TOP25: A legjobb időutazós filmek, ha már eleged van 2021-ből

Összegyűjtöttük nektek az elmúlt évtizedek legjobb időutazós filmjeit. Van köztük akciófilm, thriller, vígjáték és romantikus film is, ahogy az idő is másképp görbül mindegyikben. Persze nem feledtük a korábbi klasszikusokat, a Terminátort és a Vissza a jövőbét sem, de azokat talán senkinek nem kell bemutassuk. 

Idétlen időkig (1993)

Az időjós Phil önző, cinikus szűklátókörű alak, aki utálja a világot, és pokollá teszi mások életét. Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburghba egy napi “száműzetéséből”. Ebben azonban megakadályozza a váratlan hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben elkerüli a környéket. Másnap reggel különös dolog történik vele: úgy érzi megismétlődik vele az előző nap, minden nyomorúságával együtt. A következő nap sem változik a helyzet, megint minden újra megismétlődik. A kétségbeesett Phil orvoshoz, majd pszichiáterhez fordul segítségért.

12 majom (1995)

Miután a Föld lakosságát egy halálos vírus elpusztítja, a túlélők sötét, földalatti közösségekbe kényszerülnek. Cole „önként” jelentkezik, hogy az időben visszautazva megszerezze a vírus tiszta formáját, amelyből a tudósok kifejleszthetik az ellenszert. Feladata során találkozik egy gyönyörű pszichiáternővel és az elmeosztály egyik reménytelen ápoltjával. Miközben Cole a pusztító vírushoz köthető „A 12 majom hadserege” nevezetű radikális csoport után nyomoz, az idő egyre fogy.

Frekvencia (2000)

Mi történne, ha lehetségessé válna az időutazás, és ha az ember egyetlen dolgot megváltoztathatna az életében? John Sullivan számára nem kérdéses a válasz. Semmissé tenné az 1969. október 21-én történteket, amikor a bruxtoni tűzvészben meghalt az édesapja, aki tűzoltó volt. John most talán megvalósíthatja, amire mindig vágyott. Időutazása során figyelmeztetheti apját, hogy kerülje el azt a végzetes hibát, amely a halálát okozta.

A legjobb időutazós filmek

Donnie Darko (2001)

Donnie, éles ésszel és élénk fantáziával megáldott, tipikus amerikai kamasz. Szerinte a normális élet nem más, mint egy furcsa rejtvény, amelynek megoldásáról a legtöbb felnőttnek fogalma sincs. Elérkezett a világvége, mondja Frank, a 190 centi magas, visszataszító szörnynyúl akit csak Donnie Darko lát. Donnie felfedezi, hogy a külsőre csendes és békés külváros, ahol szerető szüleivel és két lánytestvérével él, sötét titkokat rejt. Az idő és a tér eddig feltételezett határai átléphetőek.

Pillangó-hatás (2004)

Evan Treborn gyerekkorában számtalanszor elvesztette az öntudatát – élete egyes szakaszai sötét foltok csupán az emlékezetében. Amikor tudatánál volt naplót vezetett, és most, hogy felnőttként megpróbál visszaemlékezni a múltra, a naplója segít ebben. Miközben Evan lassan feltérképezi saját múltját, rájön, hogy egy különös adottság birtokában van: képes az időutazásra. A férfi visszatér a múltba, hogy helyrehozzon néhány baklövést, amelyek zsákutcába juttatták szeretett barátait, de amikor visszatér a jelenbe, rájön, hogy a múlt apró változása nem javítottak a helyzeten, hanem még nagyobb problémákat okoztak.

Találmány (2004)

Éjt nappallá téve dolgozik a négy vállalkozó jó barát a külvárosi garázsban. Fáradtságos munkájuk gyümölcse egy egyedülálló szerkezet, a hibaellenőrző készülék. A találmány azonban kihatással van kapcsolatukra. Közülük ketten ugyanis rájönnek, hogy olyan berendezés birtokába jutottak, amellyel befolyásolni lehet a tér-idő folytonosságot. Mivel a gép túl értékesnek tűnik ahhoz, hogy eladják, elhatározzák, hogy maguk húznak hasznot belőle. A sok pénz és remélt érzelmi előnyök reményében megpróbálják manipulálni az időt.

Déjá vu (2006)

Doug Carlin ügynököt rutinnyomozás közben egy déjá vu érzés vezeti váratlanul egy titokzatos bűncselekmény nyomára. Eredetileg bizonyítékokat kellett volna gyűjtenie, miután egy New Orleans-i kompon bomba robbant. Közben azonban rá kell jönnie, hogy amit a legtöbben puszta képzelgésnek hisznek, valójában sokkal nagyobb erőt képvisel. Ennek hatására életre-halálra szóló versenyfutásba kezd, hogy megmentse sok száz ártatlan ember életét.

Ház a tónál (2006)

Dr. Kate Forster végre megtalálta álmai lovagját. A gond csupán az, hogy távkapcsolatról van szó, s nem csak térben, hanem időben is. Kate ugyanis Chicago belvárosában él, Alex egy elhagyatott tóparti házban: Kate 2006-ban, Alex 2004-ben. Mikor Kate kiköltözik gyönyörű tóparti házából, üzenetet hagy a következő bérlőnek, Alex Wylernek. Levelezni kezdenek, és hamarosan rádöbbennek, hogy egymásnak teremtették őket s valamilyen csoda folytán kétévnyi különbséggel élnek. Vajon képesek lesznek áthidalni az őket elválasztó távolságot, hogy végre találkozhassanak?

A legjobb időutazós filmek

A forrás (2006)

Tegnap, ma, holnap. Múlt, jelen és jövő. Időn és téren át utazva követhetjük nyomon egy férfi ezer éves harcát, amelyet az emberiség legádázabb ellensége, a halál ellen vív. A férfi, először a XVI. században, spanyol felfedezőként kutatja az inkák titkát. Napjainkban egy orvos, aki haldokló feleségét próbálja meggyógyítani. Végül a XXVI. századba érkezünk, ahol a férfi űrutazóként a túlvilágba vezető kaput keresi.

Időbűnök (2007)

Miután a nyaralójához közeli erdőben megpillant egy meztelen nőt, Hector nyomozni kezd, ám nemsokára egy fegyveres idegen támad rá, és menekülnie kell. Hamarosan kiderül, hogy nincs menekvés: a nyomok Hector saját közelmúltjába vezetnek.

Az időutazó felesége (2009)

Clare Abshire és Henry de Tamble mélyen és meghitten szeretik egymást, a férfi azonban néha akaratán kívül eltűnik a saját korából, és más korban, más helyen tér magához. Henry különös betegsége csak még erősebb szenvedélyre lobbantja őket egymás iránt, és még nagyobb kincsnek tartanak minden együtt töltött pillanatot, hiszen tudják: az idő önkényének fogságából csak a szerelem szabadíthatja ki őket.

Forráskód (2011)

Colter Stevens százados egy száguldó vonaton tér magához, és fogalma sincs, hogyan került oda. Egy ismeretlen nő ül vele szemben, aki viszont azt hiszi, hogy ismeri őt. A százados a mosdóba menekül, ahol a tükörbe nézve egy másik ember arcát látja, a tárcájában lévő igazolvány alapján pedig Sean Fentressnek hívják, és tanár. Ekkor hatalmas robbanás rázza meg a vonatot. A következő pillanatban Colter egy ultramodern kapszulában találja magát, és megtudja: fontos küldetésen vett részt, amelynek célja azonosítani a merénylőt, aki elpusztította a vonatot, és aki egy még erősebb bombával ezrek megölésére készül Chicago szívében. A Forráskód fedőnevû szupertitkos program lehetővé teszi, hogy Colter egy párhuzamos valóságban rövid időre felvegye Fentress személyiségét a végzet felé tartó vonat.

A legjobb filmek az időutazásról

Éjfélkor Párizsban (2011)

Gil és Inez jegyesek, akik üzleti okokból Párizsba látogatnak. Időközben kiderül, hogy a pár nem egészen egymáshoz való. Gil esetleg Párizsban szeretne élni, es komoly íróvá válni, míg Ineznél ez szóba sem jöhet. Gil szeret esőben sétálni, míg Inez nem. A történetben a fordulatot az hozza, hogy Gil felfedezi: pontban éjfélkor Párizs egy bizonyos pontján egy fiákerbe szállva időutazásban vehet reszt, amely visszaröpíti az általa kedvelt 1920-as évekbe.

Kockázatos túra (2012)

Darius fiatal gyarkornok egy seattle-i újságnál. Amikor felfedezik, hogy valaki apróhirdetésben keres társakat időutazáshoz, Jeff-fel, az újságíróval, és egy másik gyakornokkal, Arnau-val a nyomába erednek. Hamarosan rá is találnak Kenneth-re, aki úgy véli időgépet épített. Ahogy egyre jobban megismerik a férfit és a körülményeket, egyre kevésbé képesek eldönteni, hogy őrült vagy tényleg képes arra, amit állít.

Időről időre (2013)

Mikor Tim 21 éves lesz, apja elárul neki egy elképesztő titkot: családjának férfitagjai képesek újra megélni a múltjukat. Életük bármely pillanatát felkereshetik, hogy addig-addig csiszoljanak rajta, míg tökéletes nem lesz. Tim úgy dönt, hogy ezt a különleges képességet arra használja, hogy elnyerje a gyönyörű Mary szívét, de hamarosan rádöbben, hogy az igaz szerelemhez vezető út döcögősebb, mint gondolná – még úgy is, hogy újra meg újra meg újra próbálkozhat.

Összefüggés (2013)

Egy átlagosnak induló este váratlan fordulatot vesz, amikor egy asztrológiai anomália hatására a vacsorapartin résztvevo nyolc barát nagyon különös, megmagyarázhatatlan és rémiszto dolgokat tapasztal.

Csillagok között (2014)

A film egy csapatnyi felfedezőről szól, akik az emberiség történetének legfontosabb küldetésére készülnek. Cooper, a pilótából lett farmer kénytelen hátrahagyni családját és a haldokló Földet, hogy egy veszélyes felfedezőút élére állva a galaxis legtávolabbi pontjára utazzon, és kiderítse, hogy a Csillagok között van-e jövője az emberiségnek.

A holnap határa (2014)

Az emberiség elkeseredett háborút vív a világűrből érkező, könyörtelen idegenek ellen. A csatában William Cage őrnagy elesik egy öngyilkos küldetésben. Ám néhány perccel ezután feltámad, és újra harcba indul. Majd újra és újra megismétlődik mindez. Kiderül, hogy Cage időhurokba került, minek hatására megéli saját halálát és feltámadását. Az őrnagy találkozik Rita Vrataskival, a különleges egység katonájával. Minden ismételt küzdelemmel közelebb kerülnek az ellenség legyőzéséhez, megmenthetik a világot.

Időhurok (2014)

A legendás Robert A. Heinlein novellájából készült filmben egy időügynök barangol múltban és jövőben: minden bevetés más korba vezeti. Utolsó megbízatása során fiatalkori önmagát kell beszerveznie a Cégbe, miközben egy olyan bűnözőre vadászik, aki valahogy folyton kicsúszik a kezéből, bármilyen időben is készül lecsapni rá.

Time Lapse (2014)

Három huszonéves barát egy különös kamerát talál az eltűnt szomszédjuk lakásában. Elkezdik fényképezni magukat, és idővel rájönnek, hogy a róluk készült képek azt mutatják, ami 24 óra múlva fog történni velük. A kezdeti ellenérzés után elhatározzák, hogy pénzt keresnek a berendezéssel. Fogadásokat kötni a lóversenypályán, hiszen a lefotózott lovakról mindig tudják, melyik lesz a nyertes. A bukméker azonban gyanakodni kezd a sikerszéria láttán, és a fiúk élete hamarosan veszélybe kerül.

Érkezés (2016)

A Föld néhány országának különböző pontjaira egy nap váratlanul óriási, titokzatos tárgyak szállnak le. Amerikában a hadsereg vezetésével különleges egységet hoznak létre, hogy eldöntsék, mi a teendő. Weber ezredes felkéri Louise Banks nyelvészprofesszort és Ian Donnelly fizikust, hogy segítsenek megérteni a különös vendégeket. Banks és a csapat versenyt fut az idővel: válaszokat kell találniuk a pattanásig feszült helyzetben, mielőtt valamelyik ország kormánya radikális lépésre szánja el magát.

Boldog halálnapot! (2017)

Tree egyetlen embert szeret feltétel nélkül: saját magát. Az elkényeztetett főiskolás lány élete aztán gyökeres fordulatot vesz, amikor különleges erők arra kárhoztatják, hogy újra meg újra átélje a születésnapját, aminek végén egy maszkos alak végez vele. Tree igyekszik félelmeit legyőzve közelebb jutni támadója kilétéhez, ha ugyanis letépi róla az álarcot, véget vethet pokoljárásának, ám ha nem, örökre az eszement időhurok rabja marad.

Káprázat (2018)

A téridő-kontinuum hibáját kihasználva Vera 25 évvel korábban megmenti egy fiú életét, de a beavatkozás lánya halálát okozza. Vera nem nyugszik bele.

Palm Springs (2020)

A szakítófélben lévő Nyles napról-napra elkíséri barátnőjét egy Palm Springs-i esküvőre. Ugyanarra. Nyles ugyanis időhurokba került, és mindig ugyanaz az egyetlen nap ismétlődik az életében. Az éppen aktuális napon Nyles a menyasszony nővérére, Sarah-ra hajt, a vendégekkel gyűjtött tapasztalatait kihasználva persze gyorsan egyenesbe is kerül. Ekkor azonban Sarah is belekerül az időhurokba.

Tenet (2020)

Világunkat pusztulás fenyegeti. A film főhősének feladata megakadályozni a katasztrófát, ezért alámerül a nemzetközi kémkedés szövevényes világába, ahol az idő nem a megszokott módon működik. Küldetése során csupán egyetlen szó van segítségére: TENET.

Zárásként egy magyar időutazós film, igen, ilyen is van!

Hurok (2016)

Az illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozó Ádám szorult helyzetében hoz egy rossz döntést, ami nem várt, tragikus események láncolatát indítja el és ennek áldozatául esik terhes barátnője is. Azonban mikor már minden veszni látszik, váratlanul új esélyt kap, hogy helyrehozza maga körül a dolgokat. Aztán még egyet. És még egyet.

És ha ennyi időutazós film nem lenne elég, nézd meg melyek voltak a legjobb sci-fik 2020-ban: