Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag vagy az “épp ami otthon van” mentalitás köré épülnek, esetleg körüljárnak egy régóta fennálló gasztronómiai kérdést. A közeledő húsvétra hangolódva ezúttal egy isteni répatortareceptet hozott nekünk.
A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.
A répát két esetben szeretem igazán: sült répapüré és répatorta formájában. Számomra azok az igazán különleges és értékes alapanyagok, amelyek sokrétűen és kreatívan tudnak hasznosulni a konyhában, erre jó példa a répa és a cékla, hiszen mindkettőből készülhet sós és édes fogás egyaránt. Ugyan ez a répatorta nem egy diétás és szuperzöld recept, hiába van az édességben zöldség, de így húsvét közeledtével a zserbó mellett jó helye lesz az ünnepi asztalon. A gazdag vajas-mascarponés krémjét lehet duplázni, hogy kétszintes, igazi torta legyen a süteményből!
Hozzávalók
a piskótához:
- 150 ml olaj
- 50 g szobahőmérsékletű vaj
- 250 g barna cukor
- 5 tojás
- 250 g finomliszt vagy rizsliszt
- 50 g dió
- 50 g étcsokoládé
- 350 g répa finomra reszelve
- fél alma durvára reszelve
- 1 bio narancs reszelt héja
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- 1 tk fahéj, kardamom, gyömbér és szerecsendió keveréke
- 1 kk só
a krémhez:
- 150 g mascarpone
- 50 g vaj
- 30-50 g porcukor
- fél narancs leve
A répatorta piskótájának elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A vajat a cukorral elkezdjük habosra keverni, és apránként hozzáadjuk az olajat. Az olajtól szaftos lesz, a vaj pedig a selymességhez járul hozzá. Soknak tűnik ez a mennyiségű zsiradék, de jót tesz a süteménynek, nem érdemes kispórolni. Ha homogén az elegyünk, akkor egyesével mehetnek hozzá a tojások.
A nedves keverékhez adjuk hozzá a fűszereket, a lisztet, a sütőport és a sót. Ha elkevertük, mehet hozzá a répa, az alma, a durvára aprított dió és a csokoládé.
Egy kerek, csatos sütőforma aljára tegyünk egy sütőpapírt, az oldalát pedig vajazzuk ki. Öntsük a masszát a formába, és körülbelül 50 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, és csak akkor vegyük ki, ha a tű/hurkapálca/kés tisztán jön ki a tésztából.
Ha kész, kicsit hagyjuk hűlni a formában, aztán bontsuk ki, és rácson hűtsük ki teljesen. Így a tészta tud szellőzni, nem fog vizesedni az alja.
A mascarponés krém összeállítása
Amíg sül a tészta, addig keverjük össze a krémet. Ehhez a szobahőmérsékletű vajat habosítsuk ki a cukorral. Ez azt jelenti, hogy addig keverjük a robotgéppel, amíg a cukor teljesen el nem olvad a vajban és a krém elkezd fehéredni, térfogata megnő. Ekkor adjunk hozzá egy evőkanál mascarponét és egy kevés narancslevet. Keverjük simára, és haladjunk így addig, amíg el nem fogy a krémsajt és a narancslé.
A krémet halmozzuk a piskóta tetejére és díszítsük reszelt narancshéjjal, rózsaborssal vagy dióval. Ha ennél is ünnepibb tortára vágytok, akkor a piskótát vágjátok ketté, duplázzátok meg a krém mennyiségét, és töltsetek egy réteget a két piskóta közé is.
Fogyasszátok egészséggel és boldogsággal! Jó étvágyat!