15+ izgalmas online és egyéni, szabadtéri program a hétvégére
- Március 25-28. -

E heti ajánlónk a súlyos járványhelyzet miatt kizárólag online és egyéni, szabadtéri programokat tartalmaz. Szerencsére ezekből is van bőven választék: séták, kirándulások, online koncertek, színházi és más előadások is várnak most titeket. Ha a kimozdulást választjátok, ügyeljetek a járványügyi szabályok betartására!

Francia nyelvű sikerfilmek a Frankofón Fesztiválon (március 31-ig minden nap)

Az utóbbi néhány év legnagyobb francia nyelvű sikerfilmjeit nézhetitek újra: az Életrevalók alkotóinak filmjét, cannes-i vagy Berlinale-sikerfilmeket, valamint két filmet Omar Sy főszereplésével. A teljes filmlistát ITT éritek el.

Online mozifesztivál

Karbonlábnyom-csökkentés otthon lépésről lépésre (csütörtök)

A háztartási energiafogyasztás, a közlekedés és az étkezés azok a legfőbb területek, ahol jelentős mennyiségű energia megspórolható a mindennapi életben. A karbonlábnyom-csökkentéssel foglalkozó online műhelymunka-sorozat márciusi részében azt nézhetitek meg kicsit közelebbről, hogyan befolyásolja az életmódhoz köthető kibocsátásokat az, hogy mi és honnan kerül a tányérokra, és mit tehettek annak érdekében, hogy klímabarátabb bevásárlási, étkezési és főzési szokásaitok legyenek. A március 25-én, este fél 6-tól elérhető másfél órás előadás ingyenes, de jelentkezéshez kötött, regisztrálni ITT tudtok.

Bagolykereső és belvárosi sétaexpedíció kicsiknek és nagyoknak (bármikor)

Addig, amíg nem mehettek nagyobb közösségbe, közeli hozzátartozóitokkal vagy egyedül is felfedezhetitek a várost. Ehhez nyújt izgalmas lehetőséget a Sétaműhely csapata. A privát túravezetéseken túl immár két Önjáró Sétalapot is beszerezhettek a setamuhely.hu oldalról. Az egyik úti cél a város legszebb negyede, a Budai Vár, ahol gyerekek és felnőttek együtt eredhetnek az elveszett Pötyi bagoly keresésére, miközben sok érdekességet megtudhatnak a Vár utcáiról és házairól. Másik ajánlatuk egy abszurd városi játék, melynek keretein belül felfedezhetitek Pest belvárosát, és a homlokzatokon szereplő állatok keresésére indulhattok.

Bartók 140 (csütörtök)

140 évvel ezelőtt ezen a napon született Bartók Béla, aki zeneszerzőként, zongoraművészként és népzenekutatóként világ viszonylatban alkotott maradandót. Művei nemcsak hazánkban határozták meg az őt követő zeneszerzők gondolkodásmódját, hiszen a 20. századi modernizmus egyik vezéregyéniségének számított, akinek kitörölhetetlen helye van a nyugati zene történetében. A Müpa a zeneszerző műveiből válogatott össze egy csokorra valót, amelyet a legkiválóbb hazai muzsikusok tolmácsolásában hallhatunk.

A legjobb online koncertek hétvégére

Absolut LIVE rAID (csütörtök-vasárnap)

A GameStar március 25. és 28. között rendezi meg az Absolut LIVE rAID ingyenes, online fesztivált, tehetséges magyar előadók és zenekarok részvételével. A zenei fesztivál célja jócskán túlmutat azon, hogy az élő koncertektől megfosztott zenerajongóknak kedvezzen: az egy éve tartó járványügyi korlátozások igazi vesztesei ugyanis maguk a zenészek, akik nem tudják most hivatásuk keretében megkeresni a kenyérre valót. Tehetséges magyar zenészek és zenekarok fognak tehát játszani, ez a fesztivál mégis elsősorban értük kerül megrendezésre.

Harmónia Jazzműhely: Red Stones (péntek)

A Red Stones intenzív zenei világa a modern mainstream jazzben gyökeredzik, de tartalmaz kortárs, népzenei és rock zenei elemeket is. A zenekart a zongorista-zeneszerző Vörös László hívta életre 2018-ban, a műsor gerincét az ő kompozíciói alkotják. A szerzeményekben a dallamosság, érzelemgazdagság, játékosság és a tudatos építkezés egyszerre van jelen. A kvartett által létrehozott karakteres zenei világot a lendület, a dinamizmus és a kreativitás jellemzi.

A legjobb online koncertek hétvégére

Lush Positive Vibes (péntek-vasárnap)

Jöhet egy kis pozitív energia? A LUSH idén is megrendezi ingyenes online fesztiválját, mely során 5 izgalmas, tavaszi videót osztanak meg Instagram csatornájukon. Lesz jó sok öngondoskodás, kényeztetés és húsvétra hangolódás is. Íme a program: Szalay Csenge sminkes olyan színes tippekkel készül, melyekkel szemtelenül vidám tavaszi sminket készíthettek magatoknak. Csatlakozhattok Gottschall Eszti, jógaoktató frissítő-lazító jógájához. Nagy Zita, vegán gasztroblogger egyszerű, mégis isteni vegán ételekkel és csodás, édes finomságokkal készül nektek. Megismerhetitek az Első Nyúlmentő Alapítvány tevékenységét és lehetőségetek nyílik a szervezet támogatására is. Végül, de nem utolsósorban a Lush Home Spa – Kényeztető esti arc- és testápolási rutin videójában beavatnak titeket, hogyan kell tökéletesen lezárni a hetet egy otthoni kényeztető pihenéssel.

A legjobb online programok hétvégére

A Fővárosi Nagycirkusz bemutatja: Dinasztiák (péntek-vasárnap)

A Dinasztiák a világhírű magyar artistaművészet előtt tiszteleg. A február 13. és április 18. között megtekinthető műsorban háromhetente különböző fellépőket és számokat láthat a közönség, összesen pedig több mint 70 kiváló hazai artista lép majd a porondra. Fellép többek között a Porond Ifjú Csillaga-díjas, Guinness-rekorder Richter Kevin és csoportja új deszkaszámával, a Weiss Jr. csoport fliegende produkciójával, a Donnert, Richter és Ádám cirkuszi dinasztiák tagjai pedig közösen adnak elő egy lovasakrobata számot. A műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható lesz, a levegő-, zsonglőr-, akrobata-, gyorsöltöző-, görkorcsolya-, handstand- és illúziószámok mellett pedig az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj- és kutyaszámok mutatják be. A nevetésről tapasztalt bohócok gondoskodnak. A műsor rendezői, a Silver Power antik héroszokat idéző emelőszámukkal kápráztatják el a közönséget.

A legjobb online programok hétvégére

Életmódváltás Éjszakája 2021 (péntek)

Első alkalommal kerül megrendezésre az Életmódváltás Éjszakája március 26-án, a tavaszi napéjegyenlőséget követő első pénteken. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a testi-lelki egészség elérésének és megőrzésének kulcsa az életmód megváltoztatása. Ebben óriási szerepe van az egészséges táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak, valamit a psziché ápolásának is. Az Életmódváltás Éjszakáján 13 ismert és elismert szakember fog össze és tart előadást más-más problémát körüljárva. Íme, pár érdekes téma a programból: A diétázás evolúciója – A low fat fogyókúrától a léböjtön át a mindenmentes diétáig; Lélek és az étek; Gyermekek egészséges táplálkozása; Környezet- és egészségtudatos táplálkozás. A teljes programot a Facebook-eseménynél éritek el.

Az egyéni kirándulás továbbra is az egyik legjobb szabadtéri program:

Gazdálkodj Ökosan a városban (szombat)

A Capsul Farm a Gazdálkodj Ökosan képzéseket olyan városlakóknak tervezte, akik szeretnék megismerni a hatékony városi növénytermesztés fortélyait és nyitottak ezeket a gyakorlatban is kipróbálni. Hallottatok már a víztározós magaságyásról vagy a talajtakarás fontosságáról? Van már gombatermő rönkötök a kert árnyékosabb sarkában? Tudjátok, miért nem szabad a kiskertet rendszeresen kapálni? Ismeritek, mely növények barátok, és melyek jobb, ha messziről elkerülik egymást? Hogyan segíthet a biodiverzitás a konyhakertben? Ha még nem… de minden új információt szeretnétek megtudni a környezetkímélő városi élelmiszertermelés lehetőségeiről, akkor a képzésen a helyetek, ahol rengeteg témát érintenek a permakultúra alapelveitől a nagyvárosi tetőkertek létrehozásáig, így teljes képet kaphattok a városi növénytermesztés gyakorlatáról.

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT! avagy Hatan pizsamában (szombat)

A színházi világnap alkalmából a Pesti Művész Színház előadását, azaz Marc Camoletti: BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT! avagy Hatan pizsamában című vígjátékát ingyenesen nézhetitek meg (felvételről) 2021. március 27-én, szombaton 17-21 óra között. Leírás a darabról: Egy franciaországi nyaralóban Bernard és neje, Jacqueline vendégeket várnak. Jön Bernard legjobb barátja, Robert, aki Jacqueline titkos szeretője, Brigitte, Bernard titkos szeretője. A ház ura feleségének úgy állítja be a dolgot, mintha Brigitte Robert párja lenne, de mivel Robert még sosem látta a nőt, összetéveszti a szobalánnyal. Ám beállít a szobalány férje is, Bertrand…

Ha biciklizni indulnál a hétvégén, van egy ötletünk:

Gerlóczy Zsigmond szólóest (szombat)

Gerlóczy Zsigmond – már csak életkorából adódóan is – pályája elején tart, de máris korosztályának egyik legígéretesebb tehetsége. Ilyen fiatalon ritka, hogy valaki szólóban a színpadra merészkedjen, ám Zsigának minden oka megvan rá, hogy kétségek nélkül vállalkozzon erre a produkcióra.

Íme néhány kültéri helyszín, ha mozognátok egyet a szabadban:

Nyomozás és kirándulás az Apáthy-sziklánál (vasárnap)

Ismét egy hátborzongató történet nyomába eredhettek. A Detectivity – élő nyomozójátékban csak úgy lehettek sikeresek, ha legyőzitek a félelmet, s nem állja utatok sem fenyegető üzenet, sem vérpatak, sem az erdő sötétségében rejtőzködő árnyak. Legyetek erősek, szálljatok szembe a Gonosszal! Figyelem, a játékot erősebb idegzetűeknek – de legalábbis nem kisgyerekeknek – ajánlják!

A legjobb szabadtéri programok Budapesten és környékén
A Funzine szerkesztősége az Apáthy-sziklánál. / Fotó: Németh Kriszti

Ahogy tetszik – Katona József Színház előadása (vasárnap)

Nincs az az ármány, intrika, cselszövés, ami olyan messzire űzhetné az embert, mint a vágy egy másik iránt, mint a szorongás, hogy magányos marad, és mint a pánik, hogy talán mégsem azt kapja majd, akivel boldog lehet. Négy emberpár bolyong az ardeni erdőnek nevezett helyen, hogy ha sehol másutt, ott végre legyőzze a félelmeit, és próbára tegye magát és a másikat. Akik pedig nem a szerelemben utaznak, bölcsek és bolondok, köszörülik az elmét, folyik a szó – de mindez azzal a pofátlansággal, elevenséggel és stílussal, amivel Shakespeare kortársai találkozhattak a színházban, az irodalmi értékeket felhasználva, és nem felmutatva.

TAVASZ MESÉK – mese-est felnőtteknek (vasárnap)

Tavasz: indulás, kinyílás, élet, öröm, virág és illat, színek, a szél és a nap. Ez maga a boldogság. De mit tehettek, ha épp öröm nincs? Ha nem találjátok, ha elveszett a boldogság? Keressétek meg Vaskor Gréta meseterapeutával. Hallgassatok meséket az indulásról, az útról, arról, hogy legyen élet, legyen öröm és boldogság! Az út nem mindig könnyű, vannak benne próbák, de megéri, és a mese segíteni fog, utat mutat! Az esemény ingyenes.