7 budapesti csemegeüzlet, aminek polcai roskadoznak a finomságoktól

Bevezetésnek legyen elég annyi, hogy nemegyszer összefutott a nyál a szánkban a lista összeállításakor. Íme a kedvenc delikáteszboltjaink Budapesten!

Pancs Bolt

A Pancs Bolt egy megújult bolt és online piactér a Pancs – gasztroplacc nyomán, ahol helyi termelőktől frissen érkező portékákat, alapélelmiszereket és termelői különlegességeket találunk a lehető legkevesebb csomagolásban. A Tompa utcai üzlet hiánypótló és állandó közösségi piachangulatával a IX. kerület egyik low waste gyöngyszemévé nőtte ki magát, olyan ínyencségeket áruba bocsájtva, mint a Roastopus kávéi, a Palotai csokoládék vagy az UGAR Brewery kerti munkában kimondottan segítő kisüzemi sörei.

1094 Budapest, Tompa u. 26.

Fotó: Gastrografika / Pancs Bolt

Szatyorbolt

Megbízható forrásból érkező szezonális élelmiszerek, zöldség, gyümölcs, tejtermékek és termelői tojás, friss pékáru, konyha- és kamrapolcra valók, de még tisztítószerek is sorakoznak a Szatyorbolt kínálatában. Állandó bolttal, városszerte több átvételi lehetőséggel és egy olyan folyamatosan megújuló bevásárlóközösséggel várnak, amelynek tagjaiként a lehető legkönnyebben tanulhatjuk el a legjobb zero waste praktikákat. A szatyorboltosok minden héten írnak arról, milyen friss áru érkezik a boltba, a vásárlók pedig kedd délig adhatják le heti rendeléseiket, amelyeket csütörtökön vagy pénteken vehetnek át személyesen, vagy biciklis futárral házhoz rendelhetnek. Bővebb infóért kattints IDE.

1085 Budapest, Gyulai Pál utca 12.

Házico. – Termelői finomságok boltja

A külvárosi HáziCo. egy olyan családi vállalkozás, amely a megbízható, hazai forrásból származó, minőségi alapanyagokat tűzte zászlajára. A nagymama spájzát idéző üzlethelyiség polcain mindent megtalálunk, amit amúgy a hétvégi nagybevásárlások alkalmával a kosarunkba tennénk, azzal a különbséggel, hogy itt minden alapanyag magyar termelőtől származik. A HáziCo. webshopjában összeállíthatjuk a bevásárlólistánkat, amelyet a boltban összecsomagolnak nekünk, így csak érte kell mennünk. Akkor sincs gond, ha nem gondolkodtunk ennyire előre, véletlenszerűen betérve az üzletbe is szemezgethetünk az ínyencségek közül.

1165 Budapest, Veres Péter út 123.

Veranda Delikát

2014 óta várja tárt karokkal vendégeit a XVI. kerület gyöngyszeme, mely egyszerre működik pékségként, kávézóként és delikáteszboltként: míg előbbiekben a Veranda saját pörkölésű kávéját kóstolhatjuk meg a magyar alapanyagokból készült péksütemények és torták társaságában, a csemegeüzletrészben hazai kézműves termékek közül válogathatunk. A gyümölcsszörpök, csokoládékülönlegességek, sajtfalatkák, kávéspecialitások és egyéb nyalánkságok tárháza gyakorlatilag végtelen, csak győzzünk választani! Már Wolton is.

1165 Budapest, Újszász utca 43.

FALU.

A magyar kistermelők kemény munkájának gyümölcsével van tele a nemes egyszerűséggel FALU. névre keresztelt csemegeüzlet, amely a belvárosi forgatag közepette csábít mindenkit megtorpanásra, akinek fontosak a hazai ízek, illatok és hangulatok. Tavaszi szezonális finomságaik közé többek között a HEIT tormái, friss rozék és könnyű fehérborok, panyolai lekvárok és DÉR Juice gyümölcslevek sorakoznak fel. Szemezgessetek a kulináris kincsek közül, menjetek FALU.-ra!

1055 Budapest, Szent István körút 23.

Fotó: FALU. Facebook

Sarki Fűszeres

A Sarki Fűszeres a budapesti gasztronómiai élet megkerülhetetlen szereplője, mára a családias Újlipótváros emblematikus vendéglátóhelyévé vált. A sarki csemegeüzlet egyszerre hangulatos kávézó, békés reggelizőhely, étterem, borbár, élelmiszerbolt és közösségi tér. Polcai francia, magyar és olasz boroktól, sajtoktól, húsoktól és egyéb kulináris finomságoktól roskadoznak, amelyeket szerencsére mostanság sem kell nélkülöznünk, hiszen a delikáteszboltban beszerezhetjük őket, majd egy kellemes sétával a Duna-parton teremhetünk egy rögtönzött piknikre. Ha mégis a Sarki Fűszeres stábjára bíznánk a finom falatok összeállítását, Wolton keresztül leadhatjuk rendelésünket mennyei húsos, vega és sajttálaikra, jól megpakolt szendvicseikre és reggeliételeikre.

1137 Budapest, Pozsonyi út 53-55.

A másik bolt

A Wekerletelep megkerülhetetlen csemegeüzletében kézműves, adalékanyagmentes, tiszta forrásból származó hazai finomságokra lelhetünk, de ha az alapanyagok beszerzésén túl sürgősen csillapítanátok éhségeteket, a napi ebédmenüvel is megtehetitek (egyelőre szigorúan elvitelre), amely szintén kizárólag szezonális hozzávalókból, házilag készül. A másik boltban a legkiválóbb kistermelők nevével fémjelzett portékák sorakoznak, ameddig csak a szem ellát, de szinte minden héten előrukkolnak valami újdonsággal, amilyen például a március eleji gőzgombócos meglepetés volt, úgyhogy megéri őket követni Facebookon.

1192 Budapest, Kós Károly tér 13.