Edzés a szabadban: Kültéri kondiparkok, torna- és futópályák Budapesten

A téli álomból már javában ébredő természet csodálása mellett már csak az lehet jobb, ha a saját testünket is ébresztgetjük kicsit, a szabadban megnyújtóztatva az elgémberedett végtagokat. Merő tévedés, hogy Budapest erre kialakított részein csak néhány mozgásformát lehet végezni, hiszen számtalan lehetőség mutatkozik, hogy jól és dinamikusan átmozgassuk testünket. A kérdés már csak az, hogy hol.

Nincs tehát hiány felnőtt játszóterekből a fővárosban, sőt mi több, annyiféle van, hogy érdemes őket aszerint kategorizálni, milyen fő mozgásformát lehet és érdemes végezni az erre kialakított terekre telepített eszközökön. A teljesség igénye nélkül ajánlunk ezekből a kategóriákból néhányat.

Szabadtéri kondipark, fitness park

Mikor kültéri kondiparkról van szó, értelemszerűen egy szabad ég alatti konditermet érdemes vizionálnunk. Az itt található eszközökön legnagyobbrészt egész testet megmozgató, dinamikus mozgásformákat gyakorolhatunk, a kültéri jelleg miatt letisztult, egyszerűen kialakított és strapabíróbb kivitelezésű eszközökön.

Buda legészakibb csücskétől Pest legdélebbi pontjáig találunk ilyen mozgásra kialakított parkokat, de eltérő gyakorisággal: míg a kerületek közül a III. kerület az, amely különösen gazdag szabadtéri kondiparkokban, addig Pest belvárosában értelemszerűen csak elvétve találunk és azt is többnyire kisebb területen. Vannak köztük sokak által látogatott parkok, mint a Margit-sziget déli csücskében található, a Városliget egymás mellett lévő dupla parkja vagy a Petőfi híd budai hídfőjének tövében kialakított park, de vannak rejtettebbek is, mint a belvárosi Szerb utcai, az Almássy téri fitness park vagy épp a népszerű, de távolabb eső Bikás parkban található.

Edzés a szabadban: Fitness parkok és szabadtéri kondiparkok Budapesten
Fotó: Óbudai fitness park – Óbuda Sport

Street workout park, parkour park, tornapálya

A street workout parkok statikus eszközei a klasszikus tornapályák látványát keltik: pad, korlát, gerenda, gyűrű, de ezekhez kapcsolódnak a speciális parkour pályák is, ahol vízszintesen, függőlegesen vagy épp hajlított kivitelezésű rúdelemek segítségével gyakorolhatjuk a parkour mozgásforma elemeit. Parkour parkot például a Városmajorban találhatunk, míg street workout parkokba, tornapályákba belefuthatunk példának okáért a Mechwart ligetnél, a Vizafogó sétányon, a Hajógyári-szigeten, de még a Klauzál téren és a XIII. kerületi Moszkva sétányon is.

Edzés a szabadban: parkour parkok, tornapályák, kondiparkok, street workout parkok Budapesten
Fotó: Parkour park a Városmajorban – Hegyvidéki Önkormányzat

Erdei tornapálya

A tornapályák kuriózumjellegét megragadó, konkrétan erdős környezetben kialakított tornapályák is találhatók Budapesten, bármily meglepő, nem is egy. A kondiparkokhoz és tornapályákhoz hasonló eszközöket találhatunk a törökbálinti Anna-hegyen, a III. kerületi Laborc utcában, a XXI. kerületi Akácfa utcai kiserdőben, az Újpalotai Kiserdőben, illetve a Normafa Parkban is. Az erdei tornapályák ráadásul kiegészülnek különböző állomásokkal is, ahol útmutató táblák segítenek abban, milyen különböző mozgásgyakorlatokat érdemes végezni az egyes állomásokon.

Edzés a szabadban: Erdei tornapályák Budapesten
Fotó: Újpalotai Kiserdő tornapályája – Újpest-Itt lakunk

Futókör, futópálya

Bemelegítő kocogás gyanánt vagy intenzívebb sprintekhez sokan választják a fővárosi futópályák és futókörök valamelyikét. Ha jobban szeretjük a rekortán felületet, akkor a Feneketlen-tó, a Bikás park, a Városmajor, a XII. kerületi Gesztenyés kert, a Czakó utcai Sportközpont, a Kopaszi-gát és a XVI. kerületi Pillangó park futóköre tökéletesek lehetnek. Ha viszont jobban preferáljuk a betonos-kavicsos vagy erdei útvonalakat, akkor előbbihez a Római-partot, utóbbihoz az Erzsébet-kilátó futókörét érdemes bejárni.

Edzés a szabadban: Futókörök, futópályák Budapesten
Fotó: Feneketlen-tavi futókör – Újbuda Sportjáért

Nyitókép: Normafa Park kondipark

Még több szabadtéri kondiparkot találhatsz Budapesten ezen a térképen: