Buszmegállóból lett minikönyvtár egy észak-balatoni kistelepülésen

A Balaton-felvidék egy kistelepülésén, Barnagon a helyi buszmegálló épülete minikönyvtárrá avanzsált, amely olyannyira üde színfoltja lett a településnek, hogy már a bővítését tervezik.

Fotó: Molnár Sándor

A település retro buszmegállója, mióta minikönyvtárrá lépett elő, szinte felismerhetetlen eredeti funkciójához képest. A roskadásig megtelt könyvespolcok, a kényelmes fotel, az olvasólámpa és a dekorációk is kellemes, hívogató hangulatot keltenek.

A könyvek a községi könyvtár polcairól származnak, melyeket tavaly nyáron leselejtezésre ítéltek ugyan, de kidobni senkinek sem volt szíve. Ekkor jött az ötlet, hogy több más balatoni településhez hasonlóan új helyet keresnek nekik és egyúttal felvirágoztatják a község egykor szebb napokat látott buszváróját. A környéken hamar híre ment, hogy a könyvek a település buszmegállójában kapnak majd új helyet, így a helyiek közül is sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez és saját, megunt könyveikkel gazdagították a közösségi könyvespolcot.

Fotó: Molnár Sándor

A minikönyvtár könyvespolca dinamikusan változik, a várakozás közben könyvek lelnek gazdára, van, aki régóta keresett, kutatott kincsekre lel, de ugyanilyen arányban érkeznek új olvasnivalók is a már meglévők mellé. A sikeren felbuzdulva a jövőben közösségi térré, kiállítások helyszínévé szeretnék majd varázsolni a könyvváróra keresztelt épületet.