő dél-alföldi település történelme hasonlóan indul, mint oly sok magyar társáé: az ember először Kr.e. 5000 környékén vetette meg a lábát a napsütötte síkságon, mely a 2. századtól kezdődően a római Traianus császár által elfoglalt Dacia provincia legnyugatibb erődítményének, Partiscumnak adott helyet. A honfoglalást követően a térségben megtelepedő magyarok a római hagyományokat felelevenítve leginkább só- és aranyszállítással foglalkoztak. A jövedelmező ásványianyag-kereskedéssel csak a tatárjárás idejére kellett felhagyniuk a helyieknek, akik a környező nádasokban húzódtak meg a mongolok nyilai elől. A IV. Béla királyunk uralkodása alatt emelt kővár a római castrum romjaira épült rá, később Luxemburgi Zsigmond erős falat építtetett köréje, piacának termékbősége láttán pedig számos külföldi utazó fejezte ki csodálatát. A virágkornak 1526-ban, a város török kézre kerülésével szakadt vége: a hódítók kifosztották, majd felgyújtották a várost, a lakók pedig ideiglenesen a vizenyős pusztaságba menekültek. A török seregek ellátásában kiemelkedő szerepet játszó és kincstári városi rangot kapó Szeged omladozó várát I. Szulejmán kijavíttatta és megerősíttette, és a magyar lakosság is újra növekedésnek indult.

Belvárosi utcakép / Fotó: Vizy Márton

Szeged 1686 tavaszán szabadult fel a török uralom alól, a lakók azonban nem élvezhették sokáig a Habsburg segítséggel kivívott szabadságot: 1697-ben tűzvész pusztította, 1704-ben Rákóczi ostromolta, 1708-ban pestis, 1712-ben pedig árvíz sújtotta a várost, ám az főnix madárként mindig új életre kelt. Persze mindezen sorscsapások eltörpülnek a híres 1879-es Nagy Árvíz mellett, mely Szeged majd’ valamennyi házát magával sodorta, hatvanezer embert téve földönfutóvá. Ezt követően épült fel nyugati mintára a modern, körutas-sugárutas szerkezetű város, 32 ország és 6 európai főváros (Bécs, Berlin, Brüsszel, London, Párizs és Róma) segítségével. Ugyan az újjáépítés során elbontásra került a szegedi vár, valamint a Szent Demeter-templom jelentős része, a 13. századi alsóvárosi ferences templom és a 18. századi városháza ma is állnak, habár utóbbi jelentősen átalakítva. A belváros szecessziós és eklektikus stílusban megálmodott épületállománya ennek a korszaknak a leggyönyörűbb lenyomata. Rövid történeti áttekintésünk befejezéséhez érve egy másik klisének is kénytelenek vagyunk igazat adni: minden vég egy új kezdet.

Ide menj Szegeden, ha…

…a gasztronómia oltárán áldoznál.

A Budapesten az előző évtized elején kirobbant gasztroforradalom néhány évvel ezelőtt az alföldi nagyvárost is lángba borította. Nyugalom, a Kiskőrössy csárdában helyet foglalva továbbra sem kell gombostűnyi porcióktól, dekonstruált halászlétől és avokádós békacomb-salátától tartanunk, a szegedi vendéglátás azonban végérvényesen megérkezett a gasztrokulturális újkorba. Ennek két legeklatánsabb példája a Cirmi és a Kapca: előbbi egy hangulatosan berendezett kézműves gasztrokocsma, zseniális kisüzemi szortimenttel és kétkezes hamburgerekkel, utóbbi pedig a tradicionális magyar konyhát öltözteti bisztrós köntösbe, csakis helyi alapanyagokkal dolgozva.

blank
Tágas terasszal vár a Kapca Kávézó / Fotó: Kapca Kávézó Facebook

A Dóm tér mögötti Malátában a BBQ-s pulledpork-ciabattát, a balkán burgert és a rib-eye steaket vagány ízvilágú, barátságosan beárazott sörkülönlegességekkel kísérhetjük le, a Rudi & Fickóban pedig frissen készült péksütik, húsos batyuk, Sanremo Operával főzött kávék, tojásos reggelik, valamint kemencében készült nápolyi pizzák és kiváló magyar borok közül válogathatunk, attól függően, a nap melyik szakában érkezünk.

…imádod az építészetet.

Szeged egyik legnagyobb vonzerejét mindenképpen a belváros sokszínű palotái adják: a tragikusan fiatalon elhunyt Magyar Ede-féle Reök-palota, a szintén általa tervezett, sarokkupolás Ungár-Mayer-ház, az aranymozaikos Gróf-palota és a késő szecessziós Vasalóház mind párját ritkítóan jó épületek. Foerk Ernő 1930-ban befejezett, monumentális fogadalmi temploma, a 11. századi alapokon nyugvó Dömötör-torony, és a mindezeket keretbe foglaló, észak-európai hangulatot árasztó Dóm tér, a magyar történelem, irodalom, művészet és tudomány kiváló alakjainak szobrait rejtő árkádjaival és látványos zenélő órájával ugyancsak kötelező látni- és bejárni valók.

blank
A szegedi Ungár-Mayer-ház / Fotó: Vizy Márton

A gótika rajongói az 500 éves alsóvárosi ferences templom támpillérei és hálóboltozata láttán csettinthetnek elismerően, a Baumhorn Lipót tervei alapján 1902-re felhúzott Új zsinagóga a barokk, román, gótikus, mór és szecessziós stílusjegyek harmonikus ötvözésével fejezi ki a szegedi zsidóság asszimilációs képességét, de a népi építészet híveinek sem kell hiányérzettel a szívükben távozniuk: a Napsugaras Tájház révén betekintést nyerhetünk ennek a tipikusan szegedi parasztház-díszítési szokásnak a szimbolikájába.

blank
Az Új zsinagóga / Fotó: Vizy Márton

…kultúrára vágysz.

A válaszunk egyértelmű: irány az idén nyáron felújított Móra Ferenc Múzeum! A belépőjegyet már csak a klasszicista stílusú épület tetejéről elénk táruló körpanoráma miatt is érdemes kifizetni, de megnézhetjük Munkácsy Mihály, az Országház számára festett, Honfoglalás című pannójának másolatát, valamint a képhez kapcsolódó vázlatokat, megismerkedhetünk a Tisza árterének élővilágával, megtekinthetünk egy egész teremnyi, az 1848-49-es forradalomhoz kapcsolódó ereklyét, úgy mint Gábor Áron tüzér őrnagy egyetlen megmaradt ágyúját és Bem József sétapálcáját, illetve elveszhetünk a természetszerető íróról, Móra Ferencről szóló tárlat varázslattal, kreativitással és játékkal teli erdejében is.

…kikapcsolódnál.

Habár a Makovecz Imre által organikus stílusban tervezett makói Hagymatikum Gyógyfürdő egy 40 perces buszútnyira fekszik a szegedi autóbusz-pályaudvartól, cserébe egész nap élvezhetjük az egyedülálló épületegyüttes wellness- és spaszolgáltatásait, időjárástól függetlenül. A szaunázás szerelmeseire kilenc izzasztókamra (köztük intim, aroma és Kelo szauna) vár, míg a csobbanni, úszni és ázni vágyók számára ott van például a fantasztikus akusztikájú Barlang medence, a gyógyító hatású Brüggölő medence, a sodrófolyosóval ellátott Kaland medence, a buzgáros, sakktáblás Relax medence, vagy a frissítő merülőmedence.

Vizy Márton