10 inspiráló igaz történet anyákról, akik számára nem létezett lehetetlen

Ebben a válogatásunkban tíz olyan igaz történeten alapuló filmet gyűjtöttünk össze, amiben anyák bizonyítják be, hogy számukra nem létezik legyőzhetetlen akadály.

Micsoda csapat! (1992)

A második világháború idején Amerika kedvenc nemzeti sportja és szórakozása, a baseball nehéz helyzetbe került: mivel a szigorú katonai szabályok a baseball-sztároknak sem adtak lehetőséget a harc alóli kibújásra, egyszerűen nem volt, aki játsszon. Ugyanakkor az otthon maradottak igényelték megszokott meccseiket, nem beszélve a stadionok tulajdonosairól, akik viszont közönség nélkül nem tettek szert bevételre. Egyetlen megoldás maradt: női csapatokat szervezni.

Inspiráló filmek anyákról igaz történet alapján

Tina (1993)

Tina Turner még nem töltötte be hatodik évét, amikor szülei egyszerűen elhagyták és a nagymamára bízták. A vidéki kislány felcseperedve St. Louis-ba költözött, ahol kalandos körülmények között megismerkedett az akkori tinilányok első számú kedvencével, Ike Turnerrel, akit teljesen elbűvölt a törékeny lány egyedi, erőtől duzzadó hangja. Ettől kezdve közösen léptek fel és álandó társnak szegődött hozzájuk a siker is. Miután összeházasodtak, Tina szembesült Ike valódi énjével: férje gyakran brutálisan megverte, megerőszakolta és megalázta. Mialatt az egyik kiadós verésből próbált felépülni a kórházban, a férfi otthonukban más nőkkel hancúrozott. Egy napon azonban betelt a pohár: Tina összeszedte motyóját, kézen fogta gyerekeit és megszökött otthonról.

Erin Brockovich – Zűrös természet (2000)

Egyszer mindenkinél betelik a pohár. Erin Brockovichcsal sem történik ez másképp. Egy reggel felkel, és úgy érzi, valamit tennie kell, méghozzá azonnal. Túl sok a kifizetetlen számla, túl sok a tartozás és a kölcsön, és túl reménytelen az élete. Így hát elindul munkát keresni. És mivel elég makacs, nagyszájú és talpraesett, talál is: adminisztratív munkatárs lesz egy jól menő ügyvédi irodában. Új kollégáinak hozzá kell szokniuk egy minden lében kanál titkárnő jelenlétéhez, akinek kihívó szoknyáinál már csak túlfejlett igazságérzete kibírhatatlanabb. Ráadásul Erin nem tesz lakatot a szájára: mindenbe beleszól, és mindenről megvan a saját véleménye. Amikor pedig egy ingatlanügy iratai között furcsa orvosi leletekre bukkan, nyomozni kezd. Nem érdekli, hogy csak egy tanulatlan irodai alkalmazott, utánajár az esetnek. És szörnyű titokra bukkan: egy közismert iparvállalat évek óta mérgezi egy kisváros lakóit. Erin merész döntést hoz: kerül, amibe kerül, megkeresi a felelősöket, és rájuk húzza a vizes lepedő.

A szív bajnokai (2009)

Michael Oher (Quinton Aaron) élete nem könnyű. A hajléktalan fekete bőrű diákot nem akarja átvenni a jó hírű gimnázium, mivel a teszteken nagyon rosszul teljesít. Senki nem tudja róla, hogy az anyja drogfüggő, az apját pedig megölték. Amikor a kis S.J. összebarátkozik vele, Leigh Anne (Sandra Bullock) felkarolja és befogadja a családjukba. Michaelről hamarosan kiderül, hogy nem is olyan ostoba, ráadásul remek focista. A család mindent latba vet, hogy a fiú életét rendbe hozza, és még arra is készek, hogy örökbe fogadják.

A lehetetlen (2012)

A lebilincselő dráma egy család szívfacsaró sorsát követi nyomon, miközben bemutatja azt a zűrzavart, amelyet a hatalmas, 2004-es szökőár idézett elő Délkelet-Ázsiában. (Netflix)

A Vaslady (2011)

A Vaslady Margaret Thatcher lenyűgöző történetét meséli el egy asszonyét, ki elsőként döntötte le a társadalmi osztályok közötti korlátokat, és hallatta hangját a férfiak uralta világban… Az egyik oldalon a XX. század legnagyobb formátumú politikus hölgyének diadalmenete, a másikon a magánember áldozata látható a szálak végül meglepő és bensőséges portréját adják rendkívüli és összetett személyiségének.

Filmek igaz történet alapján: inspiráló anyákról

Joy (2015)

Joy neve azt jelenti: öröm. És valószínűleg nem véletlenül, mert ez a szeszélyes, bolondos, elszánt és különleges nő bármire hajlandó, hogy együtt tartsa családját, amelynek tagjai legalább olyan dilisek és makacsok, mint ő maga. Így hát nem meglepő, hogy csalás, árulás, elvesztett ártatlanság és szerelmi sebek kövezik a siker felé vezető útját. A megindítóan érzelmes és nagyon emberi vígjátékban szövetségesből ellenség, ellenségből szövetséges válik, miközben Joyt elszántsága és szárnyaló képzelete átsegíti az élet viharain.

A számolás joga (2016)

Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés lehet… amikor találnak néhány kiaknázatlan, kihasználatlan lángeszet, akiket addig senkinek nem jutott eszébe használni. Hiszen többszörösen gyanúsak: nők és feketék. (InterCom)

Mennyei csodák (2016)

A Beam család hihetetlen, ám igaz története. Amikor Christy megtudja hogy tízéves lánya, Anna egy ritka, gyógyithatatlan betegségben szenved, elhatározza, hogy megtalálja a gyógyulásának a módját, bármibe kerüljön is.

Menedék (2017)

1939-ben járunk, Antonina Żabińska és férje, Dr. Jan Żabiński odaadó gondoskodással vezetik a virágzó varsói állatkertet. Idilli boldogságuknak azonban vége szakad, amikor a nácik megszállják Lengyelországot, ők pedig új felettest kapnak a Birodalom frissen kinevezett fő zoológusa, Lutz Heck személyében. Antonina és Jan mindenüket kockára téve, titokban az ellenállásnak kezdenek el dolgozni: az állatkert rejtett alagútjai és ketrecei segítségével mentenek meg családokat a varsói gettóból. Ám ezzel nagy veszélybe sodorják magukat…

További anyákról szóló filmeket találhatsz korábbi összeállításunkban: