Keszthely vadregényes toszkán tájat rejt: Bemutatjuk a fenyők szegélyezte Fenyves allét

A Balaton fővárosa számos élményt és érdekességet tartogat az utazni vágyók számára: ilyen például a Fenyves allé, amelyet felfedezve négylábú kedvencünket sem éri meg otthon hagynunk, hiszen a vadregényes zöldterület a helyi kutyás közösség körében is kedvelt kutyasétáltató hely.

A Keszthelytől Balatonszentgyörgyre kivezető 71-es úttal párhuzamosan futó, kocsizó–lovagló földutat szegélyezi ez a kettős feketefenyő-fasor, amely korábban a Festetics-kastély parkját kötötte össze a fenékpusztai uradalommal.

Az egykori kastélypark délnyugati végéből kiinduló Fenyves allét Festetics II. Tasziló gróf (majd később herceg) ültettette. Hazánk legidősebb és leghosszabb kettős feketefenyő-fasora az egykori majoron keresztül vezet a fenékpusztai kiskastélyhoz és a római kori romokhoz.

A 6 km hosszú védett fasor állományának 95%-át ma is a feketefenyő alkotja, de erdei fenyők, vadgesztenyék, vadkörték és egy öreg tölgy is színesíti azt. Valószínűleg azért esett egykor a gróf választása a feketefenyőre – melyből 900 darabot ültettek el –, mert a fafajta idős korára ernyő formájúra változtatja meg lombkoronáját. Ezzel a fasor erősen toszkán hatást kelt, mely nagy kedvence volt Festetics Taszilónak és skót feleségének, Mary Hamiltonnak.

blank

A fasor áthalad a Szendrey-telepnek vagy Újmajornak nevezett városrészen. Itt született Szendrey Júlia 1828. december 28-án (vagy 29-én), akire általában Petőfi Sándor múzsájaként és feleségeként emlékezünk, pedig maga is alkotó irodalmár, író, költő és műfordító volt. Szendrey Júlia a fasort még nem láthatta, mivel az csak a század végén, az 1880-as években került telepítésre. Jelentősége pedig 1894 után nőtt meg, amikor Kossuth Lajos halálát követően Keszthely főutcáját a reformer politikus után nevezték el. Innentől kezdve a császári szimpatizáns gróf csak a fenéki méneshez vezető úttal párhuzamosan kialakított fasoron volt hajlandó közlekedni.

blank

Az allé Szendrey-majortól északra eső szakasza, illetve déli, Újmajor és Fenékpuszta közötti része eltérő karakterű és hangulatú, ideális kutyás kirándulóhely a Balaton észak-nyugati részén.

Fotók: Kulics Gábor

Még több kutyás kirándulási tippért és hasznos tanácsért látogass el a kutyabarát.hu oldalra!

blank