Vasarely motívumaira reflektál Óbuda Kapuja, a megújuló Szentlélek tér

Sokunknak ismerős lehet Óbuda origója, a Kobuci kerttel baráti ölelésben lévő Szentlélek tér, ahol télen-nyáron volt lehetőségünk pezsgő kulturális életbe csöppenni. A forgalmas közlekedési csomópont és találkahely macskaköves terének báját mindig is emelte a hangulat, mely a látványtervek alapján most megújulni látszik.

Fotó: obudaianziksz.hu / Oláh Gergely Máté

2020 őszén jelent meg felhívás az óbudai Szentlélek tér korszerűsítésére és átalakítására vonatkozóan, mivel a kerületi önkormányzat megítélése szerint a kerület kapuja az utóbbi években nem a legjobb állapotát tükrözte vissza.

Éppen ezért is döntöttek a felhívás közzététele mellett, melynek fókusza a tér színvonalának emelését, korszerű közlekedési és turisztikai csomóponttá alakítását, illetve szolgáltatási körének bővítését célozta annak érdekében, hogy a jelenlegi tér méltó arculatot és esztétikus környezetet kaphasson.

blank

Az elmúlt egy hónapban a kivitelezés soron következő, első fázisához érkezett: míg januárban elbontásra kerültek a tér eddigi pavilonjai, februárban bemutatták a nyertes pályázó, a Minőségi Óbudáért Konzorcium látványterveit, márciusban pedig a HÉV megállóhoz közeli központi épület kialakítására kerül sor.

blank

Belső-Óbuda forgalmas terének arculati tervezése során kiemelt szempont volt, hogy a megújult, modern pavilonok mind méretükben, mind anyaghasználatukban illeszkedjenek a jelenlegi műemléki környezetbe.

A korszerűsítés során a kivitelező feladata lesz továbbá a pavilonok melletti zöldterület rendezése, a környezet kerékpárosbarát és akadálymentesített kialakítása, mindezt a környezetbarát, megújuló energiák előnyben részesítésével, annak érdekében, hogy munkájával rendezettebb, élhetőbb, továbbá letisztult és fenntartható, vonzó célpontot teremtsen.

blank

Ilyen modern, izgalmas és vonzó arculatot sejtet, a látványtervek között rendre felbukkanó színes, modern motívumokat visszatükröző, a tér megújítására szánt pavilonok belsőépítészeti képe is, mely a téren lévő Vasarely Múzeum bevonásával és arra reflektálva kerültek megtervezésre Kovács Zsombor okleveles tervező építészmérnök és Szauder Dávid, Berlinben élő magyar művész közreműködésével.

Forrás: Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.