Új közösségi kert épül a VIII. kerületi Szeszgyár utcában

Egy ökotudatos pár üzemelteti a VIII. kerületi Szeszgyár utcában található, nemes egyszerűséggel Szeszgyár névre keresztelt – nomen est omen – közösségi teret, amely a hétvégén új, egyelőre átmeneti egységgel bővül: elkezdik közösségi kertté és komposztponttá művelni az üresen álló, szomszédos telket.

Balra az üresen álló telek most, jobbra a remélt tavaszi-nyári állapot / Fotó: Szeszgyár

A Szeszgyár utca 12. szám alatt található közösségi- és rendezvénytér járványmentes időkben különféle művészeti eseményeknek ad otthont, jelenleg pedig low-key vegán étkezdeként üzemel. Helyi és szezonális alapanyagokból készülő, vegán ebédmenüjük 1700 és 2000 Ft között mozog, és annyira fenntartható, hogy még a szállítást is biciklivel oldják meg.

A Szeszgyár tulajdonosai márciusban új projektbe vágják a fejszéjüket, méghozzá szó szerint: elkezdik művelni a velük szemben lévő, több mint tíz éve üresen álló telket, ahol mind a 7700 négyzetméteren permakultúrás közösségi kertet terveznek kialakítani. Egyelőre csak júliusig használhatják a területet, mert nyáron át kell adniuk a terepet egy filmes stábnak, amely egy hónapon keresztül munkálkodik majd ott, de utána, várhatóan szeptemberben újra művelhetik majd a telket.

A Szeszgyár Kert név alatt futó területen egyelőre nincs se víz, se áram, de előbbit valamelyest megoldják a Szeszgyár közösségi tér vízellátásából. A mostohakörülmények ellenére március 6-án szombaton belevágnak a munkába és arra kérik a lelkes hobbikertészeket, segítsenek nekik életet lehelni az elhagyatott területbe.

A hétvégén többek között kivágott fák ágaiból terveznek fakeretet építeni a virágágyásoknak, szemetet akarnak szedni és kiterítenék a trágyát, termőföldet, komposztot és szalmát. Utóbbiakhoz várják a lakosság felajánlásait. Ami még kell: talicska, vasvilla és lapát.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, fröccs és sör lesz! (Ha csatlakoznál, írj nekik üzenetet ITT, hogy biztosan be tudjátok tartani a 10 fős gyülekezési szabályt.) Bővebb infó ITT.