Esterházy-idézetek és soha nem látott képek lepték el Óbudát az író születésnapján

Ma lenne 71 éves Esterházy Péter, a magyar próza egyik legkiválóbb alakítója. Nemcsak életművét, hanem magát az embert ünnepeli ma Óbuda, méghozzá egy olyan plakátkiállítással, amelyhez 40 kortárs író és költő válogatott idézeteket.

Fotó: óbudaianziksz.hu

Esterházy szeretett a III. kerületben élni, most pedig a kerületen a sor, hogy méltó módon megemlékezzen az 5 évvel ezelőtt elhunyt íróról. „Az egy nagyon jó dolog, ha egy írónak van egy olyan kerülete, ami ilyen szépen emlékezik meg róla. Ennél már csak az jobb, ha egy kerületnek van egy ilyen írója, akiről ennyire jó megemlékezni” – írta Facebook-bejegyzésében Krusovszky Dénes író, költő, műfordító a kampány kapcsán.

A méltó megemlékezést ugyan a tavalyi kerek évfordulóhoz hasonlóan idén is megnehezítik a járványügyi korlátozások, a III. kerület önkormányzata és az Óbudai Anziksz kulturális magazin összefogásából mégis valami egészen különleges született 2021-ben: 40 kortárs írót és költőt kértek fel, hogy osszák meg kedvenc EP-idézetüket a nyilvánossággal.

A kiválasztott idézetekből színes, köztéri plakátok készültek, eddig soha nem látott fényképekkel kiegészülve. A portrékat Erdőháti Áron készítette az Írók Boltjában, még 2015-ben, amikor Esterházy Péter a Marie Claire-nek adott interjút.

A 40 db óriásplakát Óbuda-Békásmegyer területén szétszórva lelhető fel egész áprilisban, valamint a Fő téri Esernyős kávézóban minden rendelés mellé adnak egyet a plakátok képeslapméretű másából, amíg a készlet tart. A plakátkiállítás megtekinthető online is, ITT.

Egy videó is megjelent a kampány részeként, amelyen Alföldi Róbert színész, rendező olvassa fel Esterházy Péter egyik kiváló novelláját. Ez elérhető itt: