Kirándulás két keréken: Kincsekkel keretezett kerékpáros kör a Csepel-sziget körül

A remélt jó idő, a tavasz első sugarai azoknak a kerékpároslelkű kalandoroknak is kedveznek, akik a tél végével elkezdik leporolgatni sokat pihent vasparipájukat. Soron következő cikkünkben a megannyi kincset, titkot és történelmet rejtő Csepel-szigetre invitálunk egy két keréken bebarangolható körre.

Fotó: Kádár Viktor

A 90 km-es útvonal főként kis forgalmú aszfaltos közúton, kis részben murvás vagy földúton halad. A túra útvonalán vagy annak közelében több tömegközlekedési kapcsolat is található, így például a H6-os HÉV vagy a Kunszentmiklós-Tassi vasútállomás, de lórévi kompátkeléssel az adonyi és a pusztaszabolcsi vasútállomások is könnyen elérhetőek.

Budapest, Gubacsi híd – Vizisport u. – Meddőhányó u. – Szigetdűlő középső útja – Felső Duna sor – Vadvíz u. – Forster János u. – M0-ás híd – Szigetszentmiklós, Üdülő sor – Rév út – Bíró Lajos u. – Rév sor – Ádám Jenő stny. – Taksonyi híd – Dunavarsány, Nyárfás sor, Duna sor – Majosháza, Zrínyi u. – Rákóczi u. – Széchenyi sétány – Áporka, Sziget sor – Kiskunlacháza, Hattyú utca – Vadkacsa u. – Sellő u. – Pihenő stny. – Ráckeve, Peregi Dunasor – Szitakötő u. – Lacházi út – Árpád híd – József Attila u. – Ady E. u. – Vörösmarty u. – Keszeg sor – Szigetbecse, Napospart sor – Királyréti Duna sor – Makád, Gyálai sor – Ezüstpart – Tassi zsilip – Tassi-zsilip – Makád, Ezüstpart – Gyálai út – Táncsics u. – Kossuth L. u. – Lórév – Dundity A. u. – (kitérő a komp kikötő felé a Zichy-kápolnához) – Ráckeve, Bajcsy-Zsilinszky u. – Gábor Áron u. – Hunyadi u. – Búza u. – Árpád u. – Kossuth L. u. – Tókert sor – Szigetszentmárton, Dunapart-Alsó u. – Nyárfa u. – Vasút u. – HÉV-állomás

Az útvonal pontos áttekintéséért érdemes az ITT elérhető online térképet vagy a letölthető formátumot, illetve a letölthető útvonaltervet használni.

Szigetszentmiklós

A ráckevei Duna-ág nyugodt pihenőhelyet kínál a vízi sportok és a horgászat kedvelőinek, míg a Duna-menti tanösvény a természet olyan csodáját tárja a látogatók szeme elé, mint a ritka orchideafajokkal gazdagított úszólápok. Megtekinthető itt a Csepel Autógyár Gyártmánytörténeti Múzeuma, mely az egykori gyárban készült teherautókat, autóbuszalvázakat mutatja be, amiket a gyártás folyamatát ismertető és a gyár történetéről szóló dokumentációk egészítenek ki.

blank
Fotó: Marót Ádám – Budapesti Tekergő

Szigethalom

Emese Várispánság néven, 12 hektáros területen újraalkottak egy Árpád-kori települést, ahol korhű körülmények között szemléltetik a korai középkor varázslatos világát. A „szomszédban” található Családi Vadasparkban az állatok mellett játszótér, halastó, kisállat-simogató kínál kikapcsolódási lehetőséget, de míg ezek a helyszínek zárva tartanak, addig is a hely kiváló színteret biztosít egy rögtönzött családi piknikezésnek.

Ráckeve

A Duna-parti üdülőterületek és az Angyali-sziget nádassal övezett, romantikus világa kedvelt kirándulóhellyé teszik Ráckevét: mesés a hídlábnál álló, millenniumra épült szecessziós városháza, a felújított tűzjelző tornyából ráadásul gyönyörű kilátás nyílik a vidékre. A város nevezetes műemléke az 1487-ben épített Boldogasszony-templom, amely az ország egyetlen gótikus stílusú ortodox temploma. Állandó kiállítással várja vendégeit a Hajómalom Ipartörténeti Emlékhely, az Árpád Múzeum, amely a térség régészeti emlékeit, a középkori múlt tárgyi és okleveles anyagát mutatja be. Az itt található, barokk stílusban épült Savoyai-kastély a város egyik legimpozánsabb épülete: Johann Lucas Hildebrandt építész tervei alapján 1702-ben kezdték el építeni, míg mára már kastélyszállónak és étteremnek ad otthont.

blank
Fotó: Mojzes Anita – Flickr

Makád

Makád a Csepel-szigeten csak fekvése szerint az utolsó; gyönyörű tájával, hívogató vizeivel az elsők közé sorolható. Vizeiben megtalálható szinte minden halfaj, de madárvilága is egészen egyedülálló. A falu öreg temetőjében még megtalálhatók a hagyományos kopjafák, templomukban pedig az 1744-től vezetett egyházi anyakönyvek.

blank
Fotó: Kádár Viktor

Tass

A község, mely nevét Árpád fejedelem unokájáról kapta. A természeti környezet nagy része még ma is érintetlen, ezért emlegetik országszerte a falut horgászparadicsomként. A község területén található a dr. Szelecsényi Zsigmond-artézi kút, a Nemzeti Pantheon részét képező Darányi-kastély és sírkert, de ide tartozik a Tassi-zsilip, a Szigetfői Őrfa és a Rózsa-szigeti horgásztanya és kemping is, míg a fürdőzni vágyóknak és széllovasoknak a Duna-ágban szabadstrand áll rendelkezésére.

blank
Fotó: Marót Ádám – Budapesti Tekergő

Lórév

Közel a Duna főágához, a Csepel-sziget déli részén található Pest megye egyik legrégebben lakott helye, a Ráckeve melletti Lórév. A Duna árterében álló Zichy-kápolnát 1859-ben azon a helyen emelték Zichy Ödön emlékére, ahol Görgey Artúr tábornok 1848-ban felakasztatta az árulónak tartott grófot. A község hűen ápolja szerb örökségét, jeles eseményei az augusztusi Szerb Búcsú, a Lórévi Színházi és Kulturális Napok, ami a Magyarországi Szerb Színház és a hazai szerb kisebbség egyik legjelentősebb eseménye.

blank

Szigetszentmárton

A település egyik fő mozgatórugója a helyi szabadstrand, ahol nyaranta a szórakozni vágyók sokasága táncol esténként. A képen is látható katolikus templom 1788-ban épült, de külön érdekessége a településnek a református templom, amit 1959-ben az akkori hatalom templomépítési tilalmát kijátszva építettek, illetve a Polgármesteri Hivatalban található Szent Márton Mozaik, mely az egyik legnagyobb az országban.

blank
Fotó: Ghile Gábor

További hasznos tanácsokért, kerékpáros útvonalakért érdemes követni a Magyar Kerékpárosklub oldalát.

További túratippeket és jó tanácsokat előző cikkeinkben is találsz: