Öltözködéssel a klímaváltozás ellen: Bújj bele ma a legmelegebb pulcsidba!

A nemzetközi vastag pulcsis nap egy 2007-ben, Hollandiából indult kezdeményezés, amely az azóta eltelt 14 évben több országban is bevett szokássá vált. Február 5. a réteges öltözködés, a fűtés és a szén-dioxid-kibocsátás közti kapcsolatra hívja fel a figyelmet.

Sokan vannak, akik annyira felfűtik otthonukat vagy munkakörnyezetüket, hogy a tikkasztó hőségben csak úgy olvadnak le az emberről a ruhadarabok. Célszerű azonban abba belegondolnunk, hogy optimalizálva és tudatosabbá téve a lakás hőmérsékletét, belebújva kedvenc kötött pulcsinkba, sokat tehetünk a felesleges energiafelhasználás ellen, amellett, hogy a fűtéssel takarékoskodva ráadásul nemcsak rengeteg pénzt spórolhatunk, hanem még a klímaváltozás ellen is tehetünk.

A jelenlegi helyzetben, most, hogy sokan otthonról dolgoznak vagy tanulnak, könnyebben a fókuszba kerülhet a mindennapos energiafelhasználás. Azt gondolhatjuk, hogy néhány foknyi különbség nem oszt, nem szoroz, de a Cambridge-i Egyetem kutatása rávilágít, hogy a sok kicsi sokra megy elve még mindig igaz, hiszen már ezzel a lépésünkkel 6%-kal csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat. És ehhez tényleg csak annyit kell tennünk, hogy lejjebb csavarjuk a fűtést és kicsit melegebben öltözködünk.

Ha van kedvetek színes, meleg pulcsikban tenni a klímaváltozás ellen, érdemes a Green Guide Budapest és a Holy Duck által létrehozott eseményhez is csatlakozni, melyet ITT érhettek el.