A szezon legegészségesebb nasija: Medvehagymás pesto gluténmentes krékerrel (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag vagy az “épp ami otthon van” mentalitás köré épülnek, esetleg körüljárnak egy régóta fennálló gasztronómiai kérdést. A lentiekben a tavasz hírnökeként számon tartott medvehagyma viszi a prímet, amiből ezúttal pesto készült, mellé gluténmentes ropogtatóval.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Tökéletes nasi- vagy uzsonnakombó a medvehagymaszezon alatt a pesto házi gluténmentes krékerrel. Vegyetek piacokon, bioboltokban, vagy kiránduljatok tapasztalt gyűjtőkkel és szedjetek össze az erdőben annyi levelet, amennyit el tudtok fogyasztani. A népi gyógyászat szerint aranyat ér a medvehagyma, használjátok ki a szezonját és próbáljatok ki minél több receptet, de kezdjétek ezzel a párossal, mert gyors és szuperfinom recept, nem mellesleg egészséges minden eleme!

Hozzávalók

Pesto

  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 marék kesudió
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 marék grana padano vagy parmezán sajt reszelve
  • pár csepp citromlé
  • 1 csapott kk só

Kréker

  • 2 egység magkeverék: lenmag, napraforgómag, chiamag, tökmag, szezámmag, mák stb.
  • 1 egység víz
  • rozmaring, oregánó, kakukkfű, ízlés szerint

A kréker elkészítése

Kezdjük a kréker elkészítésével. A magokat válogassuk össze ízlés szerint és tegyük őket egy tálba. Ha előre pörkölt magokat használunk, akkor a végeredmény extra pörkölt ízű lesz, ezzel kalkuláljunk és részesítsük előnyben a natúr magokat. Adjuk hozzá a szárított fűszereket, sózzuk és öntsük fel vízzel a keveréket. Hagyjuk állni 10-15 percig, mert ennyi idő alatt a magok megduzzadnak, a chiamag, ha adunk hozzá, ragasztóként fogja összetartani az elegyet. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és terítsük ki a magkeverékes-vizes masszát egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Én szeretem, ha maximum 3-4 mm vékonyan van elegyengetve a tészta, így roppanós és jól átpirult lesz a végeredmény. Süssük kb. 20 perc alatt aranybarnára! Én félidőben egy csipesz segítségével átfordítom a krékert, ilyenkor már jól összeállt és könnyen kezelhető, de ez elhagyható, mert jó sütőben forgatás nélkül is egyenletesen sül a nasink. Ha kész, akkor még melegen felvágom tetszőleges formára és méretre. Vigyázzunk, mert nagyon forró!

A pesto kikeverése

A medvehagymapesto elkészítéséhez a leveleket mossuk meg alaposan és használjuk a zsenge, roppanós példányokat. Szárítás után mehet egy késes aprító táljába minden más alapanyaggal együtt és pulzálva aprítsuk pasztává a masszát. A kesudió krémes, lágy íze ellensúlyozza a hagyma aromáját, de aki igazi fokhagymaőrült, dobhat a keverékhez egy gerezdet. Ha nincs késes aprítógépünk, akkor egy mozsárban még autentikusabb lesz a végeredmény. Kezdjük a levelek zúzásával és apránként adjuk hozzá a magokat és az olajat.

Tálaljuk a pestót a krékerrel és gyümölcsökkel. Jó étvágyat kívánok a teljes értékű uzsonnához!