Két magyar nagyjátékfilm is versenyez a berlini filmdíjért

A júniusban megrendezésre kerülő 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjába két magyar rendező filmjét is beválogatták: Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak és Nagy Dénes Természetes fény című alkotása is bemutatásra kerül idén nyáron.

Rengeteg – Mindenhol látlak

Fliegauf Bence legújabb szerzői filmje hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálom szerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. A film különösen aktuális a karantén, be- és összezártság idején, amikor addig láthatatlan feszültségek, félelmek öltenek testet.

A Fraktál Film és az M&M Film gyártásában készült moziban többek között olyan hivatásos színészeket láthatunk, mint Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli és Végh Zsolt, Balla Eszter, de feltűnik a zenész Víg Mihály, a közel százéves Lénárt István, Keresztes Felicián, a Dealer (Fliegauf második filmje) főszereplője, továbbá a rendező fia, Fliegauf János is.

blank

Természetes fény

Nagy Dénes első mozifilmje, a Természetes fény c. filmdráma Závada Pál azonos című regénye alapján készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

A második világháborúban a keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. A Természetes fény a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

blank
Fotó: Nemzeti Filmintézet / Martins Cirulis