Budapesti nosztalgia: 5 remek program és helyszín, ahol megelevenedik a múlt

Budapest a nyári hónapokban sem szenved hiányt olyan programokban, melyek kellemes, nosztalgikus élményekkel ajándékozzák meg a kicsiket és nagyokat. Készen álltok az időutazásra?

Régi idők járművei Budapest utcáin

A nyári hónapok minden hétvégéjén nosztalgiajáratok járják Budapest utcáit. A hangulatos nosztalgiajáratok között találtok favázas nosztalgiavillamost, Ikarus Cabrio nosztalgiabuszt, de még nosztalgiatrolit is. Az egykor hétköznapinak számító járművek a fővárosi közlekedés különböző korszakaiból nyújtanak ízelítőt. Az egészen októberig tartó nosztalgiaszezonban a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd, a Deák Ferenc tér és a Battyhány tér, valamint a Szent János Kórház és a Csóka utca megállók között találkozhattok rendszeresen a régi idők járműveivel. A pontos menetrendet a BKK oldalán találjátok.

Tovább a részletekre és a pontos menetrendre >>

Fotó: BKK – Budapesti Közlekedési Központ

Időutazás Budapest belvárosában

Minden kétséget kizáróan kánikulaenyhítő időutazásban lesz részetek, ha a nyári hónapok alkalmával az Október 6. utca felé veszitek az irányt. Az itt található Budapest Retro Élményközpont háromszintes, interaktív komplexuma minden képzeletet felülmúl, hiszen nemcsak megtekinthetővé, de tapinthatóvá is teszi a nosztalgikus múltat. A tematikus termeken és szinteken helyet foglalhatunk nagyszüleink, gyerekkorunk egykori nappalijában, de a Lada rendőrautóba beülve az ikonikus Szomszédok sorozat is megelevenedik előttünk. Mondanunk sem kell talán, hogy az élményközpont bisztrója is csordultig van retró finomságokkal.

1051 Budapest, Október 6. u. 4. | Weboldal

Fotó: Csudai Sándor/Budapest Retro Élményközpont

Hétvégi kincskeresés

A főváros virágkorát élő bolhapiacai és zsibvásárai minden hétvégén, így a nyári vakáció alkalmával is számtalan alkalmat tartogatnak a múltidéző nosztalgiára. A rákoskeresztúri Bakancsos utcai bolhapiac és a Budai Zsibvásár is kivétel nélkül minden szombaton és vasárnap árusoktól és a nosztalgiát kereső vásárlóktól nyüzsög. Nemcsak a nyári hőség, de a gazdag kínálat miatt is érdemes a reggeli órákban érkezni, hogy legyen időtök megtalálni a szíveteknek kedves vagy épp emlékezetes darabokat könyvektől porcelánokon át a kisebb-nagyobb csecsebecsékig.

blank
Fotó: Bakancsos Utcai Bolhapiac Rákoskeresztúr Facebook

Ha kíváncsiak vagytok, hol érdemes még keresgélni júliusban kincsek után:

Nosztalgikus táncdallamok a Hunyadi téren

A terézvárosi Hunyadi tér július 25-én valóságos táncparketté változik. 18 és 20 óra között várnak minden kicsit és nagyot, fiatalt és szépkorút egy remek hangulatú időutazásra. A nosztalgia táncdallamokat ezen az estén Bakacsi Béla szolgáltatja, érdemes tehát előkészíteni a tánccipőket az esti pörgésre. Ha pedig a július 25-i program után sem tennétek el azokat a bizonyos tánccipőket, szeptembertől az Eötvös10 állandó programjai közt ugyanúgy megtaláljátok a nosztalgia táncklubot.

Tovább az eseményre >>

blank
Fotó: Eötvös10 Facebook

Egy falat nosztalgia

Egy falat nosztalgiáért bizony érdemes magunk mögött hagyni a belvárost, és Pesterzsébet egy aprócska ékszerdoboza felé venni az irányt. Nevéhez hűen a Nosztalgia desszertműhely és kávézóban nosztalgikus, régimódi, valamint klasszikus édességekre és süteményekre bukkanhattok. Az évtizedes múltra visszatekintő desszertezőben törzsvendégek adják egymásnak a kilincset, nem véletlenül persze. A szenvedéllyel, szeretettel és hagyománytisztelettel életre hívott desszerteket, a kávé mellé tökéletes sós és édes aprósüteményeket tavasztól őszig a mesébe illő belső teraszon is elfogyaszthatjátok.

1205 Budapest, Mártírok útja 52. | Weboldal

blank
Fotó: Nosztalgia Desszertműhely és Kávézó

Ha a balatoni nyaralás alkalmával is visszautaznátok az időben: