Erdővel, tanösvénnyel és madárlessel szépül meg a Szép-völgy elhanyagolt területe

Kezdetét veszi a II. kerületi Szép-völgy tetején elhelyezkedő elhanyagolt terület rendbetétele: erdőtelepítéssel, tanösvénnyel, madármegfigyelő búvóhellyel és játékokkal lehelnek életet a területbe.

Fotó: Bankó Gábor

A Szép-völgy tetején elhelyezkedő mára már részben erdős, 16 hektáros terület különös múltra tekint vissza. Valaha ez a terület, nem is rövid ideig mezőgazdasági művelés alatt állt. Az 1960-as években kezdték el kiparcellázni, hogy hétvégi házas üdülőtelepet húzzanak fel rajta. Az építkezések leálltak ugyan, az üdülőtelep ötlete meghiúsult, de a terület sorsa ezzel nem oldódott meg, hiszen amellett, hogy elhanyagolttá vált, parkolót alakítottak ki rajta.

A 2018-ban indult Duna-régió 7 nagyvárosát összefogó URBforDAN programhoz kapcsolódó megújítási program keretében olyan mintaterületeken próbálják javítani a kirándulási és sportolási lehetőséget, hogy közben természetvédelmi szempontból is gazdagodjon a kiválasztott területrész. Ennek a programnak a keretében valósul meg a Szép-völgy területének megreformálása.

Elbontásra váró beton házalap. Fotó: Bankó Gábor

A kis fák ültetésével már a gyakorlatban is elkezdődött a terepi munka, de a következő napokban kerülnek rögzítésre a Kecske-hegyi kőfejtőhöz közeli tisztáson az iskolások természetvédelmi képzését szolgáló nyitott oldalú faházak tartóoszlopai, ezen felül madármegfigyelő búvóhely és a tanösvény kerül kialakításra, a legfelső parkolóra a frissen ültetett kis erdő mellé pedig a terület védett állatfajait bemutató játékokat állítanak fel.

A munka nagy része várhatóan 2021 júniusára fejeződik be, miközben az egykori parkolók átalakulnak: a dolomit murvára termőföld kerül, arra pedig új erdő, de a legnagyobb munka kétségkívül az üdülőtelep építéséből hátramaradt beton házalapok elbontása lesz.

Forrás: masodikkerulet.hu